A '60-as évek pocakos Batmanje majdnem összecsapott Godzillával

Szentséges karfiol! Gonosz tudós! Tomboló szörnyeteg! Tranzisztoros lánygodzilla! BUMM! PAFF!

Az Adam West főszereplésével készült, viccesen gagyi Batman tévésorozat 1966-ban debütált, és azonnal népszerű lett. Még abban az évben bemutatták a pocakos Batman első, filmnyi hosszúságú kalandját, de William Dozier producer további egész estés történeteket is tervezett, és mivel a japánok megőrültek a zakkant tévésorozatért, kézenfekvőnek tűnt, hogy össze kellene ereszteni Gotham (nem) Sötét Lovagját Godzillával.

Meglepő, hogy az elborult ötlet már hamarabb megfordult az óriásszörny várospusztításait gyártó Toho stúdió kreatívjainak fejében. Az 1962-es Godzilla vs. King Kong óriási nemzetközi sikert aratott, és úgy vélték, a siker megismétlődne, ha legközelebb Batmannel boronálnák össze a radioaktív monstrumot. Shinichi Sekizawa 1965-ben állt elő egy ötlettel, amiben a képregények számos szereplőjét felvonultatta, és a Denevérember legmenőbb járgányait is bevetette Godzilla ellen. A sztori végül megmaradt a vázlat szintjén, nem készült el még a forgatókönyv sem, és azt sem tudni, hogy a DC egyáltalán tudott-e az ötletről.

Dozier 22 oldalas cselekményvázlata azonban fennmaradt, amiben nyilván egy egészen őrült kalandba hajította bele a folyton szaladgáló pocakos Batmant. A Batman Meets Godzilla kezdetén Gordon felügyelő és lánya, Barbara Japánba tartanak - a férfi rendőrségi ügy miatt, a lány pedig egyik régi barátjával találkozik -, amikor egy óriási hullám felborítja a hajójukat. Hamarosan kiderül, hogy a szerencsétlenség mögött Klaus Finster, a 20 évvel korábban Japánba emigrált (tehát gyaníthatóan náci szökevény) gonosz meteorológus, aki a Fuji mélyén rendezte be titkos bázisát. 20 millió dollárnyi aranyat követel, mert ha nem kapja meg, az időjárást irányító ördögi szerkezetével porig rombolja a szigetországot. Ekkora veszedelemben csakis Batman és Robin segíthet! Nosza, Japánba is utaznak.

A gonosz tudós szuperfegyvere azonban nem más, mint Godzilla - képes ugyanis irányítani a szörnyeteget. És míg a Mariana-árok mélyéről a japán partok felé vezérli a monstrumot, a pocakos Batman robotokkal harcol, majd megnézi a Godzilla vs. King Kong néhány jelenetét, hogy megbizonyosodjon arról, tényleg Godzilla-e a közelgő veszély. Tényleg.

Dozier jegyzetei alapján egyik korai ötlete az volt, hogy hőseink úgy próbálják megzabolázni a szörnyet, hogy az érzelmeire/ösztöneire hatnak,

és építenek egy tranzisztoros lánygodzillát,

amivel megtörhetik a gonosz tudós irányítását, így visszaterelhetik a lényt az óceán mélyére. Ezt az ötletet azonban elvetette, és helyette hőseink egy olyan szerkentyűt alkotnak, amivel a nőstény Godzilla párosodásra hívó csábító hangját plántálják szörnyünk agyába, majd miután ez leállítja a tombolását, bombákkal lerobbantanák a fejét. A történet fináléjában aztán van autós üldözés, a gonosz tudós lezuhan egy felhőkarcoló tetejéről, Batman, Robin és Batgirl együttesen harcolnak a Tokióban pusztító Godzilla ellen, végül egy bombával sikerül ártalmatlanítaniuk a szörnyet. Gyorsan körbeépítik rakétákkal, és kilövik a világűrbe. Vége.

És hogy miért nem valósult meg ez a csodálatos borzalom? A tévésorozat 120 epizód után, 1968-ban (tehát mindössze két évvel az indulását követően) véget ért, mert közben a képregényekben egyre komorabbá vált a Denevérember, és a közönséget ez jobban érdekelte, mint a pocakos Batman bohóckodása. Néhány évvel később a Godzilla-filmek is szakítottak a matinéval, és komolyabbra hangolták a sorozat következő részeit.

(Forrás: Toho Kingdom, Grantland)