Ez a Drakula-film más, mint a többi Drakula-film

A 2014-es Az ismeretlen Drakula a havasalföldi fejedelmet hősként mutatja be, aki népe megmentése érdekében változott szörnnyé, hogy legyőzhesse a törököket - aztán úgy is maradt.

Nemrég jött ki a Netflixen Az oszmán birodalom felemelkedése című, félig dokumentumfilm sorozat Mehmet Vlad ellen című új évada, ahol komoly teret kap a havasalföldi uralkodó, Vlad Tepes, avagy kedvenc hobbija után Karóbahúzó Vlad, de

akit a legtöbben csak Drakulaként ismernek,

hála Bram Stoker munkásságának. A vérszívó mesebeli szörnyeteg kiváló filmes alapanyag, amiből aztán lehet kéjvágyó rémet, vicces mumust vagy bármi mást csinálni. A Universalnál azonban még 2014-ben gondoltak egyet, és vegyítették a két alakot, az igazi, törökverő Vladot és a vámpírt, így született egy nagyobb terv részeként Az ismeretlen Drakula.

Forrás: UIP

 

1462-ben járunk, amikor Erdély (a filmben folyton keverik a két fejedelemséget) már jó ideje élvezi azt a békét, amelyet a harcedzett III. Vlad havasalföldi fejedelem (Luke Evans) és szeretett felesége bölcs és igazságos uralkodása biztosít. Mivel évi sarcot fizet a törököknek, a népe védett a hatalmas és egyre terjeszkedő Ottomán Birodalomtól. Ám amikor II. Mehmed szultán (Dominic Cooper, aki mindig remek gonoszként), akivel együtt nőtt fel az isztambuli udvarban, ahol annak idején túszként tartották,  ezer havasalföldi fiút követel - köztük Vlad gyermekét -, hogy janicsáriskolába küldje őket, a fejedelemnek döntenie kell. Követi apja példáját, és odaadja a fiát a szultánnak, vagy

egy szörny segítségét kéri, hogy legyőzhesse a törököket,

ezzel örök kárhozatra ítélve önnön lelkét? És vajon hálás lesz-e saját népe, ha miattuk válik szörnnyé, vagy ellene fordulnak? Vicces módon a Törött Fog-hegyen élő vámpírt az a Charles Dance alakítja, akit mindenki Tywin Lannisterként ismer.

Forrás: UIP

 

A Universal nem titkolt szándéka volt, hogy egy Marvel-szuperhősökéhez hasonlító franchise-t indítson el különböző szörnyfilmekből. Ennek az ún. Monsterverse-nek lett az első, amolyan próbadarabja a még viszonylag szerény költségvetéssel készült Az ismeretlen Drakula, és a folytonosság érdekében egy pótforgatást is berendeltek, hogy egy film végi, napjainkban játszódó jelenet bekerülhessen a moziba, egyfajta összekötő elemet hozva létre a következő szörnyes projekttel. A következő szörnyfilm pedig a Tom Cruise-féle A múmia lett, az elmúlt évek egyik legnagyobb bukása, ami ugyan látványos és izgalmas lett, de valahogy nem volt saját arculata, saját egyénisége, nem voltak ötletei azon túl, hogy Tom sokat fusson és veszélyes helyekről ugorjon le. A Monsterverse-ből nem lett semmi, a tervezett következő darabot, A láthatatlan embert (2020) nem is a Universal csinálta meg, hanem az alacsony költségvetésű horrorokra specializálódott Blumhouse Productions.

Forrás: UIP