A drogozás népszerűsítésével vádolják az Eufória új évadát

Megszólalt Zendaya is, nem ért egyet.

A drogellenes kampányokkal foglalkozó D.A.R.E. szervezet egy szóvivője a TMZ-nek nyilatkozva elmondta, hogy az HBO sorozatának második évada „hibásan és félrevezetően” ábrázolja a gimnazisták drogfogyasztását, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a „függőséghez, alkalmi szexhez és erőszakhoz vezető viselkedésmódok ennyire elterjedtek a mai világunkban.”

A közlemény szerint „sajnálatos, hogy az HBO, a közösségi média, a kritikusok és a fizetett hirdetések mind >úttörőként< hivatkoznak a szériára, ahelyett hogy felismernék a potenciális negatív hatását az iskoláskorú gyerekekre, akiknek manapság korábban elképzelhetetlen mentális egészségügyi kihívásokkal kell szembenézniük.”

A sorozat főszerepét alakító Zendaya, aki egyben executive producer is, viszont úgy látja, hogy pont a valós kihívások és problémák miatt kell az Eufóriának bemutatnia a droghasználatot. Szerinte a sorozat nem egy erkölcsi tanmese, amiben arra akarnák tanítani a nézőket, hogy hogyan éljék az életüket vagy mit kezdjenek magukkal. „Mindig is arra törekedtünk az Eufóriával, hogy

segítsük az embereket abban, hogy egy kicsit kevésbé érezzék magukat egyedül a problémáikkal és a fájdalmaikkal.”

Forrás: HBO

 

Az Eufória legutóbbi epizódjában a Zendaya által alakított Rue, aki korábban többször is majdnem túladagolta magát, kénytelen részt venni egy családi „intervención”, miután megtalálják az elrejtett kábítószer-készletét.

A Rue anyját alakító Nika King szerint nem kellemes ezeket a jeleneteket nézni, de mindenképpen szükséges bemutatni, hogy min megy keresztül a Bennett család, mert csak így lehet autentikusan átadni azt a traumatikus élményt, amelyet sok nézőnek is át kell élnie a valóságban.

A sorozat kreátora, Sam Levinson korábban a Varietynek nyilatkozva beszélt arról, hogy saját személyes élményei ihlették az Eufóriát. „A tinédzser éveim nagy részét kórházakból és rehabilitációs intézetekből ki-be járva töltöttem. Drogfüggő voltam, és bevettem minden létező kábítószert, addig a pontig, ahol már se hallani, se levegőt venni, se érezni nem tudtam.”

Zendaya szerint fontos az is, hogy a nézők lássák, hogy van fény az alagút végén Rue számára. „Ha azok után, amiken átmegy [a karakter], még mindig érdekel bennünket a sorsa, akkor

talán ki tudjuk terjeszteni ezt az empátiát a valódi emberekre is, és jobban megérhetjük, hogy mit művel a függőség ezekkel az emberekkel és a családjaikkal.”

via: Indiewire