Láttad már a Super 8-at? És kiszúrtad az összes filmes utalást?

J.J. Abrams nosztalgiázós gyerekfilmje, a Super 8 nemcsak azért volt remek vállalkozás, mert felélesztett egy kihalóban lévő műfajt, hanem azért is, mert tele van egészen apró filmes utalásokkal. De úgy tele, hogy gyakorlatilag az egész film egy nagy utalásgyűjtemény.

Amikor a Super 8 megjelent 2011-ben, akkor egy addigra szinte teljesen kipusztult műfajt élesztett újra, az ifjúsági kalandfilmet. Ráadásul nem a bugyuta verziót, hanem azt, amin tényleg az egész család remekül tud szórakozni, legalább annyira ijesztő, mint amennyire cuki, és remek gyerekszínészek töltik meg élettel a kedves történetet.

Az elődök között olyan filmek vannak, mint az Állj mellém, a Kincsvadászok, vagy éppen Steven Spielberg munkásságának jó része. Az utódok között meg egyelőre leginkább a Stranger Things című sorozat.

A rendezőt, Abrams Steven Spielberg legtehetségesebb követőjének tartják, és imádja a misztikumot, erre már az egyik legelső sikere, a Lost című tévésorozat is remek például szolgál. A Super 8-ban viszont azt is megmutatta, hogy a misztikumon túl imádja a rejtvényeket és az utalásokat is, hiszen telis tele van ilyenekkel a film.

Steven Spielberg

A nagy előképre és mester munkásságára számtalan helyen utalnak a filmben. A Time Out szedte össze kronológiai sorrendben az összes lehetséges Spielberg-utalást. Már eleve a film főszereplője, Joe Lamb karaktere nagyban hasonlít az E.T. főszereplőjéhez, nemcsak külsőre, de hasonló problémáik vannak, és hasonló barátaik is.

A Super 8 elején látható vonatszerencsétlenséget sokan úgy értelmezik, hogy az a Harmadik típusú találkozásokban látható modellvasutas baleset felnagyított változata. A főszereplő fiú apja, Lamb seriffhelyettes nem véletlenül juttatja az ember eszébe Roy Schneider karakterét a Cápából. Ugyanazt a józan, a közelgő nagy veszedelemre figyelmeztető rendőrt alakítják.

A seriffhelyettes később a Cápában is látható módon hívja fel az emberek figyelmét a veszélyre egy kisebb városi tanácson.

A buszos alientámadásos jelenetről nem véletlenül ugorhat be az embernek a Jurassic Park 2-ben látható buszos támadás, amikor egy T-Rex támad meg egy szikla szélére sodródott járművet.

Azon túl, hogy a film teljes hangulatában visszaköszön az E.T., egészen konkrétan is megidézik a filmet, amikor meglátjuk Joe biciklijét, ami szinte pont olyan, mint az E.T.-ben szereplő kerékpár, ugyanúgy egy jellegzetes kosár van az elején. Persze, a 80-as évek Amerikájában a legtöbb gyerekbicikli így nézett ki, de az E.T. után minden ilyen biciklit ezzel a filmmel lehet azonosítani.

Akciófigurák mindenütt

A legnagyobb aranybánya az utalásvadászoknak egyértelműen a főszereplő kisfiú, a filmmániás Joe szobája. Ez ugyanis tele van fimes relikviákkal, akciófigurákkal, plakátokkal.

Az IMDb gyűjtése szerint a következő filmekhez köthető játékbabák, kis szobrok találhatóak meg Joe szobájában:

  • Drakula
  • Frankenstein
  • A láthatatlan ember
  • A fekete lagúna szörnye
  • The Six Million Dollar Man tévésorozat
  • A texasi láncfűrészes gyilkos

Ezeken felül persze poszterek is akadnak szép számmal. Ezek a következők:

  • Földrengés
  • Csillagok háborúja
  • Holtak hajnala
  • Halloween - A rémület éjszakája

Joe szobája még egy finom utalást rejteget, ami az egyik legjobb bizonyíték arra, hogy Abrams mennyire megszállottan rejtvénymániás. A könyvespolcon van egy Armageddon című könyv is. Hogy miért könyv? Mert Abrams írta az Armageddon című film forgatókönyvét.

Azért magát is szereti

Abrams számos korábbi munkájára is utal a filmben, főként a Lostra, de az imént láthattuk, hogy az Armageddonra is szívesen emlékezik.

A Slashfilm gyűjtése alapján az egyik legsúlyosabb utalás a Lostra egy üzlet a kisvárosban, a James Locke Jeweler nevű ékszerbolt, ami a Lost egyik fontos karakterétől, John Locke-tól kölcsönzi a nevét.

A főszereplő apjának a nevét is vannak, akik utalásnak tartják. Őt ugyanis Jack Lambnek (Bárány Jack) hívják, míg a Lostban volt egy Jack Shephard (Pásztor Jack) nevű karakter. Pásztor, bárány, értik.

A filmben feltűnik Abrams legjbob gyerekkori haverja, Greg Gunberg is, aki a rendező minden filmjében szerepelt eddig a legelső házimoziktól kezdve. A leginkább a Hősök sorozat Matt Parkman járőréről ismert színész a Super 8-ban saját bevallása szerint is nagyon el van rejtve. Van egy jelenet, amikor a tévében a háttérben valamilyen vígjátéksorozat megy, na ebben a vígjátékban alakítja ő az egyik figurát.

Végül érdemes még megemlíteni, hogy a filmbéli katonai hadművelet neve Operation Walking Distance. Hogy ez miért érdekes? Abrams egy 2009-es interjúban elmesélte, hogy imádja az Alkonyzóna című sorozatot, a kedvenc része pedig a Walking Distance című epizód.