Legendás karácsonyok, amikre máig emlékeznek a tévénézők

A Csillagok háborúját 1984-ben, a Reszkessetek, betörők!-et 1994-ben tűzte először műsorra a Magyar Televízió. Az RTL '98-ban Frei Tamással és Friderikusszal reklámozta a decemberi E.T.-premiert.

Ma már a világ legtermészetesebb dolga, hogy karácsonykor levetíti az RTL vagy a TV2 a Reszkessetek, betörők!-et, a többi tévéadón pedig egymásnak adják a kilincset a hollywoodi szupersztárok, akiknek a látványos kalandjait sokadszorra is újranézzük bejglimajszolás közben. De nem volt ez ám mindig így: régen a Csillagok háborúja vagy az E.T. tévépremiere valóságos népünnepélynek számított a magyar nézők körében, és sok családban a videómagnók is felizzottak, nemcsak az égősorok!

 

1984 karácsonya: A Csillagok háborúja tévépremiere

George Lucas kultikus sci-fijét, az 1977-es Star Warst Magyarországon csak évekkel később, 1979. augusztus 16-tól kezdték el vetíteni a mozik – ekkor még csak felirattal, és számos fifikás hazai filmszínházban I-II. részként ketté bontva (hogy kétszer annyi pénzt szedhessenek be a jegyekből).

Épp ezért volt hatalmas fegyvertény, hogy a Magyar televízió 1984. december 25-én szinkronosan vetítette le „közkívánatra” a ma már jól ismert űrkalandot,

amit a visszaemlékezések szerint sokan felvettek VHS-kazettára, akik viszont nem engedhették meg maguknak a képmagnó luxusát, azok sima magnókazettára rögzítették a filmet. Érdekesség, hogy Han Solo magyar hangja ugyan már itt is Csernák János volt (aki azóta is Harrison Ford örökös szinkronhangja), de Darth Vader még nem Hollósi Frigyes, hanem Kristóf Tibor hangján dörmögött, Luke-ot pedig ekkor még nem Stohl András, hanem Kassai Károly szinkronizálta.

 

 

A korabeli tévéújság tartalomismertetője ma már persze kissé megmosolyogtató:

Fénykard és lézerfegyver, fehér ruhás hercegnő és vakmerő kalandor, »félelmetes« szörnyek, aranyszínű és -szívű robotok. A képzelet minden kelléke és szereplője felvonul George Lucas korszakot indító űrmeséjében.
Forrás: Rádió- és Televízióújság / nemzetiarchivum.hu

 

1990 karácsonya: először vetíti az MTV a Mesemondót

Ezt az amerikai-brit koprodukcióban készült, kultikus fantasy sorozatot eredetileg The Storyteller címmel vetítette 1987 és 1989 között az amerikai NBC csatorna és a brit Channel 4. A címbéli mesemondó, vagyis a ráncos öregemberré maszkírozott, akkoriban még csak a negyvenes éveiben járó John Hurt (magyar hangja: Fülöp Zsigmond) a kandallótűz mellé telepedve a mindenki által jól ismert Grimm-meséktől kissé eltérő, gyerekként eléggé félelmetes, ugyanakkor nagyon vicces német, orosz és kelta népmeséket regélt el a beszélő kutyájának. A mindenbe belekotnyeleskedő eb, no és persze a mesékben felbukkanó összes óriás, troll, griffmadár és ördögfajzat mind a kiváló bábkészítő mester, Jim Henson műhelyében készültek, ugyanott, ahol Breki és barátai és a Szezám utca lakói.

 

A Magyar Televízió a régi Rádió- és Televízióújságok tanúsága szerint legelőször az 1990-es téli szünetben, karácsony környékére időzítve adta le a Mesemondót

kilencrészes „angol filmsorozat”-ként. 1990. december 23-án, vasárnap ment le az első rész, a következő 3 epizódot a karácsonyi napokon sugározták, a maradék viszont már 1991 elejére csúszott át (5. rész december 30-án, a 6. rész: január 1., 7. rész: január 6.; 8. rész: január 13.; 9. rész: január 20.).

 

Forrás: Rádió- és Televízióújság / nemzetiarchivum.hu

 

Később, 1991-ben és 1992-ben érdekes módon már A mesemondó címmel ismételte meg az MTV mind a kilenc részt karácsony és szilveszter között a Szünidei Matiné blokkban. Emlékszem, gyerekként ekkoriban mindig remegve vártam a téli szünetek reggelein az új részeket (vagy a régiek ismétlését), mert nem volt akkoriban videónk, de szerettem volna újranézni John Hurt és a beszélő kutya különös történeteit – holott egynémely jelenettől, például a vízfejű csecsemőre hasonlító Haláltól jobban féltem, mint a generációnknak poszttraumás sokkot okozó Varjúdombi meséktől!

 

1994 karácsonya: először adja le a tévé a Reszkessetek, betörők!-et

A hazai kereskedelmi adók évről évre egymást túllicitálva versenyeznek azon, ki adja le századszorra is a Reszkessetek, betörők!-et, hiszen, ugyebár, ahogy az a klasszikus RTL-reklámban is elhangzott:

Nincs karácsony Kevin nélkül!

Azóta persze már az RTL helyett a TV2 adja le karácsonykor a szerencsétlen Vizes Banda szögbe lépését és kisautókon való elesését (idén december 24-én 21:00-től, december 25-én pedig 15:50-től), érdekes módon viszont

legelőször a Magyar Televízió tűzte műsorra karácsonykor a Reszkessetek, betörők!-et, elindítva ezzel ezt a máig kitartó nemzeti hagyományt.

 

 

A korabeli tévéműsor szerint az MTV 1994. december 25-én vetítette le először Macaulay Culkinn örökzöld filmjét:

 

Forrás: Rádió és Televízió Újság / nemzetiarchivum.hu

 

1998 karácsonya: először vetíti magyar tévécsatorna az E.T.-t

Jóllehet, Steven Spielberg 1982-es családi sci-fije, főszerepben a hazavágyó kis űrlénnyel, már 1983 karácsonyán meghódította a nézők szívét a Mokép jóvoltából, a film szinkronos tévépremierjére egészen a hazai kereskedelmi adók 1997-es elindulásáig kellett várni (addig csak a külföldi adókon lehetett elcsípni az E.T.-t, én például németül láttam gyerekként a Pro7-en, ahol a ráncos kis vakarcs folyton az nyöszörögte, hogy „Nach Hause!”). Érdekesség, hogy az első év karácsonyát az RTL és a TV2 is kimondottan visszafogottan és szolidan ünnepelte meg: ez még koránt sem a kasszarobbantó hollywoodi blockbusterek nagy csinnadrattával beharangozott tévépremierjeinek a korszaka volt – épp ellenkezőleg! 1997-ben a TV2-n és az RTL-en is karácsonyi koncertek mentek szenteste,

nem úgy 1998-ban, amikor december 25-én az RTL a Barátok Közt előtt az 1978-as Supermant, utána pedig az E.T.-t tűzte műsorra.

Forrás: RTV Részletes - Rádió és Televízió Újság / nemzetiarchivum.hu

 

Az E.T. ünnepélyes tévépremierjére ráadásul  egy komplett médiakampányt is felépített az RTL: hónapokkal korábban, már az őszi szezoninduláskor elkezdte beharangozni Spielberg blockbusterét, egy ma már megmosolyogtatóan bárgyú és szürreális, közös plakátra feltéve a kis űrlényt Friderikusz Sándor és Frei Tamás (mindkettőjüknek abban az évben indult el az új műsora a csatornán), valamint a korszak akciófilmes ikonja, Sylvester Stallone mellé!

 

Forrás: RTL / reklaminvazio.blog.hu