10 kozmikus érdekesség a Harmadik típusú találkozásokról

Steven Spielberg kultikus filmje a földönkívüli lényekkel való közvetlen találkozásról. A hatvanas évek UFO-parája a hetvenes évek mozivásznain.

1. Miért harmadik?

A cím, amit a filmben egyáltalán nem magyaráznak meg, egy doktor J. Allen Hynek által kitalált fogalom. Hynek 1947 és ‘69 közt civil tudományos tanácsadóként vett részt az úgynevezett Kék könyv-projektben (Project Blue Book), amely több ezer UFO-észleléssel kapcsolatos esetet vizsgált. Ezeket három csoportba osztotta: az első típusú találkozás egy UFO megfigyelése; a második típusú a tárgyi bizonyíték az idegenek létezésére; a harmadik típusú a fizikai kapcsolat egy idegen létformával.

 

2. A cameo

J. Allen Hynek tanácsadóként vett részt a forgatáson, de ha már ott volt, éltek az alkalommal, hogy a filmben is tiszteletét tegye. Az utolsó jelentek egyikében látható, és nem nehéz kiszúrni: ő az a kecskeszakállas, kék öltönyös, pipázó alak, aki átfurakodik a tudósokon, hogy jobban szemügyre vehesse az idegeneket.

 

3. Majdnem Meryl Streep is kapott egy szerepet 

Roy (Richard Dreyfuss) feleségnek a szerepére több színésznőt is meghallgattak, köztük egy fiatal lányt, aki nemrég végzett a Yale Drama School-on. Ő volt az akkor még ismeretlen Meryl Streep, ám végül Teri Garr játszotta Ronnie Neary karakterét. Azért esett rá Spielberg választása, mert korábban látta egy kávéreklámban, és lenyűgözte, mennyi érzelmet közvetített 30 másodperc alatt.


4. A gyerekszínész és a játékok

A Barry Guilert alakító Cary Guffey korábban sosem szerepelt filmben, így Spielbergnek különféle módszereket kellett kidolgozni, hogy kiváltsa a kisfiúnál a kívánt hatást. Például abban a jelenetben, amelyben az idegenek űrhajója a Guiler-házhoz közeledik a felhőkön át, a rendező ajándékokat bontott ki a képkivágaton kívül a kis Cary szeme láttára. Ezért van, hogy a gyerek mosolyog, és azt mondja: “Játékok! Játékok!”.

 

5. Az első CGI, amit sosem láttál

Spielberg eredetileg számítógépes animációval akarta megjeleníteni a földönkívülieket és az űrhajójukat: készült is egy tesztfelvétel három, stadion felett lebegő UFÓ-ról, ám egyetlen ilyen képsor elkészítése három hétig tartott, ami eléggé felborította volna a forgatási ütemtervet. Bár ez volt a világon az első alkalom, hogy CGI-t használtak egy filmhez, a rendező végül úgy döntött, hogy trükkfelvételek nélkül készíti el a jeleneteket.


6. Fordított sorrend

Általában a zenét a film vágása után szokták felvenni, és úgy írja meg a zeneszerző, hogy a kész képsorokhoz illeszkedjen. A Harmadik típusú találkozások esetében azonban ez fordítva történt: John Williams zenéje már korábban elkészült, és Spielberg arra vágta rá a filmet. A módszer mindkettőjük szerint egyfajta líraiságot kölcsönöz a képsoroknak.

 

7. Az orángután és az idegenek

Spielbergnek több ötlete is volt, hogy miként tudná érdekessé és a megszokottól kissé eltérővé tenni az földönkívüliek ábrázolását. Volt egy olyan verzió, hogy a lények ne sétáljanak, hanem lebegjenek, és úgy közlekedjenek a levegőben, hogy siklanak. Ehhez egy beöltöztetett orángutánnal készítettek próbafelvételeket, akinek a lábára görkorcsolyát húztak. Az egészből azonban nem lett semmi, mivel a majom folyton levette a korcsolyát. Az idegeneket végül egy helyi általános iskola kislányai alakították, szürke jelmezbe bújva, erős háttérvilágítással. 


8. E. T. előképe

A film végén teljes egészében megmutatott földönkívüli, aki zenei kézjelekkel kommunikál az emberekkel, egy csuklós acélból, alumíniumból és üvegszálból készült bábu, amit két bábos mozgatott. A figura ihlette Spielberg másik kultikus sci-fijét, az E. T.-t, ugyanis a rendező elgondolkodott: mi lenne, ha ez a kis fickó lemaradna az űrhajóról. Az eredeti, 1982-es filmben (tehát nem a felújított változatban) hasonló módon keltették életre E. T.-t.

 

9. Lucas, Spielberg és az egyezség

1977-ben két kultikussá vált sci-fit is bemutattak: az egyik természetesen a Harmadik típusú találkozások, a másik a klasszikus, első Star Wars-film, mostani címén: Egy új remény. Lucas annyira nem bízott a filmjének sikerében, hogy egyezséget ajánlott a barátjának, Spielbergnek: akinek sikeresebb lesz a filmje, az a bevétel 2,5%-át odaadja a másiknak. Kár volt ennyire bizonytalankodnia Lucasnak: az Csillagok háborúja végül 40 millió dollárral többet hozott, mint a Harmadik típusú találkozások.


10. A verziók

A filmet eredetileg 1978 nyarán tervezték bemutatni, addig elég idő lett volna a vágás és az effektek befejezésére. Ám a Columbia Pictures komoly pénzügyi gondokkal küszködött, így ragaszkodtak hozzá, hogy 1977 novemberében legyen a bemutató. Spielberg így kénytelen volt egy olyan verziót kiadni a kezéből, amit nem érzett egészen késznek. Három évvel később viszont lehetőséget adtak neki, hogy elkészítse a saját verzióját, egy kikötéssel: ha belülről is megmutatja az idegenek űrhajóját, ami remek marketing a film újbóli értékesítésére. A rendező belement az alkuba, és új jelenetekkel egészítette ki a filmet, míg akadt olyan, amit meg kivágott belőle: így készült el a “Special Edition”. Ám Spielberg ezzel a verzióval is elégedetlen volt, és több, hozzátoldott jelenetet eltávolított: ez a verzió jött ki “Collector's Edition” néven.

(via IMDb, Mental Floss)