12 dolog, ami miatt a Spotlight – Egy nyomozás részletei maximálisan hiteles lett

Így készült Tom McCarthy Oscar-díjas filmje.

2016-ban az igaz történet alapján készült Spotlight nyerte el a legjobb filmnek járó Oscart. Tom McCarthy rendezése nemcsak jó, de fontos film is: egy bostoni oknyomozó újságírócsapat rendkívüli munkáját követi végig, ahogy megírják életük egyik legfontosabb és legizgalmasabb cikksorozatát az egyházi gyerekmolesztálásokkal kapcsolatban. Lássuk, hogyan lett a Spotlight maximálisan hiteles.

  • A Spotlight forgatókönyve szerepelt a 2013-as Black List-en. A „Fekete listára” az év legkedveltebb, de meg nem valósult forgatókönyvei kerülnek fel – vagyis ez egyfajta minőségi garancia.
  • A film nemcsak, hogy megtörtént eseményeken alapul - a Boston Globe 2002-ben hozta nyilvánosságra a visszaélési botrányt, de a National Catholic Reporter már 17 éve tudósított az egyházon belüli visszaélésekről –, az alkotók figyeltek rá, hogy minden apró részlet stimmeljen. Olyan élethűen rekonstruálták a Boston Globe irodáját, hogy amikor a filmben ábrázolt riporterek megnézték a díszletet, rutinból a „saját” íróasztalaikhoz mentek. Sőt, többen közülük átrendezték az íróasztalukon lévő tárgyakat, úgy, ahogy akkoriban voltak.
  • Az egy évvel korábbi Birdman forgatása miatt Michael Keaton annyira kimerült volt, hogy majdnem visszautasította Walter Robinson szerepét. Miután rájött, hogy milyen nagyszerű a forgatókönyv, azonnal aláírt.
  • Hogy felkészüljön a szerepére, Keaton több órát töltött az igazi Robinsonnal, hogy átvegye a manírjait és a bostoni akcentusát. A végeredmény olyan meggyőző lett, hogy Robinson később így nyilatkozott a színészről: "Olyan, mintha egy tükörben nézném magam, csak nem tudom irányítani a tükörképem. (…) Lemásolta a személyiségemet. Ha Michael Keaton kirabolna egy bankot, a rendőrség engem tartóztatna le."
Forrás: Intercom

 

  • Mark Ruffalo is hasonló módszert választott. Többször találkozott Mike Rezendes riporterrel, és fel is vette a hangját, hogy elsajátítsa az akcentusát. Rezendes ott volt a forgatáson is, a szünetekben így a színész meg is kérte, hogy mondja fel a dialógjait.
  • Rezendes szerepére Matt Damon neve is felmerült. Sascha Pfeiffer szerepét pedig eredetileg Margot Robbie-nak ajánlották fel, de Amy Adams és Michelle Williams is szóba került, mielőtt végül Rachel McAdams lett a befutó.
  • Rezendes fel is tűnik a filmben, a baseballmeccs jeleneténél látható a háttérben. A premier idején ő volt az egyetlen újságíró, aki még mindig a Spotlight csapatban dolgozott az eredeti csapatból.
  • A filmben a szexuálisan zaklatott Patrick McSorley karakterét Jimmy LeBlanc alakítja. A való életben a gyerek LeBlanc ugyanannak az egyházi szexbotránynak volt az áldozata, amelyről a film is szól. Amikor először próbált Keatonnal, Ruffalóval és Stanley Tuccival, a rendező megkérdezte tőle, hogy nem sokkolja-e a jelenet. LeBlanc azt mondta, hogy igen, de csak azért, mert együtt dolgozhat Hulkkal (Ruffalo) és Batmannel (Keaton).
Forrás: Intercom

 

  • A filmben az összes újságíró kék tollat használ, a főnökük feketét, a szerkesztők pedig pirosat.
  • Tom McCarthy rendező a Drót című kultikus sorozatban egy korrupt riportert alakított, aki kamu sztorikkal nyeri el a Pulitzer-díjat, vagyis szöges ellentétét játssza a Spotlightban bemutatott riportereknek.
  • A Spotlight elnyerte a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv Oscar-díját. Ez lett az első olyan végső győztes A földkerekség legnagyobb show-ja (1952) óta, amely csak két Oscar-díjat nyert.         
  • A Spotlight a második egymást követő film, amely Keaton főszereplésével elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. Előző filmje, a Birdman (2014) szintén elnyerte a legjobb film Oscar-díját.

via: IMDb / Wikipedia