Lehet valaki profi bankrabló és becsületes fickó egyszerre?

Affleck egyszerre rendezője, főszereplője és társforgatókönyvírója a Tolvajok városának, ahol kőkemény bankrablót alakít, aki teszi a dolgát, ha tennie kell, de egy lány miatt ki akar szállni.

Úgy képzeljük el ezt a filmet, mintha azt látnánk, hogy mi történt Matt Damon haverjaival Good Will Huntingból (1997), miután ő lelépett – főleg azt, hogy mi lett Ben Affleckkel. Merthogy itt is Bostonban járunk, ami, ha hihetünk a filmeknek, Amerika legveszélyesebb városa, és Affleck itt is főszereplő, talán még hasonló melegítőt is hord, mint annak idején, és most is forgatókönyvíró. Sőt, rendező is, és ami azt illeti, nem is rossz rendező.

Affleck a Tolvajok városát (2010) a jóval szikárabb Hideg nyomon (2007) és a sokkal látványosabb Az Argo-akció (2012) előtt rendezte, gyorsan le is szögezzük, hogy nem ez a legfontosabb rendezése, inkább amolyan ujjgyakorlat és főhajtás a nagy kedvencei előtt, de mindkettőnek nagyon jó. Merthogy Affleck a következő filmekből „dolgozott”: A tégla (2006), Szemtől szemben (1995), Titokzatos folyó (2003) és a nálunk kevésbé ismert Eddie Coyle barátai (1973), illetve Charles Hogan regényéből, amely valós bostoni bankrablásokból merített. Ezek a rablók pedig szinte kizárólag a város ír katolikusok által lakott Charlestown nevű negyedéből érkeztek, ide születtek, itt nőttek fel, gyerekkoruk óta ismerik egymást, mint Doug MacRay (Affleck) és a forrófejű James Coughlin (Jeremy Renner), akik két barátjukkal bankokat rabolnak. Profin, hatékonyan. Ám most az egyszer hibáznak: egy rosszul sikerült bankrablás során kénytelenek túszul ejteni egy banktisztviselőt (Rebecca Hall) és ettől kezdve minden megváltozik.

Merthogy Doug vonzódni kezd a nőhöz, akit később meg is keres, és bár nem árulja el, hogy ki ő, magát, társait és a lányt is veszélybe sodorja. Különösen azután, hogy rááll az ügyükre egy elszánt FBI nyomozó (Jon Hamm), aki nem túl válogatós az eszközeiben, és nem túl finnyás, ha be kell mocskolnia a kezét, de tiszteli az ellenfeleit. És az egész nem csak azért működik jól, mert a kialakuló macska-egér játék nagyon izgalmas, hanem azért is, mert Affleck rendezőként egyrészt jól mozgatja játékosait, másrészt jól építi fel az egész miliőt. Azt, hogy hogyan élnek ezek az emberek, milyen az egymáshoz való viszonyuk, kiktől függenek, és miért nem tudnak kitörni innen, még akkor is, ha akarnak – de általában nem is akarnak. Ehhez kapunk még egy love storyt is, ami nem rossz, de nagyjából felesleges, az egész így is remekül működött volna, de ez legalább felgyorsítja az eseményeket.

És van egy elképesztő gazember is, a barázdált arcú Pete Postlethwaite alakítja, aki az ügyvéd volt a Közönséges bűnözőkben, és aki főállásban egy virágboltot visz – csak pár perce van az egész filmben, de messze ő a legemlékezetesebb. Persze Jeremy Renner is remek - annyira, hogy az alakításért Oscar-jelölésig vitte.