Tom Hanks az Inferno magyarországi forgatása óta rajong a kis Polskikért

Volt, hogy élő műsorban káromkodott, de így is imádja a világ. A héten több filmjét is újranézheted!

Hétfő: Good Morning America

A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks tavaly múlt 60 éves, de a mai napig ő a fél világ számára a kölyökképű mintaapa és a tökéletes férj. Hanks ugyanis egy emberarcú sztár, aki sosem kerül be azzal a hírekbe, hogy már megint válófélben van a sokadik feleségétől, vagy tökrészegre itta magát egy luxusjachton megrendezett, puccos partin. Éppen ezért kapta fel a sajtó azt a 2012-es esetet, amikor egy pillanatra megfeledkezett magáról, és az ABC csatorna Good Morning America című műsorában kicsúszott a száján egy bassza meg.

Márpedig ez tilos az amerikai tévében! Szexet, vért, erőszakot lehet mutatni 0-24 órában, káromkodni viszont nem szabad. Szegény Hanks is percekig magyarázkodott az eset miatt, pedig nem is csinált lényegében mást, csak amit a műsorvezető kért: újra eljátszotta azt a morgós karaktert, akit a Felhőatlasz című filmjében alakított. (Az ABC műsorai online is elérhetőek, ezért válogattuk be a heti tévéajánlóba.)

 

Kedd: Bazi nagy görög lagzi

Valószínűleg nem mindenki tudja azt, hogy Tom Hanksnek köszönhetjük a Bazi nagy lagzi-filmek áradatát, amelyekben a legkülönfélébb nemzetiségek figurázzák ki magukat, és azt, hogy mennyire nem tudnak kijönni más nemzetiségekkel. Ez a vígjátékzsáner a 2001-es Bazi nagy görög lagzi után szakadt a nyakunkba, miután a szerény 5 millió dolláros büdzséből leforgatott film 368 milliót kaszált, minden producer ilyen vígjátékot akart.

A film főszereplője, Nia Vardalos ugyanis valóban görög, és a saját családi ünnepségein látottakból írta meg egy színdarabban, milyen egy Amerikába emigrált görög családban felnőni. Aztán amikor Tom Hanks és a felesége, Rita Wilson megnézték a darabot színházban, annyit nevettek, hogy a kapcsolataikat megmozgatva elintézték a hollywoodi filmváltozatot – amit így Hanks producerként jegyez.

Szerda: Inferno

Tom Hanks 2015-ben két hónapot töltött Magyarországon, amíg a harmadik Dan Brown-regényadaptációt, az Infernót forgatta Ron Howard rendezővel közösen. A sztár ezalatt nagyon megszerette az egykori KGST-blokk kocsijait, és azóta is szívesen fotózkodik kis Polskikkal és Trabantokkal.

A végül 2016-ban mozikba kerülő Inferno meg pont olyan lett, mint A Da Vinci-kód és az Angyalok és Démonok: megint közeleg a világvége, és azt megint csak Robert Langdon professzor akadályozhatja meg, természetesen most is egy csinos nővel az oldalán. Utóbbit a Zsivány egyes sztárja, Felicity Jones alakította, aki a neves szimbólumkutató tudóssal együtt rohant keresztül fél Európán, mindenféle izgalmas rejtély után kutatva.

Csütörtök: Larry Crowe

Tom Hanks lényegében az egész karrierje során ugyanazt a figurát alakította. Akár drámáról, akár vígjátékról van szó, ő mindig egy néha kicsit szerencsétlen, de végletekig jólelkű, hétköznapi figura, aki próbálná tisztességesen végezni a munkáját – csak mindig közbeszól az élet egy súlyos katasztrófahelyzet, egy véres világháború, vagy épp a nagy szerelem képében.

A 2011-es Larry Crowne-ban is a nép egyszerű gyermekét alakítja, akit váratlanul kirúgnak a munkahelyéről, ezért vén fejjel be kell iratkoznia a főiskolára. Ott azonban megtetszik neki a retorika tanárnő (Julia Roberts), aki rettenetesen unja a tanítást – és a férjét is. A néző pedig kap egy romantikus tanmesét arról, hogy semmilyen élethelyzetben sem szabad feladni, mert ha elég kitartóak vagyunk, akkor előbb-utóbb jóra fordulnak a dolgok.

Péntek: Apollo 13.

Tom Hanks és Ron Howard rengeteg filmet forgattak együtt A nagy csobbanástól az Apollo 13-on át a „Dan Brown-trilógiáig”. Ezek közül egyértelműen a két Oscar-díjjal jutalmazott, 1995-ös Apolo 13 lett a legjobb. A film megtörtént eseményeken alapul: 1970. április 11-én az Apollo 13 űrhajú a Holdra indul, ám egy hibás alkatrész miatt bekövetkezett robbanás megfosztja a legénységet az oxigéntől és a hajó irányításának lehetőségétől. Így a tét többé már nem a sikeres holdraszállás, hanem az életben maradás.

Az űrhajózás témája nagyon bejött Hanksnek, ezért Ron Howarddal együtt egy dokumentumfilmet is készített az amerikai űrkutatásról a '90-es években A végtelen szerelmesei - Az Apolló-program címmel. Ennek ráadásul Hanks nemcsak a műsorvezető házigazdája volt, hanem a producere is, és annyira megtetszett neki ez a munkakör, hogy később társproducer lett a Számkivetettben és a Polar expresszben, Spielberggel pedig együtt készítette el Az elit alakulatot (írt is és rendezett is pár részt), valamint a The Pacific - A hős alakulatot.