A kritika kicsinálta, pedig kiváló ez a film

Bodzsár Márk bemutatkozó nagyjátékfilmje, az Isteni műszak egyszerre vicces és hátborzongató. Ma este csekkolhatjuk, mennyire nem volt igaza annak idején a kritikusoknak!

A sztori szerint Milán, a húszéves, félig szerb, félig magyar srác két évvel a délszláv háború kirobbanása után dezertál a hadseregből, és Jugoszláviából Magyarországra menekül. Egy szerencsés véletlen folytán egykori orvostanhallgatóként munkát kap a mentőszolgálatnál, és mentősként kezd dolgozni.

Hamarosan rájön, hogy a sofőr és az egyik orvos

egyes betegeket átsegít a halálba.

Ez az illegális eutanázia jól jövedelmez, és Milánnak döntenie kell. Végül győz a pénz, mert csak így mentheti ki a háborús Szarajevóban maradt menyasszonyát…


Bodzsár Márk (aki azóta a szintén kiváló Drakulics elvtársat is megrendezte) olyan kisfilmek és sorozatok után írta és rendezte első nagyjátékfilmjeként a 2013-as Isteni műszakot, mint a Bloody Mary vagy a Társas játék, és annak ellenére, hogy a kritika annak idején eléggé lehúzta, kiváló bemutatkozás volt.

Pont a megfelelő arányban keverednek benne az érzelmek, a morális kérdések, az izgalom, sőt, az akció és az éjfekete humor.

Ennek köszönhetően úgy válik szórakoztatóvá, hogy közben egy percig sem lesz súlytalan.


A fordulatos és tartalmas forgatókönyvön, illetve a rendezésen kívül az Isteni műszakban a színészek is kiváló alakítást nyújtanak. Az erkölcsi dilemmába keveredő Milánt a mindig tökéletes, akkor még (film)színészi pályája elején álló Ötvös András játssza, lelkiismeretlen kollégáit, illetve szövetségeseit pedig Rába Roland, Keresztes Tamás és Zsótér Sándor, akiket szintén mindig öröm nézni.

De nemcsak Ötvöst indította el a pályán a Bodzsár-film, hanem a Milán szerelmét megformáló Stork Natasát is, aki már itt is kifogástalanul, természetesen, sallang nélkül, mégis érzelemdúsan játszott,

és aki azóta olyan filmek főszerepében bizonyíthatta tehetségét, mint a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre és a Veszélyes lehet a fagyi.

 

Olvasd el Ötvös Andrással készült interjúnkat!

„Nekem a film egy technikai sport” - Ötvös András interjú

A mindig szerethető Ötvös András ezúttal egy szerelmes focihuligánt alakít, mi pedig olyasmit is kérdeztünk, amit nem szoktak, például azt, hogy hogyan dől el, mennyi az annyi és milyen a casting.

Tovább