9 érdekesség Az angol betegről

Egy összeégett magyar nyelvész és egy elátkozott nő megható története háborúról és emlékezésről.

1. A németek

Azok a németek, akik a film elején gróf Almásy László (Ralph Fiennes) repülőgépére lőnek, valójában nem statiszták, csak turisták, akik örömmel vettek részt a forgatáson. A produkciónak ugyanis nem volt pénze több statisztára.

 

2. A smink

Ralph Fiennes égési sérüléseit minden nap öt órába telt elkészíteni a sminkeseknek, ugyanis a színész ragaszkodott ahhoz, hogy azokban a jelentekben is a teljes testét sminkeljék be, ahol csak a feje látszott.

3. A stúdió

A film eredetileg a Twentieth Century Fox égisze alatt készült volna, de a stúdió erősen bele akart szólni a szereposztásba: például Katharine Clifton szerepére egy ismertebb színésznőt akartak Kristin Scott Thomas helyett, és Demi Moore kifejezetten ácsingózott a szerepre. A producerek azonban nem hagyták, hogy a stúdió beleszóljon a castingba, így a Fox kihátrált, és pár hétre bizonytalanná vált a projekt. Végül a Miramax vette meg a filmet.

 

4. A casting

Persze Kristin Scott Thomast sem hasraütésszerűen választották ki, sőt, ő is eléggé szerette volna a szerepet, amit azután kapott meg, hogy levelet írt a rendezőnek, Anthony Minghellának, amiben ez állt: „A filmedben én vagyok ’K’.”

Forrás: Miramax

 

5. Az Oscar-díj

Juliette Binoche Oscar-díjat kapott a legjobb női mellékszereplő kategóriában Hana megformálásáért. Hároméves fia igencsak szeretett játszani az aranyszobrocskával, aminek hatására az megkopott, de 2005-ben megjavították: ugyanis az Akadémia örök garanciát vállal az Oscar-díjakra. (A film amúgy kilenc Oscar-, hat BAFTA- és két Golden Globe-díjat kapott.)

 

6. Bruce Willis

Bruce Willis-nek felkínálták David Caravaggio szerepét, de akkori ügynöke lebeszélte róla. A szerepet végül Willem Dafoe kapta meg, Willis pedig a film sikerét látva kirúgta az ügynökét.

Forrás: Miramax

 

7. A vágás

Említettük, hogy Az angol beteg 9 Oscart kapott, az egyiket a vágásért, ami azért különleges, mert ez volt az első film, amit digitálisan vágtak. Walter Murch analóg módszerrel kezdte a vágást, de amikor a fia megbetegedett, átváltott digitális technikára, hogy otthon tudja végezni a munkát, és együtt tudjon lenni a gyermekével.

 

8. A Disney

Bár sosem gondolunk rá így, de ez az első Disney-film, ami elnyerte az Oscar-díjat a legjobb film kategóriában – ugyanis a Miramax akkoriban a Disney Company egyik részlege volt.

Forrás: Miramax

 

9. A hossz

Az angol beteg még a mostani, két és háromnegyed órás (162 perc egész pontosan) hosszával is próbára teszi a nézőt, de a rendező, Anthony Minghella első verziója 4 óra 10 perces volt.

 

(via IMDb)