sPORT

F1: Lando Norrist az égiek győzték le Szocsiban

Micsoda futam volt Szocsiban! A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzésén és a futam végén is a szakadó eső tréfálta meg a mezőnyt. A világbajnoki pontversenyben eddig vezető Max Verstappen az utolsó helyről rajtolt. A futamon szinte végig vezető Lando Norris az eső miatt majdnem elbukott mindent…

A rajtot a negyedik helyről startoló Hamilton pocsékul kapta el, az első kanyarokban több pozíciót is veszített, miközben a második kockából kezdő Sainz át tudta venni a vezetést a pole pozícióból induló Lando Norristól (McLaren). Az első kör végén Sainz, Norris, George Russell (Williams) volt az első három sorrendje, Hamilton pedig a hatodik helyért csatázott a spanyol Fernando Alonsóval (Alpine).

A 10. körben Sainz változatlanul vezetett, de Norris nagyon közel volt hozzá, közben az utolsó helyről rajtoló Verstappen már 12. volt. Hamilton a hatodik pozícióban száguldott, a kerékcseréket pedig Russell kezdte meg a 14. körben, percekkel azután, hogy Norris megtámadta és meg is előzte az élen Sainzot. A Ferrari spanyol versenyzője ezután rögtön a boxba hajtott friss abroncsokért, Hamilton pedig a 27. körben állt ki kerékcserére, miközben Norris magabiztosan vezetett, és rövidesen szintén kiállt új gumikért.

Fotó: Yuri Kochetkov - Pool/Getty Images

 

Túl a versenytáv felén így Norris volt a legkedvezőbb helyzetben

Az előtte száguldó három versenyzőnek még hátra volt a kerékcseréje, Hamilton pedig nagyjából nyolc másodperccel maradt el tőle, miután megelőzte Sainzot. A hajrá kezdetére – amikor már minden versenyző túl volt a kerékcseréjén – Norris vezetett, Hamilton csaknem két másodperces hátránnyal száguldott másodikként, a harmadik pozíció pedig Sainzé volt.

Hat körrel a leintés előtt elkezdett esni az eső Szocsiban, Hamilton, és a mezőny javarésze pedig a boxba hajtott átmeneti esőgumikért. Norris előnye így magabiztossá vált, de ő a száraz pályára alkalmas gumikon próbált az egyre inkább eleredő esőben végigmenni. 

A McLaren az 50. körben irányíthatatlanul hagyta el a pályát és forgott a bukótérben. A végén mégis fölkerültek a köztes gumik a narancsszínű autóra, de ez már eső után köpönyeg volt. 

Lando Norris hősből drámai vesztes lett, és egy utolsó körös Kimi Räikkönen elleni manőverrel csak a 7. helyet szerezte meg.

„Nem tudom, hol kezdjem. Nyilván szomorú vagyok. Le vagyok sújtva. De meghoztuk a döntést, és kiálltunk mellette. Rossz döntés lett. Ugyanúgy az én döntésem volt, ahogyan a csapaté is. Valójában ők azt mondták, álljak ki, én pedig úgy döntöttem, kint maradok. Gyakorlatilag az én döntésem volt. Úgy gondoltam, ez a helyes” – nyilatkozta a nap emberének így is megválasztott Norris.

A fiatal brit rosszul döntött, hamarosan szinte befordulni sem tudott a kanyarokba, így Hamilton könnyedén megelőzte, majd az addigra már harmadikként száguldó Verstappen, és a mögötte érkezők is elmentek mellette, miközben a boxba hajtott a vizes pályára alkalmas gumikért. Norris végül hetedikként ért célba.

Hamilton a sikere után nem győzte dicsérni kollégáját, akit szerinte az eső nélkül talán le sem tudott volna győzni.

„Lando elképesztő munkát végzett, hihetetlen tempóra volt képes, és annyira jól teljesít a McLarennel. Keserédes elöl látni a régi csapatomat. Jól mennek, megnyerték a legutóbbi versenyt, fantasztikus motorjuk van a Mercedestől, és jó látni, hogy újra minden összeállt náluk. A csapatom viszont nagyszerű döntést hozott a végén.”

„Nem akartam hagyni elmenni Landót, és természetesen nem tudtam, hogy milyen lesz az idő, de hálás vagyok a csapatunk minden dolgozójának”

– köszönte meg Hamilton, hogy miután elsőre nem engedelmeskedett a csapat hívásának, másodszorra mégis rávették a kiállásra.

Kiemelte, ha száraz marad az idő, talán nem tudott volna már a McLaren elé kerülni. 

„Nehéz lett volna megelőzni Landót. Nagyon jó volt a tempója, az övé lett a leggyorsabb kör is. Nehéz lett volna előzni, hacsak nem kerültünk volna forgalomba, vagy nem történik valami, esetleg nem hibázik. Aztán jött az eső, és az egész a szerencsén múlt. A csapat elképesztő munkát végzett, szóval hálás vagyok nekik.”

Orosz Nagydíj

Szocsi (53 kör, 309,745 km, a pontszerzők):
    
 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:30:41.001 óra
 2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 53.271 másodperc hátrány
 3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 1:02.475 perc h.
 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren) 1:05.607 p h.
 5. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:07.533 p h.
 6. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 1:21.321 p h.
 7. Lando Norris (brit, McLaren) 1:27.224 p h.
 8. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 1:28.955 p h.
 9. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:30.076 p h.
10. George Russell (brit, Williams) 1:40.551 p h.
    Leggyorsabb kör: 1:37.423 perc, Norris (39. kör)

A vb-pontversenyek állása 15 futam után (még 7 van hátra):
    
    Versenyzők:
 1. Hamilton 246,5 pont
 2. Verstappen 244,5
 3. Bottas 151
 4. Norris 139
 5. Pérez 120 
 6. Sainz 112,5
 7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 104
 8. Ricciardo 95

A vb két hét múlva Törökországban folytatódik.

Forrás: M4 Sport/MTI