9 dolog, amit tuti nem tudtál a Terhes társaságról

Két régi road movie-ra is erősen hajaz Robert Downey Jr. és Zach Galifianakis fergeteges vígjátéka, amit a Jokerrel mennybe menesztett Todd Phillips rendezett még 2010-ben.

1. Ez a szegény ember Repülők, vonatok, autókja?

Elég gyakran használom ezt a hasonlatot itt a PORT.hu hasábjain, de ezúttal tényleg találó, hiszen ugye miről is szól a két film?

  • Az 1987-es Repülők, vonatok, autókban Neal Page, a sikeres reklámszakember (Steve Martin) New Yorkból Chicagóba igyekszik a családjához. Csakhogy nem kap jegyet az első osztályra, és a sors a kövér és idegesítő Del Griffith (John Candy) mellé sodorja. A hóvihar miatt útirányt kell változtatniuk, és ekkor kezdődik csak a valódi rémálom: Del elhatározza, hogy mindenáron segít Nealnek, hogy időben hazaérjen a családjához, miközben mindenféle közlekedési eszközt igénybe vesznek, nem is sejtve, milyen eszelős kalandok várnak rájuk.
  • A 2010-es Terhes társaságban Peter Highman (Robert Downey Jr.) Atlantából repülne haza Los Angelesbe, hogy a felesége mellett lehessen a szülésnél. Balszerencséjére beleütközik a kövér és idegesítő Ethan Tremblaybe (Zach Galifianakis). Zajos párosukat nemcsak leszedik a gépről, de letiltják őket az összes járatról. Ethan felajánlja, hogy elviszi Petert autón Los Angelesbe. Az idő sürget, és Peter rááll a dologra, nem is sejtve, milyen eszelős kalandok várnak rájuk.

 

Forrás: InterCom

 

2. Remek remake?

A Terhes társaság cselekménye amellett, hogy kísértetiesen hasonlít a Repülők, vonatok, autókra, erősen hajaz egy Dean Martin és Jerry Lewis főszereplésével elkészített 1956-os Hollywood or Busthoz (magyar címe nincs, de ha lenne, talán Hollywood vagy halálként emlegetnénk). Ebben ugyanis egy énekes, aki nem tudja kifizetni a bukmékerét, csatlakozik egy félcédulás filmrajongóhoz és annak kutyájához, akivel egy piros autóban szorongva átszeli az egész Egyesült Államokat, hogy végül megannyi kacagtató megpróbáltatás után megérkezzenek Los Angelesbe...

 

3. Nem is gondolnád, hogy ez a blődli a Jokerért Oscarral jutalmazott Todd Phillips  filmje

Pedig így van. Ráadásul Todd Phillips rendezte a Másnaposok 1-2-3-at is, szóval nemcsak az eszelősen vicces komédiákhoz ért mesterien, de ahhoz is, hogy drámát faragjon abból, amikor maga a komédiás az eszelős...

 

Todd Phillips, Robert Downey Jr. és Zach Galifianakis  a 2010 márciusában Las Vegasban megrendezett Filmszínháztulajdonosok Nemzeti Egyesületének konferenciáján (fotó: Ethan Miller/Getty Images)

 

4. Todd Phillips terápiás célzattal rendezte meg a filmet 

A 2009-es Másnaposok után valami könnyedebb és szívmelengetőbb vígjátékot akart készíteni, mielőtt ismét elszabadult volna a dilivonat, a végül 2011-re elkészülő Másnaposok 2-ben.

 

5. Todd Phillipsnek a kutya a védjegye

Ez egyebek között abban is tetten érhető, hogy egy fehér francia buldogot szerepeltetett ebben a filmben és a 2009-es Másnaposokban is. Érdekesség, hogy a két eb valójában nem ugyanaz az állat volt: a Terhes társaságban az egyik executive producer, Scott Budnick kutyája szerepelt.

Forrás: InterCom

 

6. A filmben emlegetett Két pasi - meg egy kicsi fansite tényleg létezett

Ethan a sztori szerint óriási rajongója a népszerű Két pasi - meg egy kicsi tévésorozatnak, olyannyira, hogy ő üzemelteti az It's Raining Two and a Half Men elnevezésű weboldalt, ami pont úgy néz ki a csillogó effektekkel megszórt, pici képeivel és a béna betűtípusaival, mintha egy lelkes amatőr dobta volna össze 2003 körül.

Ezt a honlapot egyébként viccből valóban elkészítették Todd Phillipsék Zach Galifianakis és Charlie Sheen fejével!

A itsrainingtwoandahalfmen.com webcím persze ma már a Warner Brothers honlapjára és a Terhes társaság adatlapjára visz, de szerencsére a Wayback Machine archívumában még elérhető a 2010-es eredeti, megmosolyogtatóan gagyi változatot is.

 

7. Hét díjra jelölték a filmet, de végül egyet sem kapott meg

Jamie Foxx BET Awardsra volt esélyes legjobb színész kategóriában, Zach Galifianakis MTV Movie Awardsra, ez lehetett volna az IGN magazinnál a legjobb vígjáték, az oroszoknál pedig a legjobb külföldi vígjáték. Ezen kívül három Teen Choice-díjat húzhatott volna még be a film 2011-ben, de végül egyik rangos trófeát sem nyerte meg.

 

8. Sosem voltak ekkora hegyek Dallas környékén... 

A filmben számos jelenetben látható olyan útjelző tábla hatalmas hegyekkel a háttérben, amelyen a Dallas 36 mérföld felirat olvasható. A valóságban azonban Dallas százmérföldes körzetében egyáltalán nincsenek hegyek.

 

Forrás: InterCom

 

9. A PORT.hu anno 8/10-et adott erre a filmre

Lapunk - sam - álnevű, titokzatos munkatársa ódákat zengett 2010 novemberében a Terhes társaságról (a kritika ezen a linken érhető el):

A sztori a klasszikus alapszituációra épít, egy lobbanékony természetű, meglehetősen merev embernek kényszerből el kell viselnie a világ egyik legidegesítőbb alakját. (...) Robert Downey Jr. valósággal lubickol a szerepben, már az vicces, ahogy az arcizma megrezdül Tremblay aktuális hülyesége kapcsán. Galifianakis a tőle megszokott kattant figurát hozza, Juliette Lewis nem is tud rendesen kibontakozni mellette, pedig ő is bármikor pályázhatna a legzakkantabb mellékszereplő mindenkori díjára. Ha így folytatja, alaposan rákövesedik majd a köpcös félnótás szerepe.