10 dolog, amit nem tudtál a Csillag születikről

A film, amelyben (és ami után!) Lady Gaga és Bradley Cooper olyan hitelesen alakított duettező szerelmespárt, hogy az egész világ azt hitte: csakugyan szerelmesek. Cikkünkből további érdekességeket is megtudhatsz az Oscar-díjas alkotásról.

1. Az általa játszott karakterhez, Jacksonhoz hasonlóan Bradley Cooper is éveken át küzdött alkohol- és drogfüggőséggel. Többször beszélt róla nyilvánosan, hogy attól félt, a szenvedélybetegség tönkreteszi az egész életét, és hogy élete legjobb döntése volt, hogy leszokott. A sztár immár több mint 15 éve tiszta.

2. Miközben Bradley Coopernek minden forgatási nap elején át kellett esnie egy teljes testet érintő barnításon (mivel nem volt elég barna a kaliforniai helyszínhez), ezenkívül el kellett viselnie, hogy mentolt kenjenek a szemkörnyékére, hogy véreres legyen, és úgy tűnjön mintha be lenne tépve, a másik főszereplőnek,

Lady Gagának a film legnagyobb részében semmilyen sminket nem kellett hordania (csak ajakír és arckrém volt rajta).

Gaga egyébként egyszer megpróbálta átverni Coopert (aki egyúttal a film rendezője is volt), és felrakott egy kis „láthatatlan”, natúr sminket, de a kolléga kiszúrta, és hozott egy kozmetikai kendőt, hogy letöröljék.

3. A Lady Gaga által alakított Ally és apja kapcsolatát az énekesnő és saját apja valódi kapcsolata ihlette. Abban a jelenetben, amikor Ally felidézi, hogy az apja többször felcipelte neki a zongorát a lépcsőn, és mellette ücsörgött, amikor ő zenét szerzett, Gaga és az édesapja saját emlékei szerepelnek.


4. A transzvesztitás jelenetek legnagyobb része a szereplők improvizációi alapján született meg. Ally transzvesztita barátainak eredetileg csak néhány sora lett volna, de amikor Bradley Cooper meghallotta a pikáns poénjaikat, felismerte, hogy ezek nagyon szórakoztatóak lennének a filmben is, és hagyta a színészeket improvizálni. A Crystalt alakító drag queen, Willam Belli elárulta, hogy a neki megírt szövegből végül semmi sem került be a filmbe: ami ott hallható, azt mind ő rögtönözte.

5. Bradley Cooper több koncertjelenetet is a 2017-es Glastonbury Fesztiválon vett fel, ahol a film miatt ő is felléphetett. Egyik rövid megjelenését követően pedig ő konferálta fel a következő fellépőt, Kris Kristofferson countryénekest – aki nem más, mint a Csillag születik eredetijéül szolgáló 1976-os, szintén Csillag születik címet viselő alkotás sztárja.

6. A mű egy másik eredetije, pontosabban annak főszereplője is kap egy főhajtást: a film elején, amikor Ally otthagyja a pincérmelóját, és elrohan egy fellépésre, egy téglákkal övezett úton, sárga világítással körbevéve távozik, miközben az Over the Rainbow-t, Judy Garland híres dalát énekli az 1939-es Óz, a csodák csodájából. Garland volt a női főszereplője az 1954-es Csillag születiknek.


7.
A Dave Chappelle által alakított Noodles feleségét nem más játssza, mint Drena De Niro – Robert De Niro lánya.

8. Ahogy az már az eddigiekből is kiderült, a Csillag születiknek több verzióját is leforgatták már a filmtörténelem során. Ugyanezzel a címmel (és sztorival) három korábbi alkotás is ismert:

egy 1937-es (csak ennek a magyar címe Új csillag született), egy 1954-es (ez a Judy Garland-féle) és egy 1976-os (ebben szerepel Kris Kristofferson és Barbra Streisand).

De létezik még egy film igen hasonló sztorival, csak más címmel: az 1932-es What Price Hollywood? című George Cukor-drámában egy pincérnőt fedez fel egy iszákos hollywoodi rendező.

9. A 2018-as Csillag születiket már a 2010-es évek elején le akarták forgatni, Clint Eastwooddal a direktori székben és Beyoncéval a női főszerepben, csak közbejött az énekesnő terhessége. A férfi főszerepre akkor olyan nevek merültek fel, mint Christian Bale, Leonardo DiCaprio, Tom Cruise, Johnny Depp és Will Smith.

10. Végül éppen Clint Eastwood biztatására – akivel a színész a 2014-es Amerikai mesterlövészben dolgozott együtt – Bradley Cooper lett nemcsak a férfi főszereplő, de a rendező is. Az operatőrt, Matthew Libatique-et pedig nem más ajánlotta Cooper figyelmébe, mint Jennifer Lawrence, akivel együtt forgatták a Napos oldalt (2012), az Amerikai botrányt (2013), a Serenát (2014) és a Joyt (2015) is, és aki 2017-es filmjében, az Anyám!-ban győződött meg az operatőr kivételes képességeiről.


(via IMDb)