A True Detective 4. évada lesz az új A bárányok hallgatnak?

Kézenfekvő az összehasonlítás, hiszen mindkettőben Jodie Foster nyomoz félelmetesen bizarr gyilkossági ügyekben.

2024. január 14-én kerül fel a Max (leánykori nevén: HBO) kinálatába a True Detective 4. évada, ami a Night Country alcímet viseli, és szó szerint az eddigi legsötétebbnek ígérkezik. Az Ennis nevű fiktív alaszkai kisvárosában játszódó történet ugyanis a régió rémesen hosszú éjszakáit is fel fogja használni a rettegés fokozásához. Bár a sorozat eredeti alkotója, Nic Pizzolatto is visszatért a fedélzetre executive producerként, ez az évad inkább a mexikói rendezőnő, Issa López személyes projektje lesz, aki 2017-ben megdöbbentően hátborzongató thrillert forgatott Tigers Are Not Afraid címmel – ezt sokan már akkor is a True Detective első (és máig legjobb!) évadához hasonlították, mivel itt kiválóan keveredett egymással a zord krimihangulat és a lovecrafti kozmikus horror.

A 4. évad másik aduásza természetesen Jodie Foster, aki A bárányok hallgatnak óta most először kap ismét jelvényt nyomozóként. Érthető hát, hogy már látatlanban is mindenki az 1991-es klasszikushoz méri az új True Detective-et. De vajon Liz Danvers tényleg olyan lesz, mintha az FBI-nak dolgozó Clarice Starling térne vissza újra a bűnüldözéshez 61 évesen?

 

Jodie Foster A bárányok hallgatnakban és a True Detective 4. évadában (forrás: InterCom / HBO Max)

 

A Total Filmnek adott interjújában maga Jodie Foster is ezt a témát boncolgatta:

Clarice-nak minden az etikusságról szól. Ő csendes és visszafogott, mindig a helyes dolgot teszi – Danvers nem ilyen. Kicsit remélem is, hogy Clarice sosem lett ilyen cinikus. Egyszerre önző és szórakozott. Szerintem nagyon elutasító az érzelmekkel és az érzelmes emberekkel szemben, és nem igazán érti, miért változott meg a világ. Ugyanakkor őszinte is, és megmondja a frankót, ami nekem mindig is tetszett. Jó zsaru, de van egy „mocskos zsarus” énje is, aminek meglesz a jó és rossz oldala is ebben a sorozatban.

Az ügy, amelyben Jodie Foster karaktere nyomozni kezd, nyolc tudós bizarr eltűnése, akiknek egy sarkvidéki kutatóállomáson veszett nyomuk. Még ott lesz a pattogatott kukorica, amit filmnézéshez készítettek, ott hevernek szerteszét a jegyzetfüzetek, amelyeket mondat közben hagytak ott, és láthatunk majd egy futópadot is, ami még mindig be van kapcsolva, és forog... Kísérteties felütés lesz, ami jól visszahozza az első évad kozmikus rémületét.

Issa López szerint a sorozat nagyon is hasonlítani fog a '90-es évek kultikus thrillereire:

A bárányok hallgatnak volt a Hetedik anyja, és a Hetedik volt az anyja a True Detective-nek. Ez [a 4. évad] pedig a [legelső] True Detective gyermeke. Szóval igen, van egy egyenes vonal közöttük. Ezért fordultam közvetlenül az ősforráshoz. Nem zárkóztunk el előle.

(via Slashfilm)