15 érdekesség, amit biztos nem tudtál a Ryan közlegény megmentéséről

Vasárnap este újból megnézhetjük minden idők egyik legjobb háborús filmjét, az öt Oscar-díjjal jutalmazott Ryan közlegény megmentését. Íme tizenöt izgalmas infó a kulisszák mögül!

1. Horvath őrmester szerepét eredetileg Billy Bob Thorntonnak szánták, de ő visszautasította a felkérést, mivel víziszonya van, így nem tudta volna eljátszani a normandiai partraszállás jelenetét. Ekkor Michael Madsennek ajánlották fel a lehetőséget, de ő inkább barátját, Tom Sizemore-t javasolta maga helyett, aki meg is kapta a szerepet. Mivel azonban Sizemore akkoriban (és sajnos azóta is gyakran) drogfüggőséggel küzdött, a rendező, Steven Spielberg azzal a feltétellel vette fel, hogy minden nap vérvizsgálatnak vetik alá, és ha egyszer is elbukja, kirúgják, és mással veszik fel a jeleneteit. Sizemore belement, és sikerült is átmennie a próbán. A színész egyébként egy másik háborús film, a Terrence Malick-féle Az őrület határán egyik szerepét utasította vissza a Ryan közlegény megmentése kedvéért.

2. Ehhez hasonlóan a címszereplő Ryan közlegény megformálására is mást kértek fel először: méghozzá Edward Nortont, aki azonban inkább az Amerikai história X-et választotta Spielberg filmje helyett. Spielberg viszonylag ismeretlen színészt keresett (egy ideig az azóta az Így jártam anyátokkal híressé vált Neil Patrick Harris is esélyes volt), ezért ezután Matt Damonra esett a választása, akit A bátrak igazságában látott. Spielberget amellett, hogy nem volt még nagy név, az fogta meg Matt Damonban, hogy tipikus hétköznapi amerikai külseje van – akkor még nem tudhatta, hogy mire a Ryan közlegény megmentése kijön, Damon a Good Will Huntinggal egy csapásra sztárrá avanzsál, így a bemutató idején már sem ismeretlennek, sem átlagosnak nem volt nevezhető.

3. A film német szinkronos verziójának készítése közben az egyik színész, aki német háborús veterán volt, és ott volt a normandiai partraszállásnál, vissza kellett, hogy adja a munkát, és mást kértek fel helyette, mivel érzelmileg annyira megérintette a Ryan közlegény… realizmusa.

Matt Damon a filmben. Forrás: UIP-Duna Film

 

4. A normandiai Omaha partszakaszon játszódó jelenet forgatása 11 millió dollárba került, négy héten át tartott, és ezer statisztát vetettek be a felvételekor. A képsort Írország déli partjainál, Curracloe-nál rögzítették, nagyrészt az Ír Hadsereg tagjainak részvételével. Ezeknek a statisztáknak egy része, húsz-harminc ember amputált volt, így fel tudták venni velük azokat a részeket is, amikor a katonáknak lerobban a lábuk.

5. Az erőszakos jelenetek durvasága miatt a Ryan közlegény megmentésének bemutatását csak úgy engedélyezték volna Indiában, ha Spielberg kivág belőle részeket – ezt azonban a rendező visszautasította, és inkább azt választotta, hogy ne játsszák a filmjét az országban. Ekkor maga az indiai belügyminiszter lépett közbe: saját maga nézte meg a filmet, ami úgy megérintette, hogy engedélyezte a csonkítatlan verzió bemutatását. Más országban nem voltak ilyen megengedőek, így például Malajziában nem vetítették a művet.

6. A film főszereplőinek részt kellett venniük egy hatnapos intenzív katonai kiképzésen, amit Dale Dye katonai szakértő, egykori tengerészgyalogos tartott, és olyan kőkemény volt, hogy egy embert leszámítva az összes színész ott akarta hagyni. Az egyetlen kivétel Tom Hanks volt, aki már jól ismerte Dye módszereit, hiszen ő készítette fel a Forrest Gump vietnami háborús jeleneteire is a színészt.

„Szerintem mindenki más azt hitte, hogy majd elsátorozgatunk az erdőben, és ülünk a tábortűz körül”

– mondta annak idején Hanks. A „szadista” Dye szolgálatai egyébként nem maradtak meghálálatlanul, és kapott egy kis szerepet a filmben: ő az az ősz hajú ezredes, aki azt javasolja George C. Marshall tábornoknak, hogy ne küldjön csapatot Ryan közlegény megmentésére. Szerencsére nem hallgattak rá...

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. A filmet játszó moziknak annak idején azt az utasítást adták, hogy csavarják fel a hangerőt, mivel a Ryan közlegény…-ben kulcsfontosságú szerepet kap a hangkulissza.

8. A film bemutatásakor az amerikai Veteránügyi Hivatal egy 800 emberből álló különítményt volt kénytelen felállítani, hogy segítséget nyújtsanak annak a több száz veteránnak, akiket traumatizált az alkotás megtekintése.

9. A Ryan közlegény…-ben hallható puskaropogást egytől egyig valódi II. világháborús fegyverrel és éles lőszerrel vették fel, a hangrögzítés pedig egy Atlanta közeli lőtéren zajlott, ami egy fegyverkészítő manufaktúra tulajdonában állt. A minél nagyobb hitelesség érdekében ezenkívül két partraszállító hajó is – amit az Omaha partszakaszos jelenetben használtak – eredeti II. világháborús jármű volt.

10. A film forgatása összesen 59 napig tartott – ebből 25 napot csak a tengerparti jelenet felvételére szántak.

11. A nyitó csatajelenethez nem kevesebb mint negyven hordó művért használtak fel.

12. Steven Spielbergnek a Ryan közlegény megmentése afféle szerelemprojektje volt: azért tartotta olyan fontosnak az elkészítését, hogy megajándékozza vele idős édesapját, aki maga is II. világháborús veterán volt. A rendező biztos volt benne, hogy anyagilag nem lesz sikeres egy II. világháborús, nyílt erőszakot ábrázoló mozi – őt magát is rendkívül meglepte, hogy a film kasszasiker lett.

Ted Danson a filmben. Forrás: UIP-Duna Film

 

13. Ez a film támasztotta fel Ted Danson karrierjét, akinek a Cheers című sorozat 1993-as befejeztét követően meglehetősen mélyponton volt a pályája. A Ryan közlegény…-ben ugyan a színésznek csak egy rövidke cameo megjelenés jutott (ő játszotta Hamill századost), mégis olyan nagy sikert aratott vele (hiszen bebizonyította, hogy drámai és vígjátéki alakításra egyaránt képes), hogy azóta is folyamatosan vannak munkái.

14. A Ryan közlegény megmentése Quentin Tarantino egyik kedvenc háborús filmje. Nincs vele egyedül!

15. A film operatőre, Janusz Kaminski is vállalt egy aprócska szerepet a Ryan közlegény megmentésében: egy dokumentumfilmest alakít.


(via IMDb)