7 dolog, amit tuti nem tudtál Az ördög Pradát viselről

Hivatalosan sosem ismerte el senki, de az ördögi divatdiktátort a Vogue magazin valódi főszerkesztőjéről mintázták – aki tüntetően Pradában vonult be a sajtóvetítésre.

1. Tényleg van egy Miranda Priestlyhez hasonló, zsarnok főszerkesztő

A film sztoriját bizonyára mindenki jól ismeri: Miranda Priestly a divat legnagyobb hatalmú úrnője (Meryl Streep zseniális alakítása), akinek ápolt kezeitől retteg a New York-i divatipar, aki senkit nem tűr meg útjában, ha tervei kivitelezéséről van szó, tökéletesen ellenőrzése alatt tartja „a divat Bibliáját”, a Runway Magazine-t, annak munkatársai életét teljesen megkeserítve. Miranda új munkatársa, Andy Sachs, a frissen végzett főiskoláslány (Anne Hathaway) egyáltalán nem illik a képbe: szürke, jellegtelen, tökéletes ellentéte a cégnél dolgozó díváknak. Innentől kezdődik az igazi haddelhadd, amely során Andy fokozatosan bebizonyítja a rigolyás főnökasszonynak, hogy komoly feladatokat is rá lehet bízni...

A film érdekessége, hogy Miranda Priestlyt bevallottan a Vogue divatmagazin híres-hírhedt főszerkesztő asszonyáról, Anna Wintourról mintázták az alkotók. 

Wintour nem kapott meghívást a vörös szőnyeges premierre, a sajtó számára tartott vetítésen viszont részt vett a lányával együtt, tetőtől talpig Pradába öltözve. Bár nyilvánosan soha nem nyilatkozott róla, állítólag nagyon tetszett neki a film, és a lánya is sokszor oldalba bökte őt azzal a vetítés alatt, hogy Meryl Streep mennyire jól utánozza őt.

 

Anna Wintour (forrás: Lloyd Bishop/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images)

 

2. A díszlettervező tényleg beosont a Vogue főszerkesztőjéhez ihletet nyerni

Bár a Runway és a Vogue közti hasonlóság nyilvánvaló volt, maga a patinás divatlap és annak főszerkesztő asszonya semmilyen módon nem támogatta hivatalosan Az ördög Pradát visel elkészítését. A produkció egyetlen kapcsolata a Vogue-gal Jess Gonchor díszlettervező volt, aki suttyomban beosont a magazin szerkesztőségébe, hogy saját szemmel is láthassa Anna Wintour irodáját.

A hollywoodi legendárium szerint olyan hitelesen sikerült lemásolnia a főnöki irodát, hogy állítólag Anna Wintour a sajtóvetítés után azonnal átpakoltatta máshová az összes bútorát.

 

3. Rachel McAdams nem akart szerepelni Az ördög Pradát viselben

Ahogy az nemrégiben kiderült, Rachel McAdams saját bevallása szerint olyan ismert és népszerű blockbusterek főszerepeit utasította vissza, mint Az ördög Pradát visel, a Mission: Impossible 3., A Vasember és a James Bond franchise-t 2006-ban feltámasztó Casino Royale. A színésznő ugyanis 2004-ben, a Bajos csajok és a Szerelmünk lapjai kirobbanó sikere után úgy döntött, visszaköltözik Kanadába és két év szünetet tart. Ezekben az években McAdams úgy érezte, nagyon felkapott lett, de nem tudta rendesen kezelni a népszerűséget. De azóta se bánja, hogy lemondott ezekről a kasszasikerekről, mert „nem passzoltak a személyiségéhez, és erre volt szüksége ahhoz, hogy épelméjű maradhasson”.

 

4. Meryl Streep majdnem kimaradt a filmből

A színésznő ugyanis évtizedeken át olyan drámákban szerepelt, mint az 1982-es háborús film, a Sophie választása vagy a 2002-es Az órák című pszichológiai thriller, Wendy Finermant, Az ördög Pradát visel producerét pedig a saját kollégái hívták fel azzal, hogy

Elment az eszed??! [Meryl Streep] soha életében nem volt vicces!

A producer szerint azonban az ismerősei tévedtek, mert Streep nagyon is vicces volt, csak ez a karakter egy teljesen más szerep volt a számára, mint az addig megszokottak.

 

Forrás: InterCom

 

5. Meryl Streep a forgatási szünetekben is Miranda Priestly maradt

A színésznő karrierje során számos alkalommal élt a method actinggel, vagyis azzal a trükkel, hogy a nagyobb beleélés kedvéért a kamerák leállása után is a szerepében maradt. Később viszont pont Az ördög Pradát visel forgatása idején megtapasztalt élmények miatt dobta sutba ezt a módszert. Azzal ugyanis, hogy a leállások alatt is ugyanolyan rideg és távolságtartó volt a kollégáival, mint Miranda Priestly az újságíróival, a színésznő kimaradt a stábbulikból és nagy nevetésekből. Filmbéli kolléganője, Emily Blunt így mesélt erről később egy interjúban:

Azt mondta, nagyon nyomorultul érezte magát ebben a filmben, mert mi a túloldalon mindannyian buliztunk. Akkor megfogadta [a method actinggel kapcsolatban], hogy »ezt nem csinálja meg még egyszer«.

 

6. Tényleg kincset ér a filmbéli Harry Potter és a Halál ereklyéi kézirat

Miranda egyik lehetetlen küldetése az volt Andy számára, hogy szerezze meg még a kiadás előtt a főszerkesztő asszony ikerlányainak a Harry Potter és a Halál ereklyéi kéziratát.

Ez akkoriban tényleg krimibe illő feladat volt, hiszen Az ördög Pradát visel egy 2006-os blockbuster, a Harry Potter-sorozat várva várt befejező kötete viszont csak 2007 nyarán jelent meg.

A lehetetlen küldetést Andy végül sikeresen megoldotta a filmben, és nemcsak az ikerlányoknak szerzett egy-egy példányt a könyvből, de Mirandának is. Ezek a Halál ereklyéi-kéziratok viszont nemcsak a filmbéli szereplőknek értek meg minden pénzt, de annak a Harry Potter-ereklyéket gyűjtő rajongónak is, aki 586 dollárért (kb. 200 000 forintot) vette meg az egyik példányt egy aukción (a bevétel egy jótékonysági szervezethez került, ami a hátrányos helyzetű nőnek nyújt segítséget a munkaerőpiacra való belépésben).

 

7. Mit írt Az ördög Pradát viselről anno a Filmvilág?

Köves Gábor a nagy múltú szaklap 2006/10-es számának Láttuk még rovatában írt rövidke recenziót a filmről:

...pazar rongyokból és affektáló rongyrázókból éppúgy kijut, mint a kulisszák mögötti csörték tanulságaiból és a gyilkos mosolyok mögötti emberi drámákból. Egy fiktív, de a valódi helyszínekre nyilvánvalóan a legapróbb részletekig hasonlító szerkesztőségben, New York vezető divatmagazinjának boszorkánykonyhájában járunk. A házszabályok igen egyszerűek, hiszen csak egyetlen szabály létezik: a ház úrnőjének mindig és mindenben igaza van. Az ajtónállójától a vezető tervezőig mindenki úgy táncol, ahogy a rettegett főszerkesztő asszony (Meryl Streep példamutatóan fegyelmezett vígjátéki alakítása) fütyül.