5 ismerős arc a '90-es évekből, akik mára eltűntek a hollywoodi filmekből

John Connorból drogos alkoholista, a Váratlan utazás kis Sarah-jából díjhalmozó író lett. Rendhagyó heti tévéajánló.

Múlt héten már bemutattunk öt olyan közkedvelt színészt a '90-es évekből, akik mára teljesen eltűntek a rivaldafényből: Macaulay Culkint, Rick Moranist, Alex Wintert, Sasha Mitchellt és Jake Lloydot. A téma annyira népszerűnek bizonyult, hogy az eheti tévéajánlónkat is olyan egykori közönségkedvenceknek szenteltük, akik mára teljesen kikoptak a hollywoodi sztárok élvonalából.

Hétfő: X-akták

A Hatodik érzék és az A.I. - Mesterséges értelem után mindenki biztos volt benne, hogy szép karrier áll a különös helyzetekbe keveredő, érzékeny kisfiúkat alakító Haley Joel Osment előtt (aki egyébként már a Forrest Gumpban is szerepelt 6 évesen, mint a címszereplő fiatalkori énje). Csakhogy pont az történt vele is, mint Macaulay Culkinnal és Jake Lloyddal: a hirtelen jött siker után szinte egyik napról a másikra eltűnt a blockbusterekből – egész egyszerűen azért, mert felnőtt, és már nem tudott hitelesen eljátszani egy különc kissrácot. A 2000-es évek közepétől felejthető produkcióban szerepelt, egyedül a Kingdom Hearts-videojátékokhoz végzett szinkronmunka lehet ismerős a filmográfiájából. 2006-ban azzal került be a hírekbe, hogy autóbalesetet szenvedett (hazafelé nekihajtott egy postaládának és összetörte a kocsiját), és mivel drogot és alkoholt is találtak a vérében, 3 év próbaidőt és 1500 dolláros pénzbírságot kapott, valamint el kellett járnia terápiákra is.

Osment nagy visszatérése az X-akták legújabb, 11. évadában volt. Igen nagyot alakított kettős szereposztásban a franchise „szokásos” szuperkatonás, titkos vietnami háborús kísérletekről szóló epizódjában: ő játszotta a harci gáztól megőrült, duci Rambót és annak nem kevésbé zakkant fiát is a Skinner ügynök múltjáról szóló epizódban.

Kedd: A szomszéd

Ha azt mondom, Mason Gamble, aligha tudja bárki is, kiről van szó. Pedig elég ismert volt a '90-es években: ő alakította azt a tündibündi szőke kisfiút, aki Walter Matthau idegire ment a Dennis, a komiszban. Később olyan ismert filmekben is szerepelt, mint a Gattaca vagy Leslie Nielsen-féle Drágám, add az életed!, de felbukkant a Vészhelyzetben és a Miami helyszínelőkben is. 2005 után viszont egy golfos filmet leszámítva semmiben sem láthattuk – de nem azért, mert botrányos életvitelű, alkoholista drogos lett belőle, mint sok más kortársából, hanem mert színpadi színész lett.

A szomszéd című, 1999-es thriller forgatása idején Gamble 13 éves volt. A filmben Jeff Bridges fiát alakította, Tim Robbins pedig egy látszólag barátságos családfőt, aki a szomszédjukba költözik. A jó Töki viszont azt hiszi róla, hogy egy nevet változtatott, veszélyes terrorista lakik mellettük az álomszép zöldövezeti kertes házban, aki ráadásul újra robbantani készül.

Szerda: Zöld darázs

Ki ne emlékezne a Terminátor 2 vagány tinijére, a bőrdzsekis Halálosztót mosolyogni tanító, Guns N' Roses-nótákat bömböltetve motorozó Edward Furlongra? Az ő karrierje is hasonlóan ígéretesen indult, mint Macauly Culkiné vagy Haley Joel Osmenté. Sorra kapta a lázadó tinédzser szerepeket a nagyköltségvetésű filmekben (lásd: Kedvencek temetője 2, Amerikai história X), de már a '90-es években olyan keményen alkoholizált, heroinozott és kokainozott, hogy 2000-ben, 22 évesen elvonóra kellett mennie.

Saját bevallása szerint is ekkor kezdett látványos mélyrepülése a karrierje: a függősége és a kóros elhízása miatt már nem kapta meg a Terminátor 3 főszerepét, így csak olyan gyalázatos B-filmekben láthattuk, mint a 2005-ös A Holló 4: Gonosz ima. Ilyen félresiklott karrierrel nem csoda, ha Seth Rogen 2011-es szuperhősfilmjében, a Zöld darázsban is csak egy epizódszerep jutott neki: látványosan megölte a főgonoszt alakító Christoph Waltz.

Csütörtök: Dr. Csont

Ki tudja fejből, hogy hívták Az utolsó akcióhősben a sportdzsekis, moziőrült tinédzsert, aki mindig elmagyarázta Schwarzeneggernek, hogy nem vicces folyton azt mondani: Még visszajövök? Sejtettem, hogy csak a legmegveszekedettebb Arnold-fanok vágták rá most kapásból, hogy Austin O'Brien. Ő is ugyanazt az utat járta be, mint Edward Furlong: gyerekszereplő volt egy menő Schwarzenegger-filmben, ám hiába hevert a lábai előtt a világ, valahogy ezután csak olyan silány produkciók jutottak neki, mint A fűnyíróember 2 vagy A ház szelleme.

Bár a karrierje megfeneklett, pályatársaitól eltérően nem karambolozott sosem ittasan és bedrogozva, mentes volt sztárallűröktől, és 2011-ben még producerként is kipróbálta magát egy rövidfilmben. 2008-ban egy Dr. Csont epizódban is feltűnt: ő és a filmbéli felesége fogadtak örökbe egy kisbabát, aki csodával határos módon életben maradt egy autó hátsó ülésén, miután egy súlyos balesetben meghalt az anyja.

Péntek: Váratlan utazás

Aligha van olyan harmincas fiatal ma Magyarországon, aki ne nézte volna a kereskedelmi adók elindulása előtti szegényes műsorkínálat idején, mi történik a századeleji Avonlea-ben a rigorózus Hetty nénivel, a kedves Olivia nénivel, a szórakozott feltaláló Jasper Dale-lel és a kis Sarah-val, akit a kanadai Sarah Polley alakított 1990 és 1996 között.

Polley az utóbbi 20 évben kerülte a botrányokat, és szorgalmasan dolgozott: számos tévésorozat mellett olyan nagyobb produkciókban is szerepelt, mint az Eljövendő szép napok, a Holtak hajnala vagy a Beowulf, és begyűjtött egy rakás filmes és tévés díjat. Azt viszont valószínűleg csak a hardcore Váratlan utazás-rajongók tudták róla, hogy 1999 óta már inkább a kamera másik oldalán dolgozik: ír, rendez és producerkedik. Nem is akárhogy: 2008-ban Oscar-díjra jelölték az Egyre távolabb című drámáért, tavaly pedig egy elég rangos kanadai díjat is megnyert az Alias Grace című tévésorozat írójaként.