A 101 éves BBC 8 legnagyobb botránya

Ízléstelen tréfa, szexuális zaklatás és a királynő megsértése tarkítja a műsorszolgáltató bűnlajstromát.

1922. október 18-án alapították a Egyesült Királyság közszolgálati televízióját, a British Broadcasting Corporation-t, későbbi nevén a British Broadcasting Company-t. A BBC célja, hogy „megkülönböztető teljesítményt és szolgáltatásokat nyújtson, amelyek tájékoztatnak, oktatnak és szórakoztatnak”. Az évek során olyan címek kötődtek a céghez, mint a Ki vagy, doki?, a Sherlock, Sir David Attenborough természetfilmjei, vagy épp a Monty Python Repülő Cirkusza. De ami sikeres, és az egész világon ismerik, azt nem kerülhetik el a botrányok sem, pláne, ha már ilyen régóta működik. Következzen a BBC 8 legnagyobb botránya az elmúlt több mint 100 évből.

 

Martin Bashir interjúja Diana hercegnővel

Fennállása óta a BBC védjegyévé váltak az átütő erejű interjúk, melyeket híres személyekkel, köztük természetesen a királyi család tagjaival készítettek. Csak egy példa: 2019-ben, a Newsnight akkor műsorvezetője, Emily Maitlis készített egy interjút András yorki herceggel, amelyben Jeffrey Epsteinnel, a szexuális bűnözővel való barátságáról kérdezte: az interjú másnap világszerte címlapsztori volt. A BBC másik vezető riportere volt akkoriban Martin Bashir, aki többek közt Michael Jackson magánéletét piszkálta meg 2003-ban – ez vezetett a popsztár ügyeink alaposabb vizsgálatához. Bashir azonban már 1995-ben hírnevet szerzett magának, mégpedig azzal az interjúval, melyet Diana hercegnővel készített. Ebben a Panorama című műsorban sugárzott interjúban körüljárták Diana viharos válását Károly hercegtől (jelenleg III. Károly brit király), és alapos bepillantást nyerhettek a nézők a brit királyi család működésébe. Nemrég azonban kiderült, hogy Bashir hamis dokumentumokkal alapozta meg az interjút, melyeket Diana bátyjának, Earl Spencernek mutatott meg, hogy elnyerje a bizalmát. Állítólag a BBC már jó ideje tudott a csalásról, ám az interjú népszerűsége miatt nem léptek semmit az ügyben.

 

Russell Brand bukása

A BBC egyik legnépszerűbb rádiós személyisége volt Russell Brand színész és stand-up komikus, akinek a 2000-es években felfelé ívelt a karrierje, manapság viszont elsősorban arról ismert, hogy többen is nemi erőszakkal vádolják. Akkoriban viszont még masszív rajongótáborral bírt, akik heti rendszerességgel hallhatták a rádióműsorát, melyet Brand csípős humora és tréfás telefonhívásai tettek szórakoztatóvá. Egészen 2008-ig, amikor a műsorvezető túlságosan messzire ment. A vendégével, Jonathan Ross-szal felhívták Andrew Sachs színészt (a Waczak Szálló című sorozatból lehet ismerős: ő alakította a kótyagos pincért, Manuelt), aki nem volt otthon, így az üzenetrögzítőjére mondták fel a tréfásnak szánt üzenetet. Ebben

azt ecsetelték, hogy Brand korábban szexuális kapcsolgatott létesített Sachs unokájával, majd azt találgatták, hogy ettől a hírtől vajon öngyilkos lesz-e a színész.

Az ízléstelen tréfát hatalmas nézői felháborodás követte: rengetegen tiltakoztak az ellen, ahogy két műsorvezető bánt az idős színésszel. Russell Brandet kirúgták a BBC-től, Jonathan Ross-t három hónapra felfüggesztették, a cégnek pedig pénzbüntetést kellett fizetni a sértő tartalom miatt.

 

A Jimmy Savile-botrány

Jimmy Savile az egyik legnépszerűbb műsorvezető volt a BBC-nél, 1975 és ’94 közt saját műsora is volt Jim'll Fix It címmel. De nem csak televíziós tevékenysége miatt szerette a közönség: Savile ismert volt emberbaráti szeretetéről, jótékonykodásáról és a kórházakban végzett karitatív munkájáról. 1990-ben lovaggá is ütötték, 2011-es halálakor pedig szinte egész Anglia gyászolt. Egészen addig, míg ki nem derült, hogy

Savile arra használta ismertségét és hatalmát, hogy szexuálisan bántalmazza a kiszolgáltatott embereket: éveken át egy szexuális ragadozó rejtőzött az emberbarát maszk mögött.

(Az esetről a Netflix készített tavaly dokumentumfilmet Jimmy Savile: Brit horrorsztori címmel – ennek előzetese látható fentebb.) A botrány tovább dagadt, amikor kiderült, hogy a BBC-nél tudtak arról, hogy Savile miket művel az emberekkel, mégsem tettek semmit az ügyben. Sőt, a cég minden tekintetben rosszul kezelte a Savile-botrányt, ugyanis a róla szóló leleplező riport helyett olyan adást sugárzott, amiben az életét és munkásságát dicsőítik.

 

Lord McAlpine elleni hamis vádak

Forrás: David M. Benett/Getty Images

 

A fentiekkel még nem ért véget az a láncreakció, amit a Savile-botrány váltott ki: a BBC a továbbiakban is a legrosszabb módon kezelte az esetet. Amikor a BBC azzal szembesült, hogy egy szexuális erőszaktevőt támogatott éveken át, alapos számvetésre kényszerült. A Savile-botrány utáni hónapokban a brit rendőrség Yewtree-hadművelet néven vizsgálatot indított több egykori BBC-műsorvezető ügyében. Ez a légkör azonban igazságtalansághoz is vezetett, ami abból adódott, hogy a műsorszolgáltató igyekezett minél objektívebben tudósítani arról az ügyről, melynek ő is középpontjában állt.

Igyekeztek egy lépéssel előrébb járni, így történt, hogy nyilvánosságra hoztak egy sztorit, amiben szexuális visszaéléssel vádoltak egy személyt, akiről akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy „a Thatcher-évek egyik jelentős konzervatív politikusa”.

A BBC úgy volt vele, hogy ha a Savile-botrány után nem hoz le egy pedofilról szóló sztorit, viszont más csatornák beszélnek róla, az nagyon rossz színben tünteti fel a őket. Végül pont fordítva sült el a dolog: végül kiderült, hogy a körülírás Lord McAlpine volt konzervatív politikust rejti, akit tévesen vádoltak. A cégnek 185 000 font kártérítés kellett fizetnie, hogy hamisan vádolták pedofíliával a politikust, és több vezetőt is kirúgtak a BBC-től.

 

A nemek közti bérszakadék

Forrás: Pexels

 

2017-ben kiderült, hogy a BBC-nél is brutális szakadék tátong a férfi és a női alkalmazottak fizetése közt. A kamerák előtt dolgozó, hét legjobban kereső alkalmazott között egyetlen nő sem volt, annak ellenére, hogy a női műsorvezetők a legjelentősebb pozíciókat töltötték be a BBC kiemelt műsoraiban. 2020-ban a The Guardian újravizsgálta a bérszakadék-botrányt, és kiderült, hogy a vállalt valóban tett lépéseket annak érdekében, hogy megszüntesse a férfi és nő dolgozók közt egyenlőtlen fizetést. Miután nyilvánosságra hozták az egyenlőtlen bérezést, Caroline Barlow, a BBC egyik alkalmazottja (most már volt alkalmazottja) arról számolt be, hogy 130 000 font kártérítést kapott, és a műsorszolgáltató 700 női alkalmazottjának emelte meg a fizetését.

Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy ez idő alatt a férfi dolgozók fizetése is emelkedett.

 

A megsértett II. Erzsébet

Forrás: Samir Hussein/WireImage

 

II. Erzsébet királynőt hatalmas tisztelet és szeretet övezte, így amikor az vád érte BBC-t, hogy valószerűtlenül ábrázolták és megsértették a személyét, akkor a műsorszolgáltató eléggé nagy pácban találta magát. Az történt, hogy 2007-ben a BBC közzétette az A Year With the Queen című dokumentumfilm előzetesét, amiben az látható, hogy a királynő vitába keveredik Annie Leibovitz fotóssal a ruhája miatt, a következő snittben pedig kivonul a teremből. Legalábbis látszólag, ugyanis az a felvétel a nézeteltérés előtt készült.

Ennek a két, egymás után vágott, megtévesztő jelenetsornak komoly következményei lettek: a BBC One vezetője, Peter Fincham lemondott, a műsorszolgáltatónál pedig belső vizsgálatot indítottak.

 

A Clarkson-csapás

A Top Gear című autós műsör éveken át a BBC ékköve volt: a világ minden tájáról vonzotta az autók szerelmeseit. Vonzerejét elsősorban a karizmatikus műsorvető-csapat adta, élükön a szókimondó Jeremy Clarksonnal. Jó, több volt ez, mint szókimondás: a műsorvezetők legendásak voltak az ellenmondásos poénkodásaikról. Egy alkalommal Clarksont megrovásban részesítették homofóbnak ítélt megjegyzései miatt, máskor egyenesen rasszizmussal vádolták. Ennek ellenére a Top Gear továbbra is műsoron volt – egészen 2015-ig. Ekkor ugyanis állítólag

Clarkson megütötte a műsor egyik producerét, ami ahhoz vezetett, hogy őt felfüggesztették, és leállították a sorozat utolsó két epizódjának forgatását.

Bár több tízezren írták alá azt az online petíciót, amiben azt követelik, hogy Clarkson folytathassa a Top Geart, végül kirúgták a BBC-től. Viszont az Amazon Prime Video lecsapott rá, és olyan műsorok láthatók ott tőle, mint A Nagy Túra, vagy a Clarkson farmja.

 

Pornós hangok élő adásban

Végezetül egy viszonylag friss eset: január 17-én, miközben a BBC One éppen a Wolverhampton Wanderers–Liverpool FA-focimeccs előtti felvezető beszélgetést sugározta, a műsorba pornófilmes nyögések szüremlettek be. A Match of the Day műsorvezetője, Gary Lineker nem igazán tudta beazonosítani a furcsa hangok forrását, és megjegezte, hogy sem a bejelentkező kollégáját, sem a szerkesztőket nem hallja rendesen a fülhallgatón keresztül. A BBC bocsánatot kért az eset miatt a nézőktől, és hivatalos vizsgálatot is indított, amiből kiderült, hogy valaki bement a stúdióba, és egy régi telefont ragasztott a díszletre, majd felhívta azt, és bejátszotta a kéjes hangokat. Az eset mögött állítólag a mókás YouTube-influenszer, Jarvo69, azaz Daniel Jarvis állt – legalábbis saját bevallása szerint.

a legfrissebb botrány

Valami nagyon nem tiszta a megvádolt BBC-s műsorvezető ügyében

Szexuális tartalmú képekért fizethetett egy tinédzsernek.

Tovább

 

(via Grunge, BBC.com)