Gólkirályság - A mi kis focipályánk

Az RTL új, saját fejlesztésű sorozata, a Gólkirályság tulajdonképpen A mi kis falunk újabb verziója, focilabdával és egy női edzővel, meg egy csomó paraszt pasival, de ez nem feltétlenül baj.

A focis sorozatok jól mennek, a Ted Lasso hamar zajos siker lett, és egy rakás díjat söpört be, ezt követte a Ryan Reynolds-féle Welcome to Wrexham, ami szintén sokak nagy kedvence, és lehet, hogy ez adta a kezdőlökést – kezdőrúgást? – a Gólkirályság című magyar szériának, meg ugye a tény, hogy nálunk a focinak amúgy is kiemelt szerepe van. Sehol máshol nem áramlik annyi közpénz a fociba, mint nálunk, sehol máshol nem szokás kormánypárti politikusokat tenni a legnagyobb klubok élére, és hosszan folytathatnánk, hogy miért lett az elmúlt 10-15 évben nemzetstratégiai kérdés a futball, és ez, némileg kuriózumként, az RTL saját gyártású sorozatából is visszaköszön.

Forrás: RTL

 

Csemberen járunk, „a régió meghatározó nagyközségében, ahol a helyi élet meghatározó eleme a NB2-ben játszó Csember FC, aminek történetében először megadatik a matematikai esélye, hogy feljusson az első osztályba. A nagy ünneplésbe sajnos belesérül a vezetőedző, de még hátravan hat meccs a bajnokságból, sürgősen kell tehát egy új edző. Jön is az ötlet, hogy Szabó Tónit (Rudolf Péter, egyelőre csak híradó bejátszásokban), a sztáredzőt kérjék fel, de olyan balfékek, hogy véletlen egy másik Szabó Tóni kapja az állásajánlatot – aki egy nő (Lovas Rozi). És aki még csak nem is edző, hanem egy frissen kirúgott gimnáziumi tornatanár indulatkezelési problémákkal. Persze két perc alatt kiderül a tévedés, csakhogy a csemberiek sajtótájékoztatót hívtak össze, és mivel mindez kamerák előtt zajlik, már nem lehet visszakozni. A Csember FC-nek női edzője lesz, és mindenki ki van borulva, a játékosok pedig úgy tervezik, szabotálni fogják Szabó Antónia munkáját – és itt búcsúzunk el az első résztől.

Forrás: RTL

 

Az mondjuk kapásból érződik, hogy mindezt A mi kis falunk készítői rakták össze, élükön Kapitány Ivánnal: hasonló a közeg és a képi világ, onnan jött a szereplőgárda java, élükön Lovas Rozival, a polgármestert alakító Hevér Gáborral és a helyi nagyvállalkozót alakító Schmied Zoltánnal. Vannak persze különbségek. A Gólkirályság nagyrészt szakít A mi kis falunk „jaj de aranyosak ezek a bumfordi falusiak” szemléletével,

itt nem enyhén buggyant minden mellékszereplő,

másrészt a készítők mertek némi aktuálpolitikát vinni a történetbe, kezdve Antónia tanármúltjával, a fociba nyomott TAO pénzeken át az államtitkár sógorig, aki azzal motiválja a polgármestert, hogy ha „odafent” felfigyelnek a csapat sikereire, akkor város lehet a nagyközségből. Ne számítsunk semmi radikálisra, de már ez is valami, ráadásul a sorozat meg meri piszkálni azt a kérdést, hogy miért nem kaphat egy nő ugyanannyi esélyt, mint a férfiak – még akkor is, ha egy edzői tapasztalat, felkészültség és taktikai ismeretek nélkül érkező nőről van szó.

Forrás: RTL

 

A Gólkirályság nem megy annyira szembe az előítéletekkel, mint az RTL egy másik friss sorozata, a A Nagy Fehér Főnök, de már az is szép, hogy megpiszkálják a témát, amit itt inkább poénforrásként használnak.

Ez egy vígjátéksorozat, amit három pasi írt arról, hogyan fogadnak pasik maguk közé, ha kényszerből is, de egyenlő félként egy nőt, és olyan is.

Kicsit harsány, kicsit tapló, kicsit elcsépelt, de könnyen fogyasztható és abszolút vállalható. Igaz, ma Magyarországon sajnos ezek alá kell menni az igazi sikerért, és kérdés, hogy a közönség értékeli-e az érzékeny témák boncolgatását, vagy csak a szerethetően bugyuta karakterekre és a könnyen dekódolható, komplikációmentes helyzetekre vevők. A szombatonként futó sorozat ilyen szempontból határeset, okosabb és kritikusabb az átlagnál, de nem annyival, hogy azzal elriassza a potenciális nézőket, a nagy kérdés inkább az, hová lehet eljutni az „úristen, egy nő lett a focicsapat edzője” kiindulópontból.

Forrás: RTL

 

Lovas Rozi ilyen szempontból még nem győzött meg. Az általa játszott karakter eddig nem rossz, van háttere, elég karakán és vicces is tud lenni, de valahogy nem elég erős figura, hogy elvigye a show-t a hátán, Lovas Rozi pedig nem volt végig formában. Igaz, néha kicsit el is feledkeztek róla, az első rész sokkal inkább a polgármester-vállalkozó-klubigazgató szentháromságról szólt, mint róla, és ami azt illeti, Hevér Gábor tényleg szórakoztató a felületes, félrelépő, tapló, de nem teljesen hülye polgármesterként, és néha el is lopja a műsort, de nehéz rá ezért haragudni. Akikre LEHET haragudni, azok Gundel Takács Gábor és Hrutka János önmagukat játszó sportkommentátorként, erőltetett humoruk, gyenge megjegyzéseik és Hrutka színészi antitalentuma sokat ront az összképen.

Értékelés: 7/10

Forrás: RTL