Ha nem is pokolian jó, de azért szórakoztató lett a „sátánista Sabrina” 3. évada

A görög mitológia varázslónői és Lovecraft csápos szörnyei is megjelentek a boszorkányok között. A finálé után szokás szerint több lett a kérdés, mint a válasz.

Január 24-én került fel a Netflixre a Sabrina hátborzongató kalandjai 3. évada – sajnos a mostani elképesztő sorozatdömpingben idáig tartott, mire meg tudtam nézni mind a 8 epizódot. Bár a mostani új részek már nem sikerültek olyan pokolian jóra, mint a korábbiak, azért így is elég szórakoztató lett a végeredmény. A Nagy Finálé pedig alighanem egy olyan 4. évadnak ágyazott most meg, amely láttán minden Lovecraft-rajongó megnyalja majd mind a tíz ujját! Vagy csápját... Na de ennyire ne szaladjunk még előre, nézzük meg inkább, megválaszolta-e a 3. évad a tavaly áprilisban feltett kínzó kérdéseimet!

Kép: Netflix

 

VIGYÁZAT!!! Extrém spoilerveszély!!! Csak saját felelősségre olvass tovább!!!

  1. Hogy a csudában tudnak varázsolni a boszorkányok még azután is, hogy a Sátánt legyőzték? Nehezen. Itt egyébként már eleve megbicsaklik egy picit a sorozat mágiaelmélete: kiderül ugyanis, hogy Lucifer azért tud mágikus hatalmat adni a híveinek, és megtanítani őket a ráolvasásokra, bűbájokra és egyéb praktikákra, mert bukott angyalként is magában hordozza Isten teremtő aspektusát – vagyis a boszorkányok és sötét papok csak addig tudnak varázsolni, amíg Lucifer él, és ezt megengedi. Ez az, amiből nem kért Sabrina nagynénje, Zelda, és az évad végére inkább új patrónust választott: először Lilith-hez imádkoztak, ám mivel ő is ugyanúgy Lucifertől kapta a varázshatalmat, mint a többi boszorkány, feltámasztotta inkább Hekaté, a mágia és az éjszaka ókori görög istennőjének kultuszát. Igen ám, de ha a mágiahasználat valamiféle isteni, teremtő akarat kegye, akkor hogy a csudába tudnak varázsolni azok a halandók, akik a sokszor gonosznak beállított Hekaté vagy a még nála is romlottabb, pusztító, szentségtelen entitások (lásd alább...) szolgái?  
  2. Mit szól majd a többi szentségtelen egyház és ördögi boszorkánykör ahhoz, hogy az Éj Templomának gyülekezete gondolt egyet, és likvidálta a Sátánt? Több boszorkánykör és templom gyülekezete érzékelte, hogy valaki kivonta Lucifert a forgalomból, és emiatt meggyengült a varázshatalmuk. De egyszerűen bekamuzzák mindenkinek, hogy a Sátán él és virul, sőt, épp az imént beszélgetett vele egy magas rangú, sötét főpap.
  3. Hogyan akarja Sabrina kiszabadítani Nicket a Pokolból? Pofátlanul egyszerűen: bemegy érte az Alvilágba, aztán kihozza. Csakhogy ezzel lényegében a fogságba ejtett Lucifert is kiszabadította, ami ugye nem kevés bonyodalmat szült...
  4. Sabrina egy szentségtelen Jézus? Lényegében igen, hiszen most már nem titok: Sabrina igazi apja nem más, mint Lucifer Morrningstar, a bukott angyal, Spellman asszony pedig ugyanúgy szeplőtelen fogantatás után hozta őt a világra, ahogyan Mária Jézust. A büszke apuka, Lucifer, az eddigi évadokban lényegében végig azt akarta, hogy majd Sabrina örökölje meg tőle a Pokol trónját – ám mivel erről nem kérdezte meg az öntörvényű tinilányt, pórul járt a mesterkedésével. 
  5. A szökevény Faustus Blackwood tényleg magával vitte az ikreket? Hogy eredhetett a nyomába Ambrose, ha még le se járt a házi őrizete? A szökevény Blackwood és az ikrek szála meglátásom szerint az egyik legizgalmasabb fordulat volt a 3. évadban! A körmönfont Blackwood ugyanis, miután felsült mint Antipápa-aspiráns és Lucifer földi helytartója, szinte azonnal fordított egyet a köpönyegén, és új patrónust keresett magának – a Nagy Öregek, avagy Mérhetetlen Vének képében. Ők az 1920-as és 30-as évek termékeny horrorírójának, Howard Phillips Lovecraftnak a teremtményei, akik mostanra a popkultúra megkerülhetetlen részévé váltak, hiszen számos film, sorozat, könyv, képregény, videojáték és társas használja fel a mai napig is az űrök közti űr mélyén szunnyadó, világpusztító, csápos szörnyetegeket. Konkrétan: egy tengerből előcammogó Mélységlakó, azaz kopoltyús halember ad át Blackwoodnak egy olyan eónokkal ezelőtt kiköltött szörnytojást, amely csak azzal, hogy valaki a közelében áll, iszonyatosan képes felerősíteni a tér- és időmágiával kapcsolatos varázslatokat. Ennek az egyik mellékhatása az, hogy Blackwood ikrei pillanatok alatt daliás huszonéves fiatalokká serdültek – és ha Blackwood másik gyermeke, Prudence (valamint Ambrose) nem lép közbe, akkor bizony az ikreket fel is áldozzák a Mérhetetlen Vének valamelyikének. Ambrose világutazásának ugyan azóta sincs magyarázata, de valószínűleg a készítők is letudták annyival, hogy ha Faustus Blackwood már nem igazgató a Sötét Tanok Akadémiáján és nem ő az Éj Templomának főpapja (mindkét posztot Sabrina nagynénje, Zelda Spellman tölti be), akkor a rendelkezéseit sem kell betartani.
  6. Továbbra is Ms. Wardwell marad a gimnáziumi igazgató? Lilith a 2. évad utolsó jelenetben feltámasztotta Sabrina kedvenc tanárát, Ms. Wardwellt, akit még az első évadban gyilkolt meg, hogy a bőrébe bújva konspirálhasson. Ám mivel az eredeti tanárnő nem volt sosem harcos feminista, se Lucifer szeretője, és az irodájában felhalmozott, okkult kódexekkel sem igen tudott mit kezdeni, inkább lemondott az iskolaigazgatói posztról. Lilith viszont megmaradt az ő alakjában, sőt, továbbra is egy Végzet Asszonya-kinézetű Ms. Wardwellként jelenik meg a Földön, és ez számos bonyodalmat okoz – például a perverz fagyis fogságából kihozott gyerek azt hiszi, hogy a tanárnő mentette meg. Ráadásul Ms. Wardwell nemcsak elkezdett beleolvasgatni az okkult könyvekbe, de Lilith-tel és a Sátánnal is találkozott már, ami valószínűleg nem fog csak úgy eltemetődni az emlékezetében.
Kép: Netflix

 

Természetesen ezek a válaszok újabb és újabb kérdéseket szülnek. Össze is írtam gyorsan újabb hatot:

  1. Mi lesz most, hogy az időutazás miatt egyszerre két Sabrina él ugyanabban az idősíkban? Bár a Vissza a jövőbe-filmek fő tétele szerint ha valaki találkozik a múlt- vagy jövőbeli énjével, és még beszélgetnek is, akkor bizony megsemmisül a téridő-kontinuum. Itt viszont az egyik Sabrina a Pokol frissen megkoronázott királynője lett, a másik meg éli tovább a tinédzser életét Greendale-ben, hol a gimnáziumban, hol a sötét mágia suliban megbonyolítva a szürke hétköznapokat. Egészen biztos, hogy nem lesz ez így jó...
  2. Mi lesz a frissen alapított Hekaté-egyház jövője? Vajon Lucifer és Lilith megtorolják-e Zeldán és a kis tanítványain, hogy ő és az által vezetett szekta már nem a Sátánhoz imádkozik, hanem a mágia és az éj istennőjéhez? Hekaté nem fog megharagudni újdonsült papnőire, amiért megölték a lányát, Kirkét (a görög mitológia híres varázslónőjét, aki itt a pogány vándorcirkuszos boszorkányok egyike volt), aki disznóvá változtatta Sabrina osztálytársait?
  3. Lilith Sabrina ellen fog fordulni? A démonasszony eddig ha sajátos, gátlástalan és megkérdőjelezhető módszerekkel is, de lényegében mindenben segítette a tiniboszorkányt. Sabrina végül a régensévé nevezte ki a Pokolban, miután közös erővel megszabadultak Lucifertől, a lány vér szerinti apjától. Igen ám, de most, hogy Lilith a Sátán újabb gyermekét hordja a szíve alatt, könnyen lehet, hogy később majd nem az öntörvényű Sabrina lesz a Pokol démonainak szeme fénye és legfőbb parancsolója, hanem az új jövevény...
  4. Mi lett Prudence testvéreivel, Agathával és Dorcasszal? Agatha őrült gyilkossá változott, Dorcas pedig Kirké varázslata miatt kővé változott – Sabrina viszont mintha nem egészen úgy alakította volna ezt az egész időutazósdit, hogy őket is meg tudja menteni.
  5. Miféle szörnyeteget szabadított a világra Blackwood atya? Nemigen tudni még, de H.P. Lovecraft írásai ebből a szempontból igazi kincsesbányák lehetnek majd a 4. évadban. Ha az időtojást odaadó rémpofa tényleg egy Mélységlakó volt, akkor Dagon atya és Hydra anya a legesélyesebb jelöltek, hogy elhozzák a világvégét...
  6. Viszontlátjuk még valaha Calibant, a Pokol önjelölt hercegét? Na, erre az egyre pont tudom a választ: biztosan, mert nagyon jó karakter, és a fogsága alatt bizonyára semmi másra nem tud gondolni, csak arra, hogy bosszút kell állnia az őt legyőző Sabrinán.