Bár a Bon Jovi alapítója volt, a lemezeken állítólag nem is a nemrég elhunyt Alec John Such játszott

A magyar származású zenész idén novemberben lett volna 71 éves.

Június 5-én elhunyt Alec John Such, a Bon Jovi eredeti basszusgitárosa, aki 1983 és 1994 közt volt a zenekar tagja. Such a csapat legsikeresebb korszakában játszott a bandában, ami alatt olyan dalokkal ostromolták a slágerlistákat, mint a You Give Love a Bad Name, a Livin’ on a Prayer, a Bad Medicine, a Keep the Faith vagy az Always.


A zenész halálhírét a zenekar hivatalos közösségi oldalain közölték:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Bon Jovi (@bonjovi) által megosztott bejegyzés

Összetört a szívünk, miután értesültünk arról, hogy kedves barátunk, Alec John Such eltávozott közülünk. Egy eredeti figura volt. A Bon Jovi alapító tagjaként szerves része volt a zenekar létrejöttében. Hogy őszinte legyek, általa találtunk egymásra. Tico (Torres dobos) gyerekkori barátja volt és ő hozta el Richie-t (Sambora ex-gitáros) egy fellépésünkre. Alec mindig vad volt és élettel teli. Ma ezek a különleges emlékek mosolyt csalnak az arcomra és könnyeket a szemembe. Nagyon fog hiányozni nekünk.”

A magyar roma anyától származó Such a New Jersey-i klub színtér ismert arca volt, a Bon Jovi előtt különböző feldolgozásbandák, majd a Richie Sambora gitárost is a soraiban tudó Message zenekar tagja volt. A Bon Jovi 1983-as megalakulásától 1994-ig játszott a csapatban, majd bár a legnagyobb diszkréció közepette, de állítólag nem a legbékésebb körülmények közt került ki a zenekarból.

A banda legidősebb tagjaként elmondása szerint 43 évesen úgy érezte, kezd kiégni és egyre inkább munkának érzi a zenélést, miközben pont azért lépett erre a pályára, hogy soha ne kelljen dolgoznia. Emellett a híresen maximalista Jon Bon Jovinál azzal sem szerzett jó pontokat, hogy előfordult, hogy a koncertek alkalmával többször is hibázott, gyakran volt panasz a játékára.


Így az is mindig egyfajta nyílt titoknak számított, hogy habár a fotókon és a videóklipekben ő szerepelt, valójában már a kezdetektől

nem is ő, hanem a kiválása után a helyére lépő Hugh McDonald játszott a banda valamennyi stúdiólemezén.


Ennek ellenére igazi színpadi jelenség volt, aki nem mellesleg kiválóan vokálozott és fontos részét képezte a Bon Jovi arculatának.


Végül az 1992-es Keep the Faith című korongot népszerűsítő turné során egyre több ellentét alakult ki Such és a főhős között, amin az sem segített, hogy a mindent a híresen a négy fal közt intéző énekes 1994-ben egy nap azzal kellett szembesüljön, hogy basszusgitárosa

a brit rockmagazin, a Raw hasábjain teregette ki a zenekar szennyesét és legbelsőbb titkait.


Így aztán senkit nem ért óriási meglepetésként, amikor a banda Crossroad című válogatáslemezének megjelenését követően Such és a csapat útjai különváltak, Alec utoljára az Always című dal videóklipjében volt látható.


Az addig minden poszteren egyenértékű tagként szereplő, vagány zenész úgy tűnt el a nyilvánosság szeme elől, mintha korábban ott sem lett volna, szinte egyáltalán nem adott interjúkat sem. A zenéléssel is felhagyott, és valóra váltotta régi álmát: nyitott egy motorkerékpár boltot. Emellett kisebb zenekarok menedzselésével foglalatoskodott, vagyis élte a visszavonult rocksztárok gondtalan életét.

Így aztán valódi szenzációszámba ment, amikor - egy 2001-es koncerten való vendégszereplés óta először - nem csupán megjelent, de egy szám erejéig színpadra is állt a zenekar tagjaival a 2018-as Rock and Roll Hall of Fame-béli beiktatásukon. Akkor még nem tudhatták, hogy a legendás, eredeti felállásban utoljára játszanak együtt...


Aznap este a köszönőbeszédében így fogalmazott:

Amikor sok évvel ezelőtt Jon Bon Jovi felhívott és arra kért, hogy legyek a zenekara tagja, hamar rájöttem, hogy mennyire komolyan beszél. Nagyon határozott elképzelése volt, és azt akarta, hogy a részesei legyünk ennek a víziónak. És nagyon boldog vagyok, hogy az lehettem."


Majd igazi úriemberként így folytatta:

Ezek a srácok a legjobbak. Nagyszerű időket éltünk meg együtt, és most nem lennénk itt, ha ők nem olyanok, amilyenek. Végtelenül szeretem őket és fogom mindig is.”

A basszusgitáros halálának okáról egyelőre nincs hivatalos információ, valószínűsíthetően természetes módon távozott az élők sorából.

Borítókép: Mick Hutson/Redferns