Minden, amit A halászkirály legendájáról tudni érdemes

Terry Gilliamnek köszönhetjük a filmtörténet leghíresebb keringőjelenetét is.

  • James Cameron is esélyes volt a rendezésre, de akkor már a Terminátor 2. - Az ítélet napja munkálatai nagyon lefoglalták. Ő egy valósághűbb heistfilmet képzelt volna el.
  • Terry Gilliam lett végül a rendező, aki azt nyilatkozta, hogy belefáradt a nagy költségvetésű, speciális effektusokkal készült filmekbe, mint például az előző munkája, a 45 millió dollárba kerülő Münchhausen báró kalandjai. Ezért mondott igent a mindössze 24 millió dolláros A halászkirály legendájára. Ez volt az első olyan filmje, amelyben nem szerepelt a Monty Pythonnak egyetlen tagja sem.
  • Gilliamnek korábban három, filmkészítéssel kapcsolatos szabálya volt: 1) soha nem csinálja meg senki más forgatókönyvét, csak a sajátját, 2) soha nem dolgozik nagy stúdiónak, és 3) soha nem dolgozik Amerikában. Mindhárom szabályt megszegte, hogy elkészítse A halászkirály legendáját.
  • Jack Lucas szerepére Kevin Kline neve is felmerült. Gilliam azután döntött végül Jeff Bridges mellett, hogy egy repülőút alatt megnézte az Azok a csodálatos Baker fiúk című filmjét.
Forrás: Tv2

 

  • Mercedes Ruehl később Oscar-díjat kapott Anne szerepéért, de korábban még Ellen Barkinben gondolkoztak a producerek.
  • Tom Waits is szerepel a filmben: ő a kerekesszékes koldus a vasútállomáson.
  • A film leghíresebb jelenete a keringő a Grand Central Station épületében. Az ötlet Terry Gilliamnek jutott eszébe, amikor egy kisebb jelenetet akartak forgatni ezen a helyszínen. A sztori szerint Jeff Bridges karaktere meghallja, ahogy egy szegény, fekete nő egy gyönyörű dalt énekel, és egy pillanatra megáll a rohanásban. Gilliamnek ekkor jutott eszébe, hogy milyen szép lenne, ha a csúcsforgalom közepén az emberek, akik csak úgy rohannak egymás mellett, elkezdenének keringőzni.
  • A keringőző jelenethez a terminál főcsarnokát este 8 órától másnap hajnalig lezárták. A terminál nagy ablakain kívül elhelyezett lámpák miatt egész éjszaka úgy tűnt, mintha este 5 óra lenne. Több mint 400 statiszta keringőzött a tükörgömbökkel teli információs fülke körül újra és újra az éjszaka folyamán. A jelenetből hagyomány lett: szilveszterkor zenekar játszik ott, és az emberek valóban keringőznek.
Forrás: Tv2

 

  • Beatrix Aruna Pásztor, a film magyar születésű jelmeztervezője eredetileg úgy képzelte el a Vörös Lovag külsejét, hogy a páncélzatot talált tárgyakból, például autóalkatrészekből és ipari hulladékból készítik, de Terry Gilliam valami történelmileg hitelesebb középkori megjelenést akart. A végső koncepció azt hivatott sugallni, hogy a lovag belseje izzik, az ízületeiből füst árad, a sisakjából pedig lángok csapnak ki.
  • A Vörös Lovag jelmezét latexből készítették, a sisakot pedig alumíniumból öntötték és tűzállóvá tették. A páncélon lévő "zászlók" kínai selyemből, horgászbotokból és antennákból készültek. A ruha körülbelül 65-68 kilót nyomott, és párnázott volt, hogy megvédje a kaszkadőr Chris Howellt egy esetleges esés esetén, illetve jégcsomagokat lehetett belehelyezni, hogy viselőjét hűvösen tartsa. A tűz- és füsthatásokat Howell a lovag lándzsáján lévő gombokkal irányította. A sisak tűzkitöréseit tápláló propánpalackokat a ló nyergében rejtették el, ahogyan a Howell légzőkészülékéhez szükséges oxigénpalackokat is (a sisakba rejtve, egy kétirányú rádióval együtt).
  • A videotéka kirakatában Terry Gilliam rendező előző filmjének, a Münchausen báró kalandjainak a plakátja látható. Az első videótékás jelenetben egy másik rendezésének, a Brazilnak (1985) a plakátja jelenik meg a falon.
  • Jeff Bridges ugyanezt a baseballos pólót viseli, amit majd A nagy Lebowski (1998) című filmben is.
Forrás: Tv2

 

  • A lányt, akiről Jack azt mondja, hogy talán segíthet Parrynek megtalálni a Szent Grált, Lydia Sinclairnek hívják. Az egyik legenda szerint a grál a skóciai Rosslyn-kápolna alatt van eltemetve, amelyet a Sinclair-klán építtetett. A Sinclair név több Grál-mítoszban is visszaköszön.
  • Bár a filmben nem említik, Parry neve a Percivalből, azaz a Szent Grál legendás lovagjának nevéből ered. Parry hozza el a megváltást Jack Lucasnak, ahogy Percival hozza el a megváltást Amfortas halászkirálynak. Percivalhoz hasonlóan Parry is egy Vörös Lovaggal csatázik, akiről kiderül, hogy saját pszichéjének kiterjesztése. További hasonlóság, hogy Parry kozmikus ébredést él át, miután megcsókolta Lydiát, csak úgy, mint Percival a gyönyörű Kundry megcsókolása után.
  • A szöveg, amelyet Parry a kocsi tetején ülve motyog maga elé, miközben a riasztó megszólal, Percivaltól - akiről Parry karaktere a nevét kapta - és Don Quijote-től is eredeztethető. Gilliam később konkrétan is elővette a bolond lovag alakját, amikor megrendezte Az ember, aki megölte Don Quijotét (2018) című filmet.
  • Kultúrtörténeti utalás: Jack és a karjaiban fekvő hajléktalan kabaréénekesnő látványa a kórházban Michelangelo vatikáni Pietájának Mária- és Krisztus-ábrázolását idézi.

Via: IMDb