9 kihagyhatatlan új sorozatot hoz az ősz

A Gyűrűk Ura és az Andor mellett Stallone, Del Toro, Tim Burton szériáit is megnézhetjük.

 

Sokáig hagyományosan az ősz volt a legfontosabb televíziós szezon, és bár a streamingkorszak eljövetele megváltoztatta a tévés rutinokat, az ősz még mindig azt jelenti, hogy a régi sorozatok visszatérnek, az új szériák pedig diadalmasan debütálnak – vagy épp csúfosan elbuknak. Lássuk most a legígéretesebb újoncokat.

 

A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi

 

 

Már csak egyet kell aludni (inszomniásoknak egyet se), és itt a Gyűrűk Ura várva várt spinoffja, ami nem mellesleg az Amazon Prime eddigi legdrágább produkciója.

A sztori a fiatal Galadrielre (Morfydd Clark) koncentrál, aki a gonosz erőivel harcol Középfölde-szerte. A feladat azonban túl nagynak bizonyul egyetlen elf számára, mivel Szauron, a legnagyobb fenyegetés, amellyel Középfölde valaha is szembenézett, már elkezdett mocorogni az árnyak közt...

Egyes szerencsés kiválasztottak már látták az első két epizódot (mi a szeptemberi premiert követően csütörtökönként kapjuk meg az új részeket).

Az első reakciók szerint az Amazon sorozata grandiózus, merész és gyönyörű.

(Premier: szeptember 2, Prime Video)

Andor 

 

 

Újabb Star Wars-sorozat a láthatáron! Az Andor lényegében a 2016-os Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet előzménysorozata. Visszatér benne Diego Luna, mint a címbéli felkelő tiszt, Cassian Andor, de ismét láthatjuk majd Genevieve O’Reilly-t Mon Mothma szerepében. A további húzónevek közt ott van még Stellan Skarsgard és Forest Whitaker is.

A cselekmény nem kizárólag a címszereplő alakjára koncentrál, hanem magát a Birodalom ellen fellángoló forradalom történetét is feltárja, nagyjából öt évvel a Halálcsillag tervrajzának ellopásáról szóló Csillagok háborúja-mozi eseményei előtt.

A két évadból álló Andor első évadának első három epizódja szeptember 21-én kerül fel a Disney+-ra, majd az új részek hetente érkeznek. A második évad valamikor 2023-ban lesz elérhető a streamingszolgáltató kínálatában. A sorozat kreátora a neves forgatókönyvíró-rendező, Tony Gilroy, akit egyebek mellett a Zsivány Egyes és a Bourne-filmek társírójaként ismerhetünk.

(Premier: szeptember 21, Disney+)

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities

 

 

A nyolc epizódból álló halloweeni szériának az Oscar-díjas Guillermo del Toro lesz a házigazdája és társműsorvezetője, illetve két epizód történetét is ő jegyzi. A Netflix hagyományaitól eltérően a sorozat nem egyszerre kerül fel, hanem október 25. és 28. között naponta két új epizódot láthatunk csak.

Catherine Hardwicke rendezi a debütáló részt, az Álmok a boszorkányházban címűt, amely egy H.P. Lovecraft-történet alapján készült, Rupert Grint főszereplésével; Jennifer Kent (The Babadook) rendezi a The Murmuringot, amelyet del Toro ötlete alapján írt, és amelyben Essie Davis és Andrew Lincoln játszik; Ana Lily Amirpour rendezi Kate Micucci The Outside-ját; és Panos Cosmatos (Mandy) rendezi a The Viewingot, amely a sorozatot zárja.

(Premier: október 25, Netflix)

Amerikai dzsigoló

 

 

Paul Schrader 1980-ban rendezte meg az Amerikai dzsigolót, amellyel Richard Gere-t sztárrá tette. A Showtime 42 évvel később folytatja ezt a történetet egy sorozattal, amelynek középpontjában a szexmunkás Julian Kaye (Jon Bernthal) élete áll. Az eredeti filmhez hasonlóan Bernthal Kaye-je is sikeres a szakmájában - egészen addig, amíg meg nem vádolják egy kliens meggyilkolásával. Ahogy a sorozat előzeteséből is kiderül, Kaye-t hamisan ítélték el, és egy évtizeddel később egy egészen más Los Angeles utcáira kerül vissza.

Nemcsak a főszereplő, a széria előélete is elég zaklatott: idén áprilisban David Hollander showrunnert elbocsátották a produkciótól, miután visszaélésekkel kapcsolatos vádak merültek fel.

(Premier: szeptember 9, Showtime)

Willow

 

 

A Lucasfilm mutatta be 1988-ban Ron Howard fantasyjét, a Willow-t, amely most sorozatban folytatódik, természetesen a Disney+-on. Visszatér a címszereplő Warwick Davis, ahogy a Sorshát alakító Joanna Whalley is – a film Han Solóját, Madmartigant alakító Val Kilmer viszont sajnos nem, minden bizonnyal a színész betegsége miatt.

A történetről az előzetes nem sokat árul el, mindössze annyit, hogy ismét meg kell menteni a gyerekcsászárnőt, a filmben még csecsemőként látott Elora Danant "Minden dolog között egyensúly van – fény és árnyék, jó és rossz" – mondja Davis immár idősebb, bölcsebb karaktere.

Amikor ez az egyensúly felborul, az univerzum korrigál. ... Az ismeretlenbe, oda kell mennünk.

(Premier: Disney+, november 30.)

Wednesday

 



Az Addams Family morcos kislánya saját szériát kap! Wednesday Addams sztoriját felnövekvéstörténet formájában dolgozzák fel az alkotók, akiket maga Tim Burton instruált.
A sztori szerint Wednesday iskolájának otthont adó várost borzalmas gyilkosságsorozat tartja rettegésben, és a kislány médiumi képességeit latba vetve nyomoz az ügyben; emellett szeretné megoldani azt a természetfeletti rejtélyt is, amibe a szülei még 25 évvel ezelőtt belekeveredtek. Na és persze ott vannak a mindennapos, de nem kevésbé izgalmas iskolai ügyek és kapcsolatok is.

A címszerepet Jenna Ortega alakítja, szüleit Catherine Zeta-Jones és Luis Guzman.

(Premier: még nincs; Netflix)

Interjú a vámpírral

 

 

Anne Rice Vámpírkrónikák című regénysagája alapján már készült egy híres film 1994-ben, Tom Cruise és Brad Pitt főszereplésével, és egy kevésbé ismert 2002-ben A kárhozottak királynője címmel, most pedig itt a sorozatverzió.

Az AMC csatorna berkeiben Rolin Jones (Friday Night Lights) kreátori, showrunneri és forgatókönyvírói közreműködésével készült Interjú a vámpírral Lestatja az ausztrál Sam Reid (Anonymus, A barbárokra várva). Louis-t a Trónok harca Szürke Féregjeként ismert Jacob Anderson, Daniel Molloyt pedig Eric Bogosian (Utódlás) játssza.  

(Premier: AMC, október 2)

Engedj be!

 

 

Vámpírokból soha nem elég, úgyhogy még ősszel jön egy másik vérszívós széria is. A 2008-as Tomas Alfredson-film második angol nyelvű adaptációjában (amely maga is egy négy évvel korábbi John Ajvide Lindqvist-regény adaptációja), Demian Bichir és Anika Noni Rose alakítják a főszerepeket.

A középpontban egy apa (Bichir) áll, aki megpróbálja megvédeni és (vér)ellátni örökké 12 éves vámpírlányát (Madison Taylor Baez). A 10 epizódból álló történet nemcsak azt mutatja be, milyen macerás élelmet találni egy tizenéves vámpírnak, aki nem mehet ki a napfényre, de azt is feltárja, hogy hogyan került Matt és Eleanor ebbe a helyzetbe

(Premier: Showtime, október 9.)

Tulsa King

 

 

Sylvester Stallone mindeddig a mozit részesítette előnyben, ám most főszerepet kapott egy igen ígéretesnek tűnő sorozatban, hiszen a Tulsa Kinget (korábban Kansas City címen futott) Taylor Sheridan és Terrence Winter készíti, akik mindketten nagyágyúk a szakmában.
Sheridan a Sicarióval és A préri uraival robbant be forgatókönyvíróként, ő rendezte a Wind River - Gyilkos nyomon című krimit, továbbá a Yellowstone című zseniális sorozatot. Terrence Winter filmográfiája is jelentős, hiszen neki köszönhetjük (részben) a Maffiózókat és a Gengszterkorzót, illetve ő írta A Wall Street farkasa forgatókönyvét.

A napjainkban játszódó sorozatban Stallone egy legendás New Yorki-i maffiózót játszik, akinek váratlanul vissza kell telepíteni a családját a Missouri állambeli Kansas City-be. Persze ez nem lesz könnyű menet, ráadásul ott is szembekerül a helyi hatalmasságokkal.

(Premier: Paramount+, november 13.)

via: IndieWire