16 dolog, amit nem tudtál a Toxikomáról

Herendi Gábor filmjében a valósággal való hasonlóság nem a véletlen műve.

Szinte napra pontosan egy éve mutatták be a Toxikomát, amely egyedülálló produkció a magyar filmtörténetben, mert amíg Hollywoodban mindennapos, hogy még élő és aktív közéleti, illetve kulturális szereplők zűrös ügyeit dolgozzák fel fikciós formában, nálunk ez nem divat. Herendi filmje Szabó Győző színész drogos múltját tárja fel. Lássuk, hogyan sikerült megvalósítani ezt az életrajzi drámát, amely a mozik után immár a tévében is megnézhető.

  • A film Szabó 2012-ben kiadott önéletrajzi regényén alapul, de amíg a Toxikoma mint regény a színész életének 10, drogfüggőségben eltöltött évéről szól, az adaptáció csak a rehab időszakára, illetve Szabó és Csernus doktor kapcsolatára koncentrál.
  • A rendező, Herendi Gábor – illetve a Katona József Színház akkori igazgatója, Zsámbéki Gábor – is komoly szerepet játszott abban, hogy Szabó le tudott jönni a heroinról. Herendi választotta ki a színészt a Valami Amerika egyik főszerepére, azzal a feltétellel, hogy előtte bevonul az elvonóra. Mivel nem volt biztos a sikerben, felhívta Szabó kezelőorvosát, Csernus Imrét, hogy lát-e esélyt arra, hogy nagyjából másfél hónap alatt, a forgatás kezdetéig leszedjék Szabó Győzőt a kábítószerről. Csernus igent mondott.
  • A megfilmesítés ötlete Szabónak jutott eszébe. Azt az Illés Gabriella producert bízta meg az előkészületekkel, akivel együtt dolgozott az A Játékkészítő és az Álomutazó című musicaleken – és akinek nem voltak filmes tapasztalatai.
Forrás: Vertigo Media

 

  • Már a forgatókönyv fejlesztése közben kérdezte meg Szabó Herendi Gábort, hogy nem lenne-e kedve beszállni. A rendező azonnal igent mondott, mert úgy érezte, a saját érintettsége miatt jobban rálát a karakterekre, és sokkal személyesebben tudja elmesélni a sztorit, mint egy kívülálló.
  • Szabó executive producerként végig jelen volt a forgatáson, hogy biztos lehessen benne, a film teljes mértékben a valóságot tükrözi, már ami a szerhasználatot és következményeinek bemutatását illeti.
  • Bár Bárány Márton és Gergely Dorka írók, illetve a rendező nagyjából szabad kezet kaptak az adaptáláshoz, Szabó mellett dr. Csernussal is sokat konzultáltak.
  • A főszerepet alakító Molnár Áronnak nem sikerült a maximumot hoznia a castingon. Herendi nem volt elégedett a teljesítményével, de nem talált nála jobbat, Szabó pedig meggyőzte, hogy Molnár az emberük.
  • Molnár Áront valójában személyes barátság fűzi Szabó Győzőhöz, és egy interjúban azt is elárulta, hogy mielőtt még szóba került volna a film, ők már otthon, a párjaik előtt utánozták egymást.

Forrás: Vertigo Media

 

  • A filmbéli Csernus doktor megformálóját is castingon választották ki. Nagyon sok színészt megnéztek, de a szerencse is kellett ahhoz, hogy megtalálják Bányai Kelemen Barnát. Herendi a Katona József színházban tett látogatása során szúrta ki a színészt, aki nem sokkal korábban érkezett Erdélyből Magyarországra. Behívta castingra, és azonnal össze tudott csiszolódni a már kiválasztott Molnárral.
  • Nem elég, hogy Bányai Kelemen külsőleg is hasonlít Csernusra, a szerephez magáévá kellett tegye a pszichiáter belső jegyeit is. Herendi Gáborral közösen úgy döntöttek, hogy mivel egy országszerte ismert, nagyon karakteres egyéniségről van szó, használnia kell Csernus jellemző gesztusait.
  • A színész sok online felvételt és Csernus Bevállalja? című műsorát is megnézte, sőt a forgatás előtt Kelemen Barna és a pszichiáter között sor is került egy találkozásra, ahol Csernus megosztotta vele, milyen volt a 2000-es időszak a Lipótban.
  • Szabó Molnár Áronnak is segített a felkészülésben, ő mutatta meg neki és Herendinek, hogy hogyan kell elkészíteni a heroint. Természetesen nem valódi drogot, hanem kakaóport használtak hozzá. Annak érdekében, hogy hihetően nézzen ki a vásznon, Molnárnak be kellett gyakorolnia a metódust.
Forrás: Vertigo Media

 

  • Még a castingfolyamat elején az is felmerült, hogy Szabó játssza el Csernust, aki meggyógyítja a Szabó Győzőt játszó Molnár Áront, vagyis Szabó Győző meggyógyítja saját magát. Herendi Gábor azonban elvetette az ötletet, mondván, hogy az a karakter akkor már nem a Csernus lenne.
  • Felmerült az is, hogy Herendi is szerepeljen a filmben, ha már úgyis érintett a történetben, de a rendező végül nemet mondott, mert szerint a cameója bulváros irányba tolta volna a produkciót.
  • A premieren Szabó megköszönte Dudits Dénes hozzájárulását is, akivel együtt voltak szerhasználók. Ha a leszokásban nem is, de szakmai konzulensként segített a film készítése során, ugyanis a szakmáját tekintve addiktológus.
  • Ha nem is lett akkora siker a film, mint Herendi korábbi munkái (Valami Amerika, Magyar Vándor, Kincsem), így is eladtak rá 104 307 jegyet, és ezzel az eredménnyel mintegy 162 651 970 Ft bevételt hozott.

Via: Femcafe / Filmhu / Wikipedia