Egyéb

A Macskaszem-galaxis tekintete

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 03. (péntek) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Esténket a Szűz csillagkép híres, fehér színű kettőscsillagával kezdenek, amit a távoli sombrero alakú galaxis követ. Ezután a Vadászebek csillagkép legnagyobb, több százezer csillagot tartalmazó gömbhalmazát kapják távcsővégre. Végül a Macskaszem-galaxis tekintetét pillantjhatják meg óriástávcsövükkel.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Porrima kettőscsillag (Gamma Virginis): a Szűz csillagképben található csillagpár nagyon hasonló színű és fényességű. A 39 fényévre lévő kettős 169 év alatt kerüli meg egymást.
Sombrero-galaxis (M104): a Szűz csillagkép spirálgalaxisára az éléről láthatnak rá, így alakja egy sombrerora emlékeztet. A galaxis 1000 km/s sebességgel távolodik és közepén egy szupermasszív fekete lyuk rejtőzik.
M3 gömbhalmaz: a Vadászebek csillagkép gömbhalmaza félmillió csillag otthona. Távcsőóriásuk segítségével több mint száz sziporkázó csillag fényében gyönyörködhetnek. Látómezőt betöltő csillagsokaság.
Macskaszem vagy Krokodil szem galaxis (M94): a Vadászebek csillagkép egyik legszebb spirál galaxisa. A csillagváros központi, fényes területét egy halványabb külső gyűrű veszi körbe, ami egy macskának a szemére emlékeztet.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.