10 dolog, amit talán nem is tudtál A Vasemberről

Ez a 2008-as szuperhősmozi indította el a Marvel-blockbusterek máig tartó áradatát. Ma már nehéz elképzelni, de Hugh Jackmannek is felkínálták Tony Stark szerepét, és Rachel McAdams lett volna eredetileg Pepper Potts.

1. Már a '90-es években is a levegőben volt egy Vasember-film, sztárokkal a főszerepben. A Universal stúdió már igen korán, 1990-ben, Tim Burton Batman-filmjének kasszasikere után megvásárolta a Marveltől a Vasember-képregények megfilmesítési jogait. A rendező kezdetben a horrorfilmes Stuart Gordon lett volna. 1996-ban a 20th Century Foxhoz kerültek át a filmes jogok, és a köztudottan hatalmas képregényrajongó Nicolas Cage is élénken érdeklődött Tony Stark szerepe iránt. 1998-ban Tom Cruise szintén úgy nyilatkozott, hogy szívesen eljátszaná Vasembert, sőt, finanszírozná is az előkészületi státuszban megfeneklett filmet. Ekkortájt még maga Stan Lee, Vasember kitalálója, a Marvel kiadó főnöke és kirakatembere is a forgatókönyvírók között volt, 1999-ben viszont Quentin Tarantinót kérték fel, hogy legyen a film írója és rendezője. Mivel azonban ezekből a grandiózus tervekből nem lett semmi, a Fox végül eladta a filmes jogokat a New Line Cinemának.

Forrás: UIP-Duna Film

 

2. Majdnem Joss Whedon, a Bosszúállók 1-2 atyja lett a 2001-es Vasember rendezője. Whedonról szintén köztudott volt már az ezredfordulón is, hogy hatalmas képregényőrült, és aktív tárgyalásokba kezdett a New Line Cinemával. Ekkorra már elkészült egy forgatókönyv is Tim McCanlies tollából, akinél Vasember Nick Furyval cimborálva mentette volna meg a világot, de felbukkant volna Tony Stark apja is, akiből Hadigép válik. A stúdió a produkcióhoz frissen leigazolt Nick Cassavetesszel a rendezői székben egy 2006-os premierdátumot célzott be, de mivel a munkálatok nem a megfelelő ütemben haladtak, a New Line Cinema végül visszaadta a filmes jogokat a Marvelnek. A patinás képregénybirodalom 2005-ben maga kezdte meg a munkálatokat, és az első független mozifilmjükként jelentették be a Vasembert (a korábbi Marvel-kötődésű filmek, mint a Pókember vagy az X-Men, olyan stúdióóriások projektje volt, mint a Sony és a 20th Century Fox).

3. Jon Favreau úgy megörült, amikor rábízták a rendezést, hogy ünneplés gyanánt diétába fogott. Sikerült is leadnia 31 kilót! A '90-es években még leginkább komikusként ismert Jon Favreau az ezredforduló környékén nyergelt át a rendezésre, olyan könnyed műfajú filmek levezénylését bevállalva, mint a Mi a manó és a Zathura – Az űrfogócska. Időben meglátta azonban a lehetőséget a Vasemberben arra, hogy „a világ legjobb kémfilmjét” forgassa le, melyben Tom Clancy thrillerei és a James Bond-történetek keverednek össze a Robotzsaruval és a képregények világával. Favreau volt az is, aki úgy döntött,

modernizálni kell Vasembert, aki az eredeti képregényben a vietnámi háborúban sérült meg annyira, hogy csak egy általa konstruált masinával lehet távol tartani a szívétől a repeszdarabokat

– ez a jelenet végül az afganisztáni háború alatt játszódott le a moziváltozatban.

A rendező, Jon Favreau fekete öltönyben, hátranyalt hajjal látható a filmben, Happy Hogan szerepében (forrás: UIP-Duna Film)

 

4. Hugh Jackmannek is felkínálták Tony Stark szerepét. De szóba került kezdetben a Clive Owen és Sam Rockwell is milliomos playboyként, aki barkácsol magának egy fémpáncélt, és szuperhőssé válik. Sam Rockwell végül a 2010-ben került be a Marvel filmes univerzumába: Vasember 2 egyik főgonoszát, Justin Hammert alakította.

5. Favreau eredetileg nem is Robert Downey Jr.-t akarta látni a főszerepben. Hanem egy kevésbé ismert színészt. Végül azért esett mégis Robert Downey Jr.-ra a választása, mert a sztárnak épp akkoriban siklott ki a filmes karrierje a média és a moziba járók szeme láttára a kokainfüggősége miatt. Favreau azonban úgy vélte, hogy Robert Downey Jr.-nak adni kell még egy esélyt, mert ott szunnyad benne a lehetőség, hogy ismét visszakerüljön Hollywood élvonalába, és „egy szerethető s*ggfej legyen”, pont mint az alkoholgondokkal küzdő Tony Stark a Vasember-képregényekben. Egy interjújában Favreau így fogalmazott:

Robert életének legjobb és legrosszabb pillanatai a nyilvánosság előtt zajlottak. Meg kellett találnia a belső egyensúlyát, hogy leküzdhesse azokat az akadályokat, amelyek messze túlmutattak karrierjén. Tony Stark ugyanilyen volt.

6. Robert Downey Jr. eléggé kipattintotta magát a forgatásra. A felkészülés során ugyanis heti öt napot töltött a konditeremben edzéssel, de megismerkedett a harcművészetek rejtelmeivel is, hogy megfelelő formába hozza magát. Szüksége is volt a jó erőnlétre, mert volt olyan Vasember-páncél, amelyik 41 kilót nyomott (egy kaszkadőr el is esett benne, de nem lett komolyabb baja)! No persze Robert Downey Jr.-nak az esetek többségében elég volt csak Vasember sisakját és a mellvértjét felvennie egy motion capture-kezeslábas fölé, mert a páncél többi darabját a digitális utómunka során rajzolták rá, CGI-technológiával.

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. Eredetileg Rachel McAdams lett volna Tony Stark titkárnője és nagy szereleme, Pepper Potts. A szerepet végül Gwyneth Paltrow kapta meg, aki nemcsak mostanság nincs képben a Marvel-univerzummal kapcsolatban (pár éve járta be a világsajtót a hír, hogy nem emlékszik Tom Hollandra és arra, hogy együtt forgatta vele a Pókember: Hazatérést), de már akkoriban is hadilábon állt a képregényhősökkel, ezért megkérte a Marvelt, hogy küldjenek neki pár olyan Vasember-képregényt, amelyekből megértheti, kiféle-miféle nő ez a Pepper Potts, akinek megkapta a szerepét.

8. Jeff Bridges kifejezetten a film miatt lett kopasz, drabális fickó. Mindig is ki akarta próbálni, milyen, ha leborotválja a haját és nagy szakállat növeszt, úgyhogy meg is tette, amikor övé lett Obadiah Stane szerepe, aki Tony Stark cégtársa és nagy riválisa, valamint a bumfordi Vasember-páncél, a Mángorló tulajdonosa.

9. Mandarin lett volna a film eredeti főgonosza. Vasember képregénybeli nagy ellenfele viszont Favreau szerint nem tűnt volna realisztikusnak a vásznon. Így aztán amikor Jeff Bridges is csatlakozott a stábhoz, az ő atyai mentor karakteréből lett új főellenség, aki saját vaspáncélt is kapott (ez az eredeti tervek szerint csak a Vasember 2 idején következett volna be).

10. Eredetileg Tony Stark tervezte volna Dr. Octopus mechanikus csápjait. A forgatókönyv egy korai vázlatában ugyanis még az szerepelt, hogy Tony Stark volt Dr. Otto Octavius jellegzetes fémnyúlványainak megalkotója. Csakhogy ekkoriban még a Sony volt a filmes Pókember-jogok egyedüli tulajdonosa, amibe beletartozott az is, hogy Peter Parker legismertebb ellenfeleit sem lehet csak úgy a konkurens stúdiók képregényfilmekben szerepeltetni. Végül persze a Sony és a Marvel 2015-ben megegyeztek a filmes Pókember-jogok megosztásáról, így ma már Peter Parker is, valamint a nagy ellenfelei is felbukkanhatnak a Marvel mozis univerzumában.