Szerelem, fényűzés és halál – Verdi egyik legszebb operája a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Juronics Tamás rendezésében, káprázatos látványvilággal kel életre Verdi csodálatos operája, a La Traviata: a címszerepben Kolonits Klára! Éld át Verdi klasszikusát új köntösben a Szegedi Szabadtéri Játékokon!

Számos csodás Verdi-operát láthatott a közönség az évek során a Szegedi Szabadtéri Játékokon – a La Traviata azonban idén először elevenedik meg hazánk legnagyobb csillagtetős színházában. A Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezi a nagyszabású előadást, amelyet két estén át, július 29-én és 30-án tekinthet majd meg a 4000 fős Dóm téri színpad közönsége.

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok


Valódi sztárparádéval kel életre a szívszorító szerelmi történet a Szabadtéri Játékokon: Giuseppe Verdi csodálatos áriáit országos és nemzetközi hírű operanagyságok éneklik el ezen a nyáron. Címszerepben a Kossuth-díjas Kolonits Klárát láthatják a nézők. A drámai koloratúrszoprán különös érzékenységgel jeleníti meg a tisztaszívű és tragikus sorsú kurtizán, Violetta Valéry alakját, Verdi egyik legkedveltebb hősnőjét. Szerelmesét, a forrófejű Alfredót, akinek rajongása és temperamentuma elindítja az események sodrát, a könnyű- és komolyzenerajongók körében egyaránt népszerű tenor, László Boldizsár alakítja.

Az operabarátok jól tudják: ha szerelmi idillt látunk az első felvonásban, az biztosan nem tarthat örökké. A La Traviatában Alfredo apja, Germont gondoskodik az úri társaság szabályainak betartásáról és a szerelmesek szétválasztásáról. Szerepét világhírű művész, Alexandru Agache énekelheti Szegeden – a Babeş-Bolyai Egyetem tiszteletbeli professzora, a világ legnevesebb operaházainak visszatérő énekese először lép hazánk legnagyobb színpadára.

Violetta barátnője, Flora Bervoix szerepében a csodálatos Vajda Júlia lép színre, további szerepekben pedig a Szegedi Operatagozat olyan kiválóságai is láthatók lesznek, mint többek között Horák Renáta, Cseh Antal, Tötös Roland vagy Réti Attila.

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok


Tóth Kázmér díszlet- és Bianca Imelda Jeremias jelmeztervező jóvoltából nemcsak az opera szereplőgárdája, de látványvilága is lenyűgözi majd a Szabadtéri Játékok közönségét. Az elegáns párizsi bálok fényűzésétől, Provence-i nyári lakok nyugalmán át még az opera végkifejletének szerényebb környezetét is izgalmas, szemet gyönyörködtető formában ábrázolja majd a színpadkép, amelyet napjaink legújabb divatja szerint öltözött szereplők népesítenek be. A főszereplők mellett a Szegedi Szabadtéri Játékok énekkari művészeinek sokasága járul majd hozzá a történet megszületéséhez. A helyszín pedig nem a történelmi múlt, Verdi kora, vagy a századelő – az örökérvényű mondanivaló aktualitását a napjainkat tükröző – persze korántsem mindennapi – látvány hangsúlyozza.
Horváth Zoltán táncművész személyében a Halál árnyéka is végig Violetta nyomában jár, hősnőnk sorsát pedig egy különleges díszletelem, egy óriási kristálycsillár is kíséri, képi szimbólumként és izgalmas színpadi megoldások eszközeként.

A meghökkentő fordulatokban, világhírű áriákban és fellépőkben bővelkedő, szemet gyönyörködtető operára jegyek még kaphatók – akár online, a Szegedi Szabadtéri Játékok honlapján is.