Rémes volt a Gladiátor forgatása

Russell Crowe sokat balhézott a 2000-es kultfilm forgatásán: lefitymálta a forgatókönyvet, játszotta a sértődöttet, rengeteget káromkodott, és folyton kérdésekkel nyaggatta a rendezőt, Ridley Scottot.

Ha van hollywoodi produkció, amit nemigen kell bemutatni olvasóinknak, akkor az Ridley Scott grandiózus történelmi tablója, a 2000-ben bemutatott Gladiátor – melynek népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy 23 évvel később is 16. helyen áll a PORT.hu TOP100-as listáján. Bár az öt Oscar-díjjal jutalmazott szandálos blockbuster hatalmas kasszasiker lett világszerte, a Time magazin már jóval a premierje előtt megírta:

a forgatása kész rémálom volt.

A címbéli gladiátort, Maximust alakító Russell Crowe például nem igazán kedvelte a forgatókönyvet, sőt, kifejezetten vacaknak tartotta a rabszolgasorba taszított egykori római hadvezér Kr. u. 184-ben lejátszódó kálváriáját:

Elolvastam a scriptet, és az volt az érzésem, hogy ez aztán minden, csak nem egy film.

Russell Crowe utálta a Gladiátor forgatókönyvét, majdnem nem vállalta a filmet

És még egyéb érdekességek a látványos történelmi film forgatásáról bemutatásának huszadik évfordulója kapcsán.

Tovább

 

De a korabeli beszámolók azt is megemlítik, hogy Russell Crowe sokszor improvizált, és folyton kérdésekkel nyaggatta Ridley Scottot a karakterével kapcsolatban. És amikor a köztudomásúan nehéz természetű sztár nem kapott kielégítő választ mindezekre, fogta magát, és sértődötten kiviharzott a forgatásról. A DreamWorks stúdió egyik vezető producere szerint Crowe valóban „nem viselkedett valami jól” a forgatáson: folyton megjátszotta magát és sokat káromkodott, egyes mondatokat pedig meg sem akart tanulni a forgatókönyvből.

 

Forrás: UIP-Duna Film

 

Ridley Scott azonban egyszer sem ordítozott a sztárszínésszel. A rendező mindig józan hangon próbálta meggyőzni a színészt arról, hogy valójában nincs igaza. Így végül ha nagy nehézségek árán is, de sikerült leforgatni ezt a látványos filmet, amelyben megismerjük Maximust, a római generálist, akit az idős császár, Marcus Aurelius (Richard Harris) megtesz ugyan örökösévé a hataloméhes fia, Commodus (Joaquin Phoenix) ellenében, Commodus azonban mégis megkaparintja a hatalmat, és halálra ítéli Maximust. Hősünk rabszolgakereskedők kezére jut, akik eladják gladiátornak, és Rómába viszik, ahol Maximus felhasználja régi hírnevét, hogy lázadást szítson az eltunyult rómaiak között a zsarnok császár megdöntésére.