Van három sorozat, amely kirobbanthatatlan a streaminges toplistákról

Új sorozatok jönnek, régiek mennek, de van, ami nem változik.

Új sorozatok jönnek, régiek mennek, de van, ami nem változik: A Grace klinika, az NCIS, és a Cocomelon hármasából az egyik biztos benne van a nézettségi toplistában – legalábbis az USA-ban.

A Nielsen három évvel ezelőtt kezdte el közzétenni heti streaming-listáit, és az azóta eltelt 157 hétben ez a három sorozat többször került fel rájuk, mint bármely más cím bármely streaming-platformon. Valójában az első (2020. szeptember 3-án közzétett, az augusztus 3-9. közötti hetet felölelő) lista óta nem telt el egyetlen olyan hét sem, amelyen ne szerepelt volna legalább egy ebből a három szériából.

A Grace klinika a leghosszabb sorozat, amely egymást követő heteken keresztül a top 10-ben szerepelt. A Netflixen sugárzott sorozat a legelső rangsorban tűnt fel, és csak a 2023. május 8-14. közötti héten esett ki a 10 legjobb megszerzett sorozat listájából - 144 héten után.

Az NCIS (136 hét folyamatosan, 147 összességében) és a Cocomelon (135 hét folyamatosan) pár hónapon belül megelőzheti A Grace klinikát, ha továbbra is a ranglistán maradnak, ahogy 2021 eleje óta minden héten.

A dominancia abból a szempontból érthető, hogy a Nielsen streaming-nézés számítási módja miatt a nagy könyvtárral rendelkező műsorok egyértelmű előnyben vannak. A 12 cím közül, amelyek a legtöbb időt töltötték a rangsorban, hat (A Grace klinika, NCIS, Gyilkos elmék, Odaát, Szívek szállodája és Agymenők) mindegyik egy hagyományos csatorna sorozata legalább 150 epizóddal. A hetedik, a Heartland 2007 óta fut Kanadában, és több mint 230 epizódja érhető el.

A Cocomelon annak köszönheti a sikerét, hogy a legfiatalabbakat célozza, akik a legtöbbször nézik újra a sorozatokat. A Disney produkciói, a Moana (84 hét a top 10-es listán) és az Encanto (58 hét) szintén az ismételt megtekintésből profitálnak. A Nielsen rangsorában a filmes top 10-be kerülés küszöbe is jellemzően alacsonyabb, mint a sorozatoké, ami nem meglepő, hiszen egy játékfilm néhány órás nézettséget jelent, szemben egy sorozat több tucat vagy több száz órás játékidejével.

Csak egy eredeti streaming-sorozat szerepel a 12-es toplistában, de az se igazán „eredeti”. A Sütimester (The Great British Baking Show) az Egyesült Királyságon kívül a Netflix eredetije, de hazájában a Channel 4 gyártja, és először ott kerül adásba néhány nappal az Egyesült Államokban való sugárzás előtt. Ez is azon kevés Netflix-műsorok közé tartozik, amelyik hetente jelentkezik új epizódokkal, nem egyszerre debütál az évad, és nagyobb könyvtárral rendelkezik, mint sok más eredeti műsor.

A Nielsen streaming-rangsorának legrégebbi sorozatai és filmjei (a szám azt jelzi, hogy hány hetet töltött a lehetséges 157-ből a top 10-ben).

  1. A Grace klinika - 153
  2. NCIS - 147
  3. Cocomelon - 135
  4. Gyilkos elmék - 112
  5. Odaát - 89
  6. Moana - 84
  7. Heartland - 76
  8. Bluey - 74
  9. Szívek szállodája - 64
  10. Encanto - 58
  11. Agymenők - 55
  12. Sütimester - 50

Via: THR