10 dolog, amit talán nem tudtál a Foo Fightersről

A Dave Grohl vezette rockbanda szörnyű napokat él át dobosuk, Taylor Hawkins váratlan halála után. Íme néhány kevésbé ismert tény az utóbbi 25 év egyik legsikeresebb rockzenekarával kapcsolatban.

Foo Fighters / Forrás: Martyn Goodacre/Getty Images

Dave Grohl eleinte még más névben gondolkodott

1992-ben, még a Nirvana tagjaként a zenész egy kazettányi demót elkészített Pocketwatch címmel, azonban akkor még Late! név alatt. A szóban forgó hanganyag a Foo Fighters fejlődéstörténetének legkoraibb fázisának is tekinthető.

 

Az UFO-k fontos szerepet játszottak karrierjük kezdeti fázisában

A "foo fighter" kifejezést a II. világháborús pilóták használták az azonosítatlan repülő tárgyakra, mielőtt az UFO elnevezés elterjedt volna. Habár a kezdeti időkben a zenekar csupán Grohl egyszemélyes projektje volt, az anonimitást preferáló zenész azt szerette volna, ha az emberek azt hiszik, hogy egy teljes zenekarról van szó, ezért választotta a Foo Fighters nevet, ugyanis akkoriban rengeteg UFO-kkal kapcsolatos könyvet olvasott. Lemezkiadójuk, a Roswell nevét szintén hasonló témakörből emelték át, a hírhedt új-mexikói város után, ahol állítólag 1947-ben lezuhant egy repülő csészealj. És ha mindez még nem volt elég, Dave statisztaként szerepelt az X-akták című TV-sorozat egyik epizódjában.

 

Dave Grohl nemet mondott Tom Pettynek

Hét hónappal Kurt Cobain halála után Dave csatlakozott Tom Petty zenekarához, a Heartbreakershez két dal erejéig, amikor a legendás énekes-gitáros a Saturday Night Live című műsor zenei vendége volt. Pettynek annyira tetszett Grohl játéka, hogy felajánlotta neki, hogy legyen állandó tagja a bandának, azonban Dave tisztelettel visszautasította a felkérést és inkább stúdióba vonult, hogy egymaga rögzítse a Foo Fighters későbbi első nagylemezét.

 

Az első albumuk valójában egy Dave Grohl-szólólemez

A zenekar önmagáról elnevezett 1995-ös korongját kétségtelenül sokkal inkább nevezhetjük Dave önálló anyagának, mintsem egy zenekar munkájának. Ugyanis egyetlen gitársávot leszámítva, amit az Afghan Whigs tagja, Greg Dulli játszott fel az X-Static című dalban, a banda bemutatkozó stúdióalbumán az utolsó hangig Grohlt halljuk minden hangszeren.

 

Kis híján egy régi zenésztárs is csatlakozott hozzájuk

 

Forrás: Dimitrios Kambouris/WireImage for VH-1 Channel - New York

 

Miután a korong napvilágot látott és Dave elkezdte összerakni a zenekart, hogy turnéra indulhassanak, szóba került, hogy a Nirvana basszusgitárosa, Krist Novoselic is a csapat tagja legyen. Bár természetesnek érezték volna a közös zenélést, úgy érezték, furcsa lett volna egy másik név alatt ismét közösen színpadra állni, és a nyomás is nagyobb lett volna, amire Grohlra helyeződik volna, ezért végül elvetették az ötletet. Később a Wasting Light című lemezük I Should Have Known című dalában basszusgitáron és tangóharmonikán is vendégeskedett.


Második lemezükön is Dave Grohl dobol

A soron következő, The Colour and the Shape című nagylemez munkálatainak már teljes zenekarként kezdtek neki, a maximalista Grohl azonban nem volt elégedett dobosa játékával, ezért szinte kivétel nélkül törölte William Goldsmith addig rögzített sávjait és ő maga dobolta újra őket.

 

Taylor Hawkins Alanis Morissette dobosa volt

Miután Goldsmith érhető módon megsértődött, hogy Dave csupán turnézenészként gondolkodik benne, 1997-ben elhagyta a csapatot. Mivel azonban a turné a küszöbön volt, a bandának új dobos után kellett néznie, és hamarosan meg is találták a megfelelő embert, az Alanis Morisette kísérőzenekarában játszó Taylor Hawkins személyében. Pedig Dave nem hitte, hogy el tudja csábítani Hawkinst, ugyanis abban az időben Alanis a világ legnagyobb szupersztárjának számított. Ezért eleinte csak azt kérdezte Taylortól, hogy nem tud-e ajánlani valakit, aki szívesen játszana a Foo Fightersben. Hawkinsnak azonban minden álma az volt, hogy egy igazi rockzenekar tagja lehessen, így annyit kérdezett Grohltól: „Például magamat, seggfej?” Ő és Dave innentől kezdve Taylor tragikus haláláig elválaszthatatlan barátok és zenésztársak maradtak és Hawkins a zenekar második legismertebb arca lett.

 

Dave Grohl más produkciókban is közreműködik

Bár természetesen az első mindig a Foo Fighters marad számára, Dave számos más projektben is részt vett az évek során. Nem hivatalos tagja Jack Black duójának, a Tenacious D-nek, ő játszott a Queens of the Stone Age áttörést meghozó Songs for the Deaf című lemezén, létrehozott egy heavy metal projektet, aminek a Probot nevet adta, és a Led Zeppelin basszusgitárosával, John Paul Jonesszal is zenekart alapított Them Crooked Vultures néven.

Vendégként pedig olyan különböző előadók anyagain is hallhatjuk a játékát, mint Puff Daddy, David Bowie, a Nine Inch Nails, Lemmy Kilmister, a The Prodigy, Slash, Halsey vagy Liam Gallagher.

 

Egyik lemezük különleges meglepetést rejtett

Azon szerencsések, akik az elsők között vásárolták meg a banda Wasting Light című stúdióalbumát, egy darabot találhattak a CD borító mellett a korong eredeti mesterszalagjából. Az anyagot ugyanis teljesen analóg módon rögzítették, azzal a Butch Vig producerrel, aki anno a Nirvana Nevermind című klasszikusának megszületésénél is bábáskodott. Bár a Wasting Light esetében természetesen egy igazi rockalbumról van szó, Dave elmondta, hogy a refrének megírása közben két hatalmas pop banda, az ABBA és a Bee Gees gyakorolta rájuk a legnagyobb hatást.


Ők David Letterman kedvenc zenekara

Miután a legendás talk show házigazda egy komoly szívműtéten esett át, elmondta, hogy a zenekar Everlong című dala sokat segített felépülésében és azóta is különleges helyet foglal el a szívében. Tehát nem is volt kérdés, hogy gyógyulása és a képernyőre való visszatérése után ki legyen az első fellépő nála. Így is konferálta fel őket: „A kedvenc zenekarom játssza el a kedvenc dalomat.

Forrás: Jeffrey R. Staab/CBS via Getty Images

 

Később, miután bejelentette, hogy visszavonul a TV-zéstől, 2015-ben a késő esti műsora utolsó epizódjába is kedvenc vendégeit hívta meg, így egyértelmű volt, hogy ekkor is a Foo Fighters áll majd színpadra, természetesen ezúttal is az Everlong című dallal.