Nahát, két romantikus vígjáték egy filmben!

Az Őrült, dilis, szerelem. egy megviselt, középkorú pár és két szemrevaló fiatal története, és tényleg van benne valami dilis, de őrültnek nem nevezném! Inkább nagyon vicces.

Steve Carell nem kifejezetten az a romantikus vígjáték főszereplő alkat, a 40 éves szűz (2005)  is pont azért működött olyan jól, mert minden fordítva történt, mint ahogy egy romkomban szokás. Ezzel szemben Ryan Goslingnak parádésan áll a romantika, ahogy gyakorlatilag minden más is, és a kettejük párosa pont ettől olyan jó, hogy az Őrült, dilis, szerelem (2011) legvégére, amikor kettejük párhuzamosan futó története találkozik, az egész a feje tetejére álljon.

A negyvenes Cal (Carell) ideális élete összeomlik, amikor a felesége és két gyermekük anyja, Emily (Julianne Moore) váratlanul bejelenti, hogy van valakije, és válni akar. Hirtelenjében nagyon egyedül találja magát, de a legrosszabb, hogy elfelejtette, hogy kell randizni, amire lehet, hogy eleve nem is alkalmas, ebben a lelkiállapotban pedig pláne nem az. A környékbeli bárban próbálkozik, ahol találkozik a nőfaló Jacobbal (Gosling), aki átérezve a helyzet súlyosságát, elhatározza, hogy a mentora és szárnysegédje lesz, férfit farag belőle, miközben ő maga végre összefut egy lánnyal (Emma Stone), akinek nem esik le pár mondata után a bugyija, és méltó társa lehet. És Jacob lassan, de biztosan tényleg visszaadja Cal önbizalmát és mojóját, hogy a legvégére egy különös fordulattal egymással találják szemben magukat.

Mindez nem attól olyan jó és élvezetes, mert iszonyat jól meg van írva – azért elég rendesen meg van írva -, vagy mert akkora sztárok játszanak benne, hanem azért, mert a végeredmény iszonyú laza, és ez elsősorban Goslingnak köszönhető, másodsorban Emma Stone-nak. Gosling itt elképesztően elemében van, minden mozdulatából, minden mondatából elképesztő sárm és játékosság sugárzik, Stone pedig nagyszerű partnere ehhez, párosa annyira sistergően jó volt, hogy még két filmre – a Gengszterosztag és az Kaliforniai álom – is összehozták őket. Persze Carell is jó, Moore meg pláne, bónuszként pedig megkapjuk Marisa Tomeit és Kevin Bacont. A film egyébként fényt derített Stone furcsa fóbiájára: amikor Gosling Dirty Dancing módra a magasba emelte, ő iszonyatos pánikrohamot kapott – mint kiderült, 7 évesen leesett egy korlátról, és mindkét kezét eltörte, és ő maga sem tudott róla, hogy ez ilyen mélyen beleépült. A film címét pedig, amit kivételesen magyarra egy az egyben fordítottak le, egyszerűen döntötték el: aki a stábból a legjobb ötlettel állt elő, az kapott ajándékba egy iPadet. Ilyet is ritkán szoktak csinálni, de nem rossz ötlet.