11 érdekesség az Ellenség a kapuknál című háborús eposzról

Bár a szovjetek Sztálingrádban nem küldtek minden második katonát fegyver nélkül öngyilkos rohamra, és a legendás König őrnagynak semmilyen nyilvántartásban nincs nyoma, azért jó kis háborús film ez!

1. A film bemutatóján, a Berlini Filmfesztiválon 2001-ben az Ellenség a kapuknál vegyes fogadtatásban részesült. A németek nem szerették, mert megint ő voltak a rosszak, az oroszok haragudtak, mert hadvezetésüket rossz fényben ábrázolta, a többieknek sok volt a szerelmi szál, ami mellesleg teljesen fiktív - és kevés az akció. És ebben mind van valami, de ez akkor is a valaha készült legjobb háborús filmek közé tartozik.

2. Az oroszok és a németek is megcsinálták a maguk Sztálingrád filmjét, az előbbiek többször is, nem is csoda, hiszen a történelem egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb ütközete volt.

Forrás: UIP-Duna Film

 

3. Sztálingrádban nem voltak öngyilkos tömegrohamok, egyrészt, mert ekkorra az oroszok is megtanulták, hogy ennek semmi haszna, másrészt egyszerűen nem volt ehhez tér a rommá lőtt városban, ahogy nem történt meg az sem, hogy a rohamozóknak csak fele kapott puskát.

4. És ekkorra már nem voltak komisszárok sem, mert kiderült, csak hátráltatják a hivatásos tisztek munkáját,

a németek pedig azonnal lepuffantják őket, ha fogságba esnek

– Hitler erre külön parancsot adott ki. Pedig itt egy szovjet politikai tiszt szövi a történetet, bizonyos Danyilov (Joseph Fiennes), aki saját szemével látja, miként puffant le egymás után – és pont a megfelelő sorrendben – öt fritzet Vaszilij Zajcev egyszerű közkatona (Jude Law). Danyilov ezután nem csak azt éri el, hogy Zajcev mesterlövész lehessen, de hőst is csinál belőle, propagandafegyvert.

Forrás: UIP-Duna Film

 

5. Tény, hogy az orosz propaganda minden fegyvertényt felnagyított, és Vaszilij Zajcev mesterlövészből hőst csináltak, de nem ő döntötte el az ütközetet, bár 1942 novembere és 1943 januárja között 242 igazoltan halálos találata volt, a tényleges szám még ennél is magasabb lehetett, lelkesítő tényezőként is elhanyagolható, mert róla a hátországban olvastak, a fronton harcolók az újságot másra használták.

6. Az ünnepelt orosz mesterlövész, Vaszilij Zajcev valóban élt, csak nem volt olyan fess, mint a minden szlávos vonást nélkülöző Jude Law, és tényleg irtotta az ellent Sztálingrádnál, bár nem tudni, hogy a filmben is megénekelt párbaja a náci sztárlövésszel,  König őrnaggyal – más verziókban egy Thorvald őrnagy szerepel - megtörtént-e, már csak azért sem, mert az illetőnek nincs nyoma a Wehrmacht állományában.

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. A filmforgatás Németországban zajlott. A Volgán való átkelést az Altdöberner See-nél, egy mesterséges tavon forgatták Pritzen közelében, Brandenburg déli részén. Egy Rüdersdorf nevű falunál található elhagyatott gyár „játszotta el” némi átalakítás után a sztálingrádi traktorgyárat, míg a sztálingrádi Vörös tér hatalmas szabadtéri díszlete a Potsdam melletti Krampnitzban épült, ami egy korábbi Wehrmacht lovarda volt, amely a hidegháború alatt szovjet laktanyaként szolgált. A díszletépítés 1999 októberében kezdődött, és csaknem öt hónapon át tartott.

8. Mivel öt éven át szolgált az orosz haditengerészetnél a Csendes-óceáni flottánál – igaz, csak írnokként -, mielőtt áthelyezték volna a hadseregbe,

Zajcev büszke volt haditengerészeti múltjára,

és Sztálingrádban töltött ideje alatt egyenruhája alatt horda kék-fehér csíkos tengerészpólóját – Jude Law-on nem látható ilyesmi.

Forrás: UIP-Duna Film

9. A 242 igazolt áldozat ellenére csak kétszer látjuk azt, ahogy Zajcev németekkel végez, a legelején, amikor Danilovval találkozik – ekkor még nem mesterlövészként - és a végén, amikor megöli Königet. Látjuk közben is „dolgozni”, de akkor társa, Kulikov (Ron Perlman) húzza meg a ravaszt. Jean-Jacques Annaud rendező nem akarta, hogy gyilkosként lássuk főhősét.

10. A Vörös Hadsereg sztálingrádi veteránjai közül sokat annyira felbosszantottak a film pontatlanságai és a Vörös Hadsereg ábrázolása, hogy 2001. május 7-én, nem sokkal a film oroszországi bemutatója után nemtetszésüket fejezték ki a Dumában, és

a film betiltását követelték,

de a kérésüket nem teljesítették. Lehet, hogy ha mindez ma történne, kapásból betiltanák a filmet.

Forrás: UIP-Duna Film

 

11. A filmben Bob Hoskins alakítja a város védelmének politikai biztosát, Nyikita Hruscsovot – ő lett aztán a Szovjetunió főtitkára 1953-ban Sztálin halála után. Véget vetve a kommunizmus legsötétebb korszakának, átmenetileg egy szabadabb rendszert hozva létre, de nevéhez fűződik az 1956-os magyar forradalom leverése, a berlini fal megépítése, az 1962-es kubai rakétaválság kiprovokálása is. Bátran mondhatjuk, hogy ellentmondásos személyiség volt.  

Forrás: UIP-Duna Film