Miért lett ennyire pocsék a Netflix új vígjátéka?

A hétvégén debütált A buborék elég rossz kritikákat kapott, az egyik jelenet pedig sokak számára különösen kínos lett.

Ismét bebizonyosodott, hogy a Netflix számára fontosabb a mennyiség, mint a minőség, és még a legnagyobb nevek is könnyűszerrel elvérezhetnek a streamingszolgáltató produkciójában. Judd Apatow (A 40 éves szűz, Felkoppintva) a hétvégén debütált A buborék című vígjátékában olyan népszerű színészek játszanak, mint Karen Gillan, Leslie Mann és David Duchovny, Kate McKinnon, Pedro Pascal vagy a Borat folytatásával közkedveltté vált Maria Bakalova, a borítékolt sikerrel szemben azonban a film elég keményen pofára esett – az egy dolog, hogy a kritikusok nem kedvelik, de a nézők sem.

A film bevallottan a Jurassic World: Világuralom forgatását parodizálja, ami a koronavírus tombolása közben zajlott. A Buborékban a Cliff Beasts 6 című dinoszauruszos horror munkálatai közben a forgatás biztonsága érdekében a színészeket és a stábot egy flancos szállodában szeparálják el a külvilágtól, és a karantén hatására szép lassacskán kezdenek becsavarodni.

Sok néző fordul a Rotten Tomatoes értékeléseihez, mielőtt megnézne egy új filmet. Ez egy biztos módja annak, hogy hozzávetőlegesen felmérhesse, mire számíthat, A buborék kritikái láttán pedig gyaníthatóan nem szánják rá magukat, hogy leüljenek a Netflix elé.

A film jelenleg 23%-on áll a kritikákat összegző oldalon, és az általános vélemény szerint hiába az all-star gárda, a történet össze-vissza csapong és cseppet sem vicces, a showbizniszt kiparodizáló elemei sablonosak és az unalomig ismertek, ahogy a világjárványt is sokkal, de sokkal jobban bemutatták már azokban a filmekben, amelyek az elmúlt egy-két évben feldolgozták azt.

Jessica Kiang a Los Angeles Times-ban így vélekedett: "Olyan megdöbbentően komolytalan film, hogy alig nevezhető vígjátéknak." Adam White, az Independent újságírója kezdetben lelkes volt, aztán a filmet megnézve igen csalódott:

Néha felvillan a tüskés, szatirikus szellemesség. Azonban A buborék általában laza ötletek összehajigálására hasonlít, amelyhez egy megbízhatóan vicces színészekből álló hatalmas társulatot hoztak össze, hogy némi színt adjanak hozzá.

A lenyűgöző szereposztás mellett a filmben olyan hollywoodi A-listás színészek is feltűnnek, mint James McAvoy, John Cena, Benedict Cumberbatch és John Lithgow. Annak ellenére, hogy a Buborékban megdöbbentően sok híresség tűnik fel, a legkülönösebb cameo Daisy Ridley-é, aki egy váratlan jelenetben tűnik fel a The Mandalorian címszerepét játszó Pedro Pascal mellett.

Miközben a hotelben rekedt sztárok lassan az őrületbe zuhannak, Pascal karaktere, Dieter Bravo úgy dönt, hogy némi LSD-vel megbolondítva egy Peloton-szerű edzőgépen kiengedi a gőzt. A virtuális edzésórát Kate (Ridley) tartja, aki – amint a drog elkezd hatni – a képernyőn keresztül flörtölni kezd a férfival. Végül a nő arca kiemelkedik a képernyőből, és megcsókolja Dietert, majd szexelnek a gép kijelzőjén(?), miközben Kate folyamatosan ismételgeti az előre felvett párbeszédet: "Készen állsz egy új nap kezdetére?"

Míg maga a jelenet rendkívül furcsa, tulajdonképpen azért válik olyan kellemetlenné, mert mindkét színész fontos szereplője a Star Wars univerzumnak, azaz gyakorlatilag  Rey lefekszik Din Djarinnal, és ez olyan érzést kelt, mintha egy pocsék fan fictiont néznénk. Egy olyan jelenetből, aminek nagyon komikusnak kellene lennie, valami furcsán nyugtalanítót csinál, és ez nem a színészek hibája.

A Star Wars rajongók nem is rejtették véka alá megrökönyödésüket:

Rey mi a fenét csinált Mandóval???

Kétségtelen, hogy a film az utóbbi idők egyik legfurcsább Star Wars-crossoverét nyújtotta a rajongóknak.

(Forrás: Looper és Looper)