Csak az emlékeimben volt vicces Mikó István és a Bruhaha

A '80-as évek összekacsintós, tróger humora és a megcsalós-berúgós-kávéházas kabarétréfa nemcsak túlélte a rendszerváltást, de 1999-ben saját egyórás műsort is kapott az MTV-n – miközben a konkurens RTL Klubon már Fábry és a stand uposok fiatal generációja szórakoztatták a nézőt.

1999 novemberében igen váratlant gurított a Magyar Televízió szórakoztató műsorokért felelős osztálya: a szombat esti főműsoridőben addig futó Selmeczi Tibor-féle Szatelitet, és a rögtön utána következő Uborkát (ahol az összes ronda politikusbáb Éles István hangján szólalt meg) lecserélték a 20:00-ás kezdettel sugárzott, majd vasárnap megismételt Bruhaha - Kabaré a köbönre.

Mikó István humoros(nak szánt) műsora a '80-as és a '90-es években nagy népszerűségnek örvendő Szeszélyes évszakok egyenesági leszármazottja volt. Olyannyira, hogy még a vicces szkeccsek, gegek és villámtréfák szereplőgárdája is nagyjából ugyanazokból a színészekből állt (lásd a cikk végét).

A Bruhaha tehát lényegében egy esztrádműsor-paródia volt, és a TV2 1998-tól kezdve nézettségi rekordokat döntő, harsány Dáridójának ellenpontozásaként hozta vissza a kiveszőben lévő, régi vágású színházi bohózatokat és kávéházi humort. Emellett a hol cirkuszi hoppmesternek, hol late night show házigazdának beöltözötetett Mikó István alighanem pótolni igyekezett Fábry Sándort is, aki pont a Bruhaha indulásának évében, 1999-ben vitte át a köztévéről az RTL Klubra az akkori médiaviszonyok között még kimondottan frissnek és szellemesnek ható Esti Showdert.

A régi színpadi bohózatoknak azonban az ezredfordulón már kezdett végérvényesen bealkonyulni – részben pont a Fábry mellényéből kibújt humoristák új generációjának köszönhetően, akik már stand uposoknak hívták magukat.

A Magyar Televízió rendszerváltás előtti időkből megörökölt, lelakott díszletei között felvett műsorok eleve önmaguk paródiái voltak a maguk avitt stílusával. Így igazából nem volt semmi különbség aközött, hogy Havas Henrik sanyargatott-e egy rosszul öltözött politikust a Nap-keltében, vagy egy Havas Henriknek beöltözött Mikó István nyaggatta a remegő kezű sebész főorvost alakító Gálvölgyit a Zipp-zártában. Utóbbi egyébként még Mikó jobb pillanatai közé tartozott, mert sajnos újranézve néhány részt, kiderült, hogy csak az emlékeimben volt vicces a Bruhaha...

 

 

Apropó, emlékek... Én egészen a mai napig abban a hitben éltem, hogy a Bruhaha házigazdája, Vidorka professzor egy nagyfülű vámpír! Valószínűleg Mikó István kiálló műfoga, lenyalt haja és elegáns zakója tévesztett meg, valamint a tény, hogy egy tévéműsor házigazdájaként jól-rosszul sikerült, „velőtrázóan jó” felkonfokat mond a kamerába bámulva két bejátszás között – pont ugyanez tette ugyanis a Drakulának beöltözött Robert Prosky a Szörnyecskék 2.-ben (amit a '90-es években számtalanszor megismételt az HBO). Ám amíg ott jól működött a kicsit naftalinszagú, de nagyon elegáns tévés házigazda figurája,

Mikó István esetében totális mellélövésnek érzem ezt a Dzsini-hangon favicceket mesélő, Lusta Dickbe oltott Lagzi Lajcsi-karikatúrát.

Elég csak véletlenszerűen beletekerni bármelyik Bruhaha-epizódba, hogy lássuk: Mikó István és a csapata nem csinált semmi mást, csak eljátszották egy-két hálószobabútor, gyógyszeres szekrény, kávéházi fogas és kapualj előtt azokat a naftalinszagú poénokat, ahol épp kinyíltak az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő, aluljárókban árult A legjobb anyós-, autós-, orvos- és rendőrviccek című könyvecskék.

Forrás: Bookline.hu / Moly.hu

 

Íme egy „gyöngyszem” Vidorka professzor sziporkái közül, csak hogy képet kapjon a kedves PORT.hu-olvasó is a Bruhaha színvonaláról:

Két erősen ittas férfi beszélget:
– Te Józsi! Tudod, mi a különbség a szilveszter és a szexuális életem között?
– Na, mi?
– Hát az, hogy a szilveszter gyakoribb!

Ennél alighanem még az Antalsó villámtréfái és Nyomasek Bobó kínrímei is szórakoztatóbbak voltak a szép emlékű Szeszélyes évszakokban. Amely műsornak a szelleme a Bruhahában is végig ott kísért: Ihos József itt is beöltözik Kató néninek; Beregi Péter most is nagyothalló kávéházi pincér, aki rossz rendelést visz ki Szombathy Gyulának vagy épp Revicky Gábornak; Forgács Gábor és Tahi Tóth László szokás szerint alkoholisták, akiket Hacser Józsa sodrófával vár otthon; Mikó István és Gálvölgyi János pedig itt is a házas kisember, aki hol pajkosan megcsöcsörészi a lenge öltözetű Nyertes Zsuzsát (vagy épp Soma Mamagésát!), hol meg arra ér haza, hogy az asszonyka épp félrelép Heller Tamással vagy Katona Jánossal... A '80-as évek összekacsintós, tróger humora tehát nemcsak túlélte a rendszerváltást, de még 1999-ben is él és virul,

Mikó István viszont – bármennyire is szeretetreméltó színész és kiváló szinkronhang amúgy –, humorban, stílusban és eleganciában is csak Antal Imre halvány mása, így a Bruhaha sem több, mint „a szegény ember Szeszélyes évszakokja”.

Mindent tudsz a Szeszélyes évszakokról?

Antal Imre legendás műsorában egymásnak adták a kilincset a '80-as és a '90-es évek nagy nevettetői. De kik is szerepeltek a kacagtató bohózatokban, kocsmai párbeszédekben és álhíradókban? Villámtréfák vagy Humorbombák indítottak támadást a rekeszizmaink ellen? Teszteld a tudásod!

Tovább

 

Ítélet: 3/10

Kiknek ajánljuk? Megveszekedett retrórajongóknak, és persze azoknak, akik most is ugyanolyan jókat tudnak kacarászni „nagy nevettetőink” lejárt szavatosságú viccein, mint a '90-es években.