12+1 dolog, amit nem tudtál A sárkány közbelépről

Keserű irónia, hogy Bruce Lee nem élhette meg annak a filmjének a premierjét, amely nemzetközi ikonná tette őt. A félig hongkongi, félig amerikai produkció cseppet sem volt könnyű menet, de persze volt magyar vonatkozás is. Az mindig van!

Több mint 50 éve, 1973. augusztus 17-én került a mozikba Robert Clouse rendező A sárkány közbelép című filmje, amelyben Bruce Lee egy kung-fu bajnokot alakít, akit a brit hírszerzés bérel fel, hogy részt vegyen egy harcművészeti versenyen, és felkutasson egy Han (Kien Shih) nevű gengszterfőnököt. A küldetés azonban személyessé válik, amikor Lee megtudja, hogy Han testőre ölte meg a húgát.

1. A 60-as években Lee az ABC The Green Hornet című szuperhős sorozatában alakította Katót, a 70-es évek elején Hongkongban lett igazi sztár A nagyfőnök, A Sárkány útja és a Tomboló ököl révén, ám A sárkány közbelép volt az, ami globális ikonná tette őt. Az összes harcjelenetet Lee koreografálta az amerikai és hongkongi koprodukcióban készült filmhez, amelyet Hongkongban forgattak. A színfalak mögött még valódi harcokat is vívott a film statisztáival, amikor kihívták őt, mert nem akarták elhinni, hogy annyira jó. Aztán elhitték.

Forrás: Warner Bros.

 

2. A statiszták között valódi maffiatagok is voltak, akik össze is verekedtek a kaszkadőrökkel, mert rivális triádokhoz tartoztak.

3. A forgatókönyvben a harcjelenetek nem voltak részletesen leírva, csak annyi szerepelt a papíron, hogy „ezt majd Mr. Bruce Lee megkoreografálja”.  A stáb alig 8 nap alatt gyakorolta be és forgatta le a harcjelenetek nagy részét, ami hongkongi mércével normális volt – Hollywoodban képtelenség lett volna, és a filmen dolgozó amerikaiak sok mindenen ki is akadtak. A forgatás során amúgy is komoly kommunikációs nehézségek merültek fel a kínai és az amerikai stábtagok között. Hiány volt tolmácsokból és gyakran nem voltak megfelelő szavak az angol szakkifejezésekre és fordítva.

Forrás: Warner Bros.

 

4. A Warner Brothersnek nem tetszett A sárkány közbelép cím: attól tartottak, hogy a nemzetközi közönséget összezavarja majd, helyette a Han szigetét preferálták, de felmerült még a Vér és acél, illetve A halálos hármas is.

5. Kisebb szerepekben két későbbi nagy hongkongi akciósztár is feltűnik a filmben: Jackie Chan kétszer is látható, másodjára a nagy barlangos harcjelenetben, ahol Lee megragadja a haját, majd eltöri a nyakát. Lee harc közben a botjával véletlenül tényleg fejbe verte Jackie Chant. Azonnal elnézést kért, és felajánlotta Channek, hogy szerepelhet a későbbi filmjeiben. Sammo Hung a nyitójelenetben harcol a főhőssel.

 

6. 500 kínai munkás építette meg a díszleteket a semmiből, elektromos szerszámok nélkül. Volt, ahol csirkehálót és sarat használtak, a börtönök acélrácsait pedig fából faragták ki. A tükörszobához 8 ezer tükröt használtak, Lee kezében pedig egy apró vasszerszám volt elrejtve, hogy könnyebben össze tudja törni őket.

7. Az utóbbi jelenethez egy különleges, tükrökből készült szekrényt építettek, amelynek egyik oldalán lyukat vágtak a kamera lencséjének, hogy az operatőr mindig beleolvadjon a jelenet többi részébe. Gilbert Hubbs operatőr számára az órákon át tartó munka ebben a környezetben komoly kihívást jelentett. Mindig meg kellett érintenie valamit, mert amit nézett, az nem biztos, hogy ott volt, és csak néhány órát tudott bent lenni, azután ki kellett jönnie, le kellett ülnie, mert fizikailag rosszul volt az optikai csalódásoktól.

Forrás: Warner Bros.

 

8. A producereknek komoly fejtörést okozott, hogy nem találtak olyan színésznőket, akik hajlandóak lettek volna prostituáltakat játszani és meztelenkedni. Végül valódi örömlányokat szerződtettek, akiket sztriptízbárokból vettek fel. Érthető okokból ők elég magas gázsit kaptak, ami nem kis felzúdulást okozott, mikor ezt a többi statiszta megtudta.

9. Lee többször is megsérült a forgatás során, a legsúlyosabb sérülést a Bob Wall által alakított O'Harával vívott harc során szerezte. A jelenetben O'Hara összetör két palackot, hogy rögtönzött fegyverként használhassa őket, és megpróbálja megvágni a főhőst.

Csakhogy Hongkongban akkoriban még nem használtak cukorüveget,

az üvegpalack valódi volt. A jelenetet nyolcszor forgatták le, és a koreográfia szerint Wall döf egyet Lee felé, aki kirúgja az üveget Wall kezéből, csakhogy több próba után egyszer a rúgás kimaradt, Lee pedig belenyúlt a szilánkos üvegbe. 12 öltéssel kellett összevarrni a sebét.

10. A stúdió a bemutató előtt több mint egymillió dollárt költött promócióra. A kampány keretében ingyenes karateleckéket szerveztek, és támogatták a kapcsolódó képregények, albumok, poszterek megjelenését, a színészeknek és az alkotóknak pedig interjúk tucatjait kellett adniuk.

11. A sárkány közbelép mindössze egy hónappal Lee tragikus halála amit friss kutatások szerint a túlzott folyadékbevitel, vagyis hyponatraemia okozott után került az amerikai mozikba. 21 millió dolláros bevételt hozott (ez átszámolva ma 147 millió dollárt jelent). A filmet 2004-ben felvették a Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmarchívumba, a The Guardian és az Observer kritikusai pedig egy 2013-as szavazáson minden idők legjobb harcművészeti filmjének választották.

Forrás: Warner Bros.

 

12. Naná, hogy a filmnek van magyar vonatkozása is. Taniát, a gonosz Han talán nem annyira gonosz titkárnőjét, aki aztán a John Saxon által játszott Roper szeretője lesz, egy bizonyos Ahna Capri alakítja. Az illető hölgy Nánási Anna Mária néven látta meg a napvilágot, és az 50-es években jutott el Amerikába, miután szülei disszidáltak. Lajos (Louis) nevű, már kint született öccse Peter Robbins művésznéven lett Charlie Brown hangja a legendás Peanuts sorozatban. 

12+1. A film hozzánk hivatalosan 1986-ban jutott el, szinkron még ennél is később készült hozzá az HBO számára. A sárkány közbelép a VHS-korszak egyik klasszikusa lett, sokan ezerszer másolt videókazettán látták először baráti társaságban, hangalámondással.