Minden, amit tudni akartál a Vissza a jövőbe 2. részéről

A film, ami miatt kamaszok millióinak lett vágyálma a légdeszka.

Robert Zemeckis kultfilmjének első részéről már írtunk 10+1 érdekességet, következzen most a folytatás, amelyben két szereplőt is újra kellett castingolni, a forgatást pedig beárnyékolta egy súlyos baleset.

  • A film Paradox munkacímen készült, hogy elrejtsék a nyilvánosság elől.
  • Az eredeti forgatókönyv szerint Marty és a Doki nem 1955-be, hanem 1967-be mentek volna vissza. A Mr. Fusion tönkrement volna, így a Grand Canyonban kellett volna reptetni a DeLoreant, hogy az elérje a megfelelő sebességet. Végül azért tettek le erről a tervről, mert túl költséges lett volna egy ötödik díszletet is felépíteni.
  • A 2015-ös jelenetben szereplő autók legtöbbje koncepcióautó, vagy más sci-fi filmekből kölcsönözték őket.
  • Jól ismert trivia, hogy eredetileg Eric Stoltz lett volna a film főszereplője, de pár hét forgatás után lecserélték Michael J. Foxra. A folytatásban is sor került hasonló újracastingolásra. A Jennifer Parkert játszó Claudia Wells visszamondta a szereplést, ő édesanyja súlyos betegsége miatt közel tíz évre visszavonult a filmezéstől. Helyette Elizabeth Shue ugrott be, akivel újra fel kellett venni az első epizód teljes zárójelenetét.
  • A Marty édesapját, George McFlyt alakító Crispin Glover sem tért vissza a folytatásra, igaz, ő nem a saját akaratából. Miután a producereknek nem sikerült megegyezniük vele (a színész szerint neki kevesebb gázsit ajánlottak, mint a többi visszatérő sztárnak), egyszerűen ráraktak egy Jeffrey Weissman nevű, ebben a helyzetben gyakorlatilag testdublőrként használt színészre egy Crispin Glover-maszkot (még az első rész forgatásakor ugyanis a sminkesek gipszmintát vettek Glover arcáról, így az alapján könnyedén elkészülhetett a maszk). George McFlynak emiatt nem jutott túl sok jelenet a folytatásban, illetve olyan fogásokat is bevetettek, hogy fejjel lefelé mutatták a karaktert (lásd a lenti videót). Mindezzel sikerült is a legtöbb nézőt megtéveszteniük, sokan azt hitték, hogy továbbra is Crispin Glover szerepel a filmekben.

  • A felháborodott Glover ezt követően beperelte a Universalt (akik nemcsak az arcmását, hanem mellesleg a hangját is felhasználták), és végül egy peren kívüli megegyezés keretében elég szép pénz (760 ezer dollár) ütötte a markát.
  • Az alternatív 1985-ben egy újság szerepel, melynek címoldalán az áll, hogy Emmett Brownt elmegyógyintézetbe zárták. Ugyanitt az olvasható, hogy Nixon elnök ötödszöri újraválasztása érdekében a vietnámi háború befejezését ígéri. A helyreállt jelenben már Reagan elnök készül a második ciklusra, akinek nincs érdemi kihívója.
  • A film végére bekerült egy rövid előzetes a harmadik részről, hogy a nézők tudják, nem kell sokat várni a folytatásra. A "Megjelenés: 1990 nyarán" feliratot csak a mozikban, illetve a legújabb Blu-ray kiadáson lehetett látni.
  • Amikor az idős és a fiatal Biff a kocsijában a sporthíreket hallgatja 1955-ben az almanach tartalmának ellenőrzésére, azok valós, tényleges aznapi sporteredmények. A meccset a vesztésre álló Kaliforniai Egyetem csapata 16-17-ről nyeri a befejezés előtti utolsó másodpercekben 19-17-re fordítva az állást, azonban a magyar szinkronban ez 19-16.
Forrás: Tv2

 

  • A "Johnny B Goode"-jelenet, mivel ezt is teljes egészében újrafelvették, különbözik az első részben látottaktól. Michael J. Fox az önéletrajzi könyvében úgy nyilatkozott, hogy kezdődő Parkinson-kórja miatt nehezebb volt számára ez alkalommal eljátszani.
  • A Tengermélyi Varázs bálon játszódó jelenetet szintén újraforgatták, és megfigyelhető, hogy szinte az összes statiszta más ruhát visel, mint az első részben. Ennek oka, hogy az eredeti öltözékek elvesztek, és a stúdió nem tudta fedezni azok pótlását.
  • A forgatást beárnyékolta egy szörnyű baleset. A futurisztikus légdeszkákkal bemutatott kaszkadőrmutatványok során súlyosan megsérült egy Cheryl Wheeler nevű női kaszkadőr. Arról a jelenetről van szó, ahol Biff és a bandája üldözőbe veszi Martyt, ám a zsiványok végül belezuhannak fejjel egy épület üvegfalába, kivéve Wheelert, aki az előre kiszámított ugrás helyett egy oszlopnak csapódott, így az előre kikészített szivacságy helyett a betonra zuhant. A baleset miatt a kaszkadőrnek helyreállító műtéteken kellett átesnie, többek között fémlemezeket ültettek az arcába. Végül be is perelte a stúdiót, a jelenet, amelyben nekicsapódik az oszlopnak, mégis bekerült a filmbe.

  • A mozikba került verzióból több leforgatott jelenet is hiányzik. Például az öreg Terry és az öreg Biff beszélgetése 2015-ben, az, ahol visszaérkezése után az öreg Biff kitörlődik a létezésből, amikor az alternatív 1985-ben Marty meglátja a kiégett iskolaépületet, illetve találkozik Dave-vel, a bátyjával, aki itt alkoholista.
  • Robert Zemeckis rendezőnek sikerült megtréfálni a hiszékenyebb nézőket, mert a werkfilmben azt állította, hogy a filmben használt hoverboardok (repülő gördeszkák) valódiak, de kereskedelmi forgalomba még nem kerülhettek a biztonsággal kapcsolatos szülői panaszok miatt. A trilógia DVD-kiadásának extráiban is szerepeltek felvételek "valódi légdeszkákról". Többen úgy gondolták, hogy Zemeckis igazat mondott, és játékboltokban próbáltak légdeszkát venni.
Forrás: UIP-Duna Film

 

  • A film összbevétele 118,5 millió dollár volt az Egyesült Államokban és 213 millió dollár a tengerentúlon, vagyis összesen 332 millió dollár világszerte (szemben az első film 381 milliójával), ezzel az 1989-es év hatodik legsikeresebb filmje lett belföldön és a harmadik legsikeresebb világszerte - az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag és a Batman mögött.
  • 2020 májusában a film felkerült a Netflixre, de mint kiderült, cenzúrázott verzióban. Annál a résznél, amikor Marty McFly a jövőből ellopott sportalmanach után kutat Biff holmija közt, megtalálja a ledér öltözetű nőkkel teli, francia Oh LàLà magazint, ám ennek a címlapját már nem mutatta a vágott verzió, és Marty sem lapozgatta olyan bőszen, hangosan ismételgetve a címet. A rajongói felháborodás miatt a Netflix kínálatába felkerült az eredeti, vágatlan film. A Vissza a jövőbe-filmek forgatókönyvírója és producere, Bob Gale elárulta, hogy valójában az Universal stúdió volt a hibás, mert a véletlenül a vágott verziót küldték el a streamernek.

Via: IMDb / Wikipedia