Jókislányok és rosszfiúk a Vadnyugaton

Kevés pénzből is lehet látványos, izgalmas és különleges westernt készíteni, amire remek példa a sokakat megosztó Angyalok és banditák, amiben hiába keresnénk az angyalokat!

A western volt Hollywood aranykorának talán legjellemzőbb műfaja, olyan rendezőkkel, mint John Ford és olyan sztárokkal, mint John Wayne, ám ki tudja miért, de az idő nem járt el az ősöreg zsáner felett. Igaz, a ma készülő westerneket össze sem lehet hangulatukban vagy mondanivalójukban hasonlítani a régiekkel, amire tökéletes példa a J.T. Mollner  rendezte Angyalok és banditák, amiben egyébként angyalok nincsenek, csak banditák.

Egy maszkos – sejtésem szerint arcukon kispárnahuzatot viselő – banda bankot rabol, ami nyilván megszokott dolog lehetett a vadnyugaton, ám az akció során megölnek egy szövetségi marsallt. Emiatt vérdíjjal a fejükön veszik az irányt délnek, azt remélve, hogy a zsákmányból mindannyian új életet kezdhetnek a mexikói határnál. A nyomukban azonban fejvadászok loholnak, és mire félholtan, lovak, víz és élelem nélkül George Tildon tanyáján kötnek ki, már csak hárman vannak. A férfi két lányával és feleségével él, akiket vaskézzel irányít, és sok minden arra utal, hogy a lányoktól nem csak azt várja el, hogy mindenben kiszolgálják. Így történhet, hogy amikor az idegen férfiak rájuk rontanak, a kisebbik lány, Florence szabadítóként tekint rájuk.

A tavaly készült film sok szempontból Tarantino Aljas nyolcasának párdarabja – nagyjából egy időben jöttek is ki, csak ez a filmet a másik költségvetésének a töredékéből csinálták. Itt is egy zárt térben vagy annak közvetlen környezetében zsúfolódik össze minden szereplő, itt is fröcsög a vér és csúnya dolgokat mondanak, és most sem mindenki az, akinek mondja magát. Az előkép itt sem John Ford és más nagy öregek munkássága, hanem a mocskos és gátlástalan spagetti western, ami, bár gyakran nem is Amerikában és amerikai színészekkel készült, különös módon közelebb állhat az igazi vadnyugathoz. A film fordulatai cseppet sem „közönségbarátok”, a történet is megosztó – a Port.hu adatlapjának kommentelői is vagy imádták vagy utálták -, de mindenképpen izgalmas látnivaló, már csak a női főszereplő miatt is.

Nem véletlen, hogy a ragyogó kék szemű Francesca Eastwood családneve ismerős lehet, Clint Eastwood kislányáról van szó, aki egyébként igazi édesanyjával, Frances Fisherrel szerepel, és itteni alakítása alapján nagy jövőt jósolunk neki – még csak 22 éves! -, hisz nagy átéléssel játssza a jó kislányból lett banditaszeretőt, és Chad Michael Murray sem volt rossz választás bandavezérnek - Luke Wilsont viszont elég furcsa baltás fejvadászként látni.

Angyalok és banditák