A 8 legjobb zárómondat kultikus tévésorozatokból

Minden jó, ha frappáns a vége.

A több évadot megérő, a nézők szeretete által övezett sorozatok megfelelő lezárása nagy felelősség, és ezt általában érzik az alkotók is, így nemcsak arra ügyelnek, hogy a finálé kielégítő legyen érzelmileg, de a szereplők utolsó mondatait is gondosan megválogatják. Íme 8 példa a kiváló végszókra.

Twin Peaks (1990-91)

Mivel a Twin Peakset a második évad után elkaszálták, a sorozat egy cliffhangerrel ért véget. Dale Cooper különleges ügynök bemegy a fürdőszobába, belenéz a tükörbe, és látja, hogy a szörnyeteg BOB bámul vissza rá, és kiderül, hogy Cooper gonosz hasonmása az, aki visszatért a Fekete-barlangból. Cooper elkezd mániákusan nevetni, és többször is megkérdezi:

Hogy van Annie? Hogy van Annie?"

Bár az alkotók nem így akarták befejezni a sorozatot, ez a cliffhanger kellően felkavaró és stílszerű módja volt David Lynch szürreális szappanoperájának, hogy búcsút vegyen a nézőktől.


Twin Peaks (2017)


David Lynch kultikus sorozata végül mégsem maradt lezáratlan, mert 2017-ben sikerült még egy évadot forgatni hozzá, a befejezése viszont nem lett kevésbé felkavaró, mint az eredetinek.

Dale Cooper kijut a Fekete–barlangból, Twin Peaksbe utazik, és megérkezik a Palmer-ház elé, azonban a nő nem ismeri fel. Egy Alice Tremondként bemutatkozó nő nyit ajtót, és állítása szerint a házat egy bizonyos Mrs. Chalfonttól vásárolta. Cooper meghökkenten távozik a háztól, majd megkérdezi:

Milyen évet írunk?”

- amivel sikerül is összezavarnia azokat a nézőket, akik abba a hitbe ringatták magukat, hogy már kiismerték a sorozat világát.


Lost – Eltűntek (2004-10)

A Lost fináléja, amely a találó "A vége" címet viseli, a tévétörténelem egyik legmegosztóbb záróepizódja. Minden olyan sorozat, amely a cselekményét rejtélyekre és megválaszolatlan kérdésekre építi, elkerülhetetlenül csalódást okoz a nézők egy részének, amikor végül megoldja ezeket a rejtélyeket és választ ad a kérdésekre. A Lost fináléjáról az viszont mindenképp elmondható, hogy szívbe markoló búcsú a sorozat szeretett karaktereitől. Amikor Jack megérkezik a templomba, könnyfakasztó találkozásban lesz része John Locke-kal és az Oceanic 815 többi túlélőjével. Az utolsó mondat:

 Vártunk rád"

– kiemeli a csoport szoros érzelmi kötelékét.


Jóbarátok (1994-2004)

A kultikus sorozat azzal ér véget, hogy a főszereplők együtt hagyják el az üres lakást, és Rachel megkérdezi, hogy menjenek-e kávézni, mire Chandler szarkasztikus módon visszakérdez: "Persze. Hova?" A közönség ezen természetesen nagyot derül, mert mindenki tisztában van vele, hogy csak a banda törzshelye, a Central Perk jöhet szóba.


BoJack Horseman (2014-20)

A BoJack Horseman sorozatfináléjában, a "Szép volt, jó volt, ennyi volt" című részben BoJack elmegy Carolyn hercegnő esküvőjére, és megbékél az összes szerettével, akit az évek során megbántott. Az utolsó jelenetben Diane-nel ül a tetőn. BoJack azt ismételgeti, hogy "Az élet szívás, aztán meghalsz", de Diane erre azt válaszolja, hogy "Néha az élet szívás, aztán tovább élsz. De szép este van, nem?" BoJack azt válaszolja:

Igen, ez szép"

- és Diane-nel együtt csendben nézik a csillagokat. Miután a sorozat nagy része a karakterek nyomorúságáról szólt, a finálé azt üzeni a nézőknek, hogy élvezzék az apró dolgokat.


Sírhant művek (2001-2005)

A Sírhant művek fináléjában Nate még egyszer utoljára meglátogatja Claire-t, mielőtt New Yorkba utazik. Amikor a lány fényképezni készül, Nate azt mondja neki:

Ezt nem tudod lefotózni. Már elment."

Ez az áthallásos mondat, amelynek a jelentése nem egyértelmű azonnal, tökéletes lezárása volt a sorozatnak. Nate azt mondja Claire-nek, hogy életének ez a fejezete véget ért. Attól, hogy megörökíti egy képen, még nem tudja megtartani; előre kell néznie, és el kell kezdenie a következő fejezetet.


Office (2005-13)

Amikor a legfontosabb szerepet, Michael Scott regionális menedzsert alakító Steve Carell otthagyta az Office-t, az NBC vígjátéksorozata elindult a lejtőn, és utána már csak két évadot ért meg. A fináléban Carell még egyszer megjelent, és övé lett az utolsó mondat is.

"Összességében azt hiszem, egy olyan hétköznapi papírvállalat, mint a Dunder Mifflin remek téma egy dokumentumfilmhez" - mondta Pam (Jenna Fischer) az utolsó interjújában, miközben láthattuk, ahogy Michael az irodaépületről készült festményt kiteszi a falra.

Sok szépség rejlik a hétköznapi dolgokban. Hát nem ez a lényeg?"


Szívek szállodája (2000-07, 2016)

A Gilmore-lányok alkotója, Amy Sherman-Palladino még az első évadban találta ki a sorozat utolsó négy szavát, de mivel a hetedik évad előtt kilépett a sorozatból, nem használta, egészen a sorozat 2016-os Netflixes felújításának (Szívek szállodája: Egy év az életünkből ) utolsó jelenetéig. A finálé úgy ért véget, hogy Lorelai (Lauren Graham) és Rory (Alexis Bledel) a Stars Hollow-i pavilonban ülnek.

Rory: Anya?
Lorelai: Igen?
Rory: Terhes vagyok.


Via: EW / Screenrant / BuzzFeed