5 zenész, akit David Bowie utált

Többek közt Axl Rose, Elton John és Paul McCartney se lopta bele magát a szívébe.

A néhai David Bowie aligha vált volna a zene egyik legkiemelkedőbb úttörőjévé anélkül, hogy ne lett volna kritikus véleménye nemcsak a világról, de a pályatársakról is. És a véleményét nyíltan meg is osztotta. Íme az 5 leghíresebb példa minderre.

Gary Numan

David Bowie egyáltalán nem szerette Gary Numant, aki viszont rajongott érte. A legendás zenészt annyira idegesítette, hogy szerinte Numan az ő stílusát másolja, hogy 1980-ban kirúgatta Numant a The Kenny Everett Christmas Show-ból, pontosabban visszautasította, hogy együtt lépjenek fel.

Sőt: még az 1980-as Scary Monsters (and Super Creeps) című album Teenage Wildlife című számában is beszólt a zenészkollégának.

"Egy törött orrú mogul vagy, Egy az új hullámos fiúk közül, Ugyanaz a régi dolog vadonatúj ruhában, Bekúszik a látóteredbe, Olyan ronda, mint egy tinédzser milliomos, És úgy tesz, mintha ez a zseniális gyerekek világa lenne.”

Axl Rose

A nyolcvanas évek végén Bowie fizikai összetűzésbe keveredett Axl Rose-zal, a világ akkori legnagyobb zenekarának, a Guns N' Roses-nak a frontemberével.

Az incidensre, amelyet a gitáros Slash memoárjából ismerhetünk, 1989-ben került sor, amikor is Bowie elment megnézni a Guns N' Roses-t a Rolling Stones előzenekaraként a The Cathouse szórakozóhelyen. Ott állt Ola Hudson, Slash édesanyja mellett, akit már évek óta ismert és akivel együtt dolgozott. Egy ponton azonban Rose gúnyolódni kezdett, és néhány meglehetősen válogatott sértést vágott Bowie fejéhez, aki felháborodva távozott. Akkoriban senki sem értette, mi történt, mígnem Slash elárulta, hogy Rose dühös volt Bowie-ra, amiért állítólag ráhajtott az akkori barátnőjére, Erin Everlyre.

A The Cathouse tulajdonosa azt állította, hogy Axl még korábban rajtakapta Bowie-t, amint Everlyvel flörtöl, és a két férfi egymásnak ugrott. Ennek az lett a vége, hogy

Rose üldözőbe vette Bowie-t, miközben azt kiabálta neki: "Megöllek, TIN MAN".

Elton John

Elton John és Bowie se lettek puszipajtások, annak ellenére, hogy - a T. Rex frontemberével, Marc Bolannal együtt - fiatalabb korukban együtt jártak melegklubokba. A Rolling Stone-nak nyilatkozva 1976-ban Bowie bevallotta, hogy Johnt "Liberace-nek, a rock kirakatkirálynőjének" nevezte, amit a címzett nyilván a szívére vett.

Bowie később még egyszer beszólt a kollégájának, mondván:

Úgy vélem, hogy én vagyok a felelős a nagyképűség egy egész új hullámáért – az érintettek tudják, hogy kiről beszélek. Ugye, Elton?"

Paul McCartney

Bowie 1996-ban így beszélt a Beatles hatásáról: "Az olyan zenekarok, mint a Beatles rendkívül nagy hatásúak voltak a hatvanas években, de a befolyásuk ma már nem nagyon érződik.”

Bár revizionista volt, Bowie mégis nagyra becsülte a Beatlest. Amikor 1995-ben a néhai frontemberükről, John Lennonról beszélt, azt mondta: "Azt hittem, hogy örökké haverok leszünk, és egyre jobban kijövünk egymással, és (…) tudom, melyik Beatle-t szerettem mindig is."

Paul McCartney-ról azonban nem így vélekedett. Arra a kérdésre, hogy mit gondol az olyan kortársakról, mint a Rolling Stones és Paul McCartney, Bowie kifejtette, hogy míg az előbbiek néhány munkáját szereti, McCartney-ét nem kedveli. Így nyilatkozott:

Nem sok mindent szeretek Paul munkáiból. Kedves fickó, találkoztam vele párszor".

The Jesus and Mary Chain

A skót alt-rock banda, a Jesus and Mary Chain 1985-ös debütáló albumukkal, a Psychocandyvel olyan úttörő módon keverték a rágógumipopot a noise rockkal, hogy azzal vélhetőleg Bowie tetszését is elnyerték.

Második albumukkal, az 1987-es Darklandsszel azonban a zenekar finomított a hangzáson, ezt a mainstream fordulatot már nem vette be Bowie gyomra, és még ugyanezen év augusztusában a zenekart "szörnyűnek" és "szofomorikusnak" nevezte, mintha egy Lou Reed nélküli Velvet Underground lenne.

via: Farout