6+1 film a 61 éves Sean Penn tiszteletére

1960. augusztus 17-én született Sean Penn, a Ments meg, Uram!, a Játsz/ma és a Titokzatos folyó sztárja. Mutatjuk, mely filmjeit sugározzák mostanában a tévécsatornák, és melyek elérhetők a streaming szolgáltatóknál, hogy ti is vele ünnepelhessetek!

A sztár a kaliforniai Santa Monicában született, és a sorsa már eleve el volt rendelve, hiszen édesanyja, Eileen Ryan színésznő, édesapja, Leo Penn pedig tévés rendező volt (a kis Sean neki köszönhetően kezdhette meg gyerekszínészi karrierjét: ahogy arról ebben a cikkünkben írtunk, A farm, ahol élünk című sorozatban volt egy apró szerepe). Első fontosabb szerepét a színész az 1982-es, Változó világ című tinifilmben alakította, majd a kilencvenes években megállíthatatlanul beindult a karrierje.

Ekkor kezdett el rendezéssel is próbálkozni: 1991-ben debütált direktorként egy Indián vér című filmmel, de ő rendezte a jó kritikákat kapott Az ígéret megszállottja és az Út a vadonba című műveket is. Legutóbb rendezése, a lányával a főszerepben készült Flag Day idén mutatkozott be a Cannes-i Filmfesztiválon. Ami a magánéletét illeti: Penn 1985-tól 1989-ig Madonna, 1996 és 2010 között pedig Robin Wright színésznő férje volt, akivel két gyermekük is született. Pár évvel ezelőtt Charlize Theronnal is randizott, de 2020-ban ismét megállapodott: egy Leila George nevű fiatal ausztrál színésznőt vett el.

És most lássuk a sztár legjobb elérhető filmjeit!

Gunman (2015)

Jim Terrier (Penn) a kormány volt bérgyilkosa, akit egykori munkáltatója megpróbál eltenni láb alól. Veszélyes macska-egér játék veszi kezdetét Afrika dzsungeleitől London utcáin át a nyüzsgő Barcelonáig, míg Terrier szeme előtt egy cél lebeg: megölni azokat, akik holtan akarják látni. De rá kell jönnie, hogy nem ő az egyetlen, aki célponttá vált – meg kell védenie Anne-t, a gyönyörű nőt, akit évekkel ezelőtt elhagyott. A férfi rájön: csak egyetlen módja van annak, hogy Anne-t és magát megmentse – le kell számolnia a világ legerősebb szervezetével és szembe kell szállnia múltja egyik legnagyobb ellenfelével egy végső játszmában, ahol csak egy ember maradhat életben.


A tolmács (2005)

Silvia Broome (Nicola Kidman) a szavak embere. A tolmácsnő az ENSZ-nek dolgozik, és véletlenül fültanúja lesz egy halálos beszélgetésnek: valakik merényletet terveznek egy afrikai államfő ellen, aki beszédet készül tartani az ENSZ gyűlésén. Silvia rájön, hogy ő maga is a merénylők célpontjává vált, és kétségbeesetten próbálja megakadályozni az összeesküvést, de ez csak akkor sikerülhet, ha időben talál valakit, aki hisz is neki. Tobin Keller (Penn) a tettek embere. Szövetségi ügynök, akit a tolmácsnő védelmére rendeltek ki, de azt gyanítja, hogy Silvia nem mondja el a teljes igazságot. Silvia és Tobin természetüknél fogva különböző oldalról látják a világot: a tolmács a szavak erejében és szentségében hisz, a titkos ügynök viszont az emberek viselkedésében olvas, függetlenül attól, hogy mit mondanak.

A film elérhető a Netflix kínálatában.

Titokzatos folyó (2003)

Jimmy (Penn), Dave (Tim Robbins) és Sean (Kevin Bacon) együtt nőttek fel Boston egyik munkásnegyedében. Soha semmi érdekes nem történt velük ezen a környéken mindaddig, amíg Dave sorsa különös fordulatot nem vett. Akkor még nem sejtették, hogy ez örökre megváltoztatja mindannyiuk életét. Huszonöt évvel később újra kereszteződnek az útjaik egy titokzatos és megmagyarázhatatlan gyilkosság kapcsán. Ekkor Sean már nyomozóként dolgozik, Jimmy bűnöző lett, Dave-et pedig továbbra is kísértik gyermekkori traumái. Clint Eastwood filmje!

A film elérhető az Apple iTunes és a Google Play Movies kínálatában.

Nevem Sam (2001)

Sam Dawson (Penn) okos, mint egy hétéves. A baj csak az, hogy elmúlt harminc, és egy betegség miatt sosem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Ő neveli kislányát, Lucy Diamondot (Dakota Fanning), aki lassacskán okosabb lesz az apjánál. A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt, ám Sam vissza akarja kapni a lányát. A kirendelt védőügyvéd, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat szellemileg visszamaradott védencétől.


Játsz/ma (1997)

A fordulatos thriller egy gazdag és unott bankárról szól (Michael Douglas), aki még saját születésnapját is egyedül ünnepelné. Édesapja is hasonló korban lett öngyilkos. A váratlan izgalom akkor keletkezik, amikor saját eltűnt öccse (Penn) újra felbukkan a színen. A tékozló fiú különleges születésnapi ajándékot talál ki: egy titokzatos játékban való részvételt ajánl bátyjának. A szervező cég viszont egyszerűen felszívódik, mikor az első baljós történések után kutatva a bankár kérdőre vonná őket. A játék tétje immár a saját élete.

A film elérhető a Netflix kínálatában.

Ments meg, Uram! (1995)

A louisianai apáca, Helen Prejean (Susan Sarandon) levelet kap egy halálra ítélt bűnözőtől. Matthew Poncelet (Penn) hat esztendeje ül a siralomházban: két tinédzser megerőszakolása és meggyilkolása miatt szabták ki rá a legszigorúbb ítéletet. A fiatalember arra kéri a nővért, hogy legyen a lelki tanácsadója. Helen elhatározza, hogy segít a magát ártatlannak valló férfinak. Mindent elkövet, hogy megmentse a kárhozatra ítélt lelkét, és kieszközölje számára a kegyelmet. Az idő azonban vészesen fogy, hiszen közeledik a kivégzés napja. A film Helen Prejean igaz történetén alapul.

A film elérhető az Apple iTunes kínálatában.

Nem vagyunk mi angyalok (1989)

Két jobb sorsra érdemes elítélt (Sean Penn és Robert De Niro) megszökik az Isten háta mögötti, különlegesen szigorúan őrzött börtönből. Az első feladat adott: megfelelő álruhára kell szert tenniük. Sikerül is jobb híján két csuhát szerezniük, s ettől kezdve papként fejtik ki áldásos tevékenységüket – ami egyáltalán nem gyerekjáték. De a második feladat még embert próbálóbb: át kellene kelniük a határ túloldalára vezető hídon, amit éjjel-nappal árgus szemekkel őriznek, kivéve, amikor a templomi körmenet áthalad rajta. Hőseinknek így mindenáron meg kell őrizniük jámbor egyházi küllemüket, ha a rájuk vadászó börtönőrök gyűrűjéből ép bőrrel akarnak szabadulni...

A film elérhető az HBO GO kínálatában.