5 dolog, amit talán nem is tudtál a Gyilkos sorokról

Az Agatha Christie-regények hősnői ihlették a krimiíró Jessica Fletcher karakterét, aki 1986-ban Magnummal is nyomozott együtt Hawaii pálmafái alatt egy izgalmas bűntényben.

Mi is megírtuk itt a PORT.hun a szomorú hírt, miszerint 96 éves korában elhunyt Angela Lansbury, a Hollywoodban is szép karriert befutó brit színésznő, aki 12 évadon át alakította a krimiíró Jessica Fletchert Gyilkos sorok című krimisorozatban. Alábbi cikkünkben erről a szériáról szedtünk össze néhány érdekességet.

Forrás: Kevin Winter/Getty Images

 

1. Eredetileg Doris Day lett volna a főszereplő

A Gyilkos sorok producere, Peter S. Fischer egyik kedvenc színésznője Doris Day volt, akinek fel is ajánlotta az önjelölt detektív, Jessica Fletcher szerepét, még mielőtt azt Angela Lansbury megkaphatta volna. Csakhogy a 2019-ben elhunyt színésznő a sorozat indulásakor nem akart élni a lehetőséggel. Később, az 1991-92-es évadban a producer ismét megkereste Doris Dayt egy vendégszereplési ajánlattal. A színésznő most már nagyobb érdeklődést tanúsított, de a válaszában jelezte, hogy mindössze két hetet tudna szánni a forgatásra. Emellett számos feltételt szabott, amelyek között az is szerepelt, hogy a fia, Terry Melcher produceri kreditet és fizetést is kapjon. Doris Day vendégszereplési gázsiját még el is fogadta volna a Universal stúdió és a CBS csatorna, de a producerek a Day fiát illető követelést már nem voltak hajlandóak elfogadni, így végül Doris Day sem szerepelt a sorozatban.

 

2. Agatha Christie krimijei előtt tisztelgett a sorozat

A Gyilkos sorok eredeti címe, a Murder, She Wrote természetesen nem véletlenül rímel Agatha Christie Murder, She Said című regényére, amelyből 1961-ben film is készül (itthon Gyilkosság, mondta a hölgy címen ismerhetjük). Jessica Fletcher karaktere ugyanis eleve olyan, mintha valaki összegyúrta volna Miss Marple-t, az amatőr nyomozóként tevékenykedő vénkisasszonyt és Ariadne Olivert, az Agatha Christie-regények krimiíróját, akit a szerző természetesen saját magáról mintázott. Angela Lansburyt ráadásul a producerek részben pont azért választották ki erre a szerepre, mert korábban ő maga is eljátszotta már Miss Marple-t A kristálytükör meghasadt című 1980-as Agatha Christie-adaptációban.

Forrás: Jocky TV

 

3. A színésznőnek volt jogosítványa, a főhősnek nem

Miközben a legtöbb tévés nyomozónak megvolt a jellegzetes kocsija (Columbónak egy ütött-kopott, ám végletekig megbízható Peugeot, Magnumnak egy tűzpiros Ferrari, és így tovább), Jessica Fletchernek még csak jogsija sem volt (miközben az őt alakító színésznő tudott autót vezetni). Így az az érdekes szituáció állt elő a sorozatban, hogy ha elkezdődött a nyomozás, a főhősnő biciklire pattant vagy taxiba ült, esetleg a barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel vitette el magát. Sőt, olykor-olykor nemcsak a rendőrök, de a potenciális gyanúsítottak autójába is zokszó nélkül beült, ha a helyzet ezt kívánta!

 

4. Lansbury és a vezető producer nem igazán kedvelték egymást

Számos újságcikk szól arról, hogy Angela Lansbury mennyire szenvedélyesen ragaszkodott Jessica Fletcher szerepéhez, és hogy a karakter útját egy idő után társproducerként ő maga egyengette. A pletykák szerint azonban a színésznő távozni akart a szériából, miután az ötödik évad végén lejárt a szerződése, és az évadzáró kétrészes epizód lett volna a sorozat fináléja. Amikor Lansbury az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy mégis visszatér (a CBS erős nyomására, mert a csatornának égetően nagy szüksége volt a sikeres sorozat folytatására), Peter S. Fischer kénytelen volt átírni az egész forgatókönyvet. A hetedik évad utolsó epizódja idején pedig épp Fischer volt, aki távozni készült, ezért két változatot forgatott le az utolsó jelenetből. Az egyikben a főhősnő egyetértően bólogat arra a megjegyzésére, hogy vége a további krimiírásnak, a másikban pedig a közönség felé kacsintott, jelezve, hogy visszatér.

 

5. A Gyilkos sorok és a Magnum közös univerzumban játszódik

Ráadásul találkozott is két híres nyomozó: Jessica egy alkalommal Hawaii szigetére utazott, és besegített az ottani bűntények megoldásába. A Magnum 1986-os Novel Connection című epizódjában Jessica Fletcher és Magnum (Tom Selleck) együtt nyomozták ki, ki követett el merényletet Higgins (John Hillerman) és a vendégei ellen. A Magnum on Ice című, szintén 1986-os Gyilkos sorok-epizódban pedig Higgins kért segítséget a nyomozónőtől a trópusi vakációja alatt, mivel pont Magnumot gyanúsították meg egy gyilkossággal.