Pénznyelő - Már a röhögős jelenetért megérte

Egy lakásátalakításról szóló film akár horrorfilm is lehetne, de szerencsénkre ez nem az lett.

Egy klasszikus vígjátékkal van dolgunk Tom Hanks-szel és Shelley Longgal, akik egy ifjú párt alakítanak: rendkívül jutányos áron hozzájutnak egy házhoz, azonban nem sokkal később kiderül, hogy miért volt olyan olcsó a lak. Azért, mert lakhatatlan.

A film nem egy korszakalkotó filmművészeti alkotás, de sokaknak az egyik kedvenc korai Tom Hanks-filmjük, és ami a röhögést illeti, valóban emlékezetes pillanatokat szerzett a nézőknek, íme:


1. A film egy 1948-as mozi, a Mr. Blandings felépíti álmai házát remake-je. 1993-ban is készült egy feldogozás Az álom-ház címmel, és a 2007-es Tor-túra 2. is erre a sztorira épül.

2. A film executive producere Steven Spielberg volt. Utána is számos moziban dolgozott együtt Hanks és Spielberg, pl. a Ryan közlegény megmentése, Az elit alakulat, The Pacific - A hős alakulat (executive producerek voltak mindketten) és a Kémek hídja is közös munka volt.


3. A forgatókönyvet David Giler írta, akinek A bolygó neve: halált is köszönhetjük. Sőt, a Mesék a kriptából epizódjai is ő írta, az utolsó részekben azonban már csak executive producerként tevékenykedett.

4. Kathleen Turnernek nem kellett Anna szerepe – helyette inkább A Nílus gyöngyében szerepelt.

5. A filmben szereplő ház valódi volt, és nem egy díszletház. A ház Long Islanden található, egy bizonyos Mrs. Ridder tulajdonában állt, és a készítők meggyőzték, hogy egy cameo szerepben tűnjön fel. Mrs. Ridder teljesen maga alá került, amikor látta, hogy a házát lerombolják, azonban a forgatás után újjáépítették. 2014-ben újra eladóvá vált a villa, 12.5 millió dollárt kértek érte.

6. A ház későbbi tulajdonosai nagyjából ugyanazokon a megpróbáltatásokon mentek keresztül, mint a filmbeli szereplők: 2002-ben Rich és Christina Makowsky vette meg a villát, és elmondásuk alapján sejtelmük sem volt, hogy mennyire rossz állapotban vásárolják meg: azt mondták, hogy leforgathatták volna a Pénznyelő folytatását, mire felújították.

7. A kritikusok nagyon lehúzták a filmet: Roger Ebert, amerikai újságíró, filmtörténész, filmkritikus így írt a filmről: „egy film, aminek egyetlen humoros pillanata van, és a maradék 91 perc ölni képes”.

8. Tom Hanks egyetértett Roger Eberttel. Egy 1989-es Playboy-interjúban azt kérték Hankstől, hogy kritizálja filmjeit. Ebben kifejtette, hogy valóban vannak nagyon jó részei a filmnek, de a legnagyobb erénye az volt, hogy sok pénzt hozott.