Ki az a Backstrom?

Ha a cím alapján borongós, hideg eső áztatta skandináv bűnügyi filmre gondolnál, kedves olvasó, akkor egyszerre lenne igazad és tévednél. Új, svéd alapú amerikai krimisorozatról van szó.

Leif G. W. Perssonról annyit érdemes tudni, hogy sikeres svéd krimiíró és kriminológiai szakértő, akinek a témában saját tévéműsora is van. Regényeinek, amelyek közül néhány magyarul is megjelent, legtöbb karakterét híres jéghoki játékosokról nevezte el, ilyen Backstrom nyomozó is, aki három könyv főszereplője és több másiknek visszatérő figurája, és most saját sorozatot is kapott Backstrom nyomozó címen, de nem „szülőhazájában”, hanem Amerikában. A széria születése körül az a Hart Hanson bábáskodott, aki leginkább a Dr. Csont készítőjeként ismert, és ez több mindenre is garancia. Például a fanyar humorra.

Azt, hogy a címszerepet Hanson az Office amerikai verziójából ismert Rainn Wilsonra bízta, kifejezetten merész húzás volt, mert ugyan megszoktuk, hogy sok mostanában a bogaras detektív, de ő azért más kategória. Ő Everett Backstrom nyomozó, aki több éves, a közlekedésrendészet poklában töltött eltiltás után tér vissza a portlandi Különleges Egység élére, de arról is ismert, hogy masszív alkoholista és mindenkinél okosabbnak hiszi magát, amiben sajnos rendszerint igaza is van. És van egy szupertulajdonsága is, képes tökéletesen beleképzelni magát a vele szemben álló bőrébe, és rendszerint ez vezeti el a tetteshez. és persze van egy csapata is.

A csapat nagyjából olyan, mint a többi „procedurális” sorozatban, van izmos jóképű pasi, van helyes, de határozott csaj, akinek esze is van, van aki a kütyükhöz ért, sőt, hősünk barátja és információforrása egy szimpatikus férfi prostituált, de igazából Wilson miatt válik érdekessé a sorozat, akinek tényleg jó dumákat írtak és akinek jól áll a négynapos borosta. Az örökké a kezében tartott kávés pohár pedig ne tévesszen meg senkit, abban is pia van.