Egyéb

Az égi méhek színes csillagvilága

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 09. (csütörtök) 20:30

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Esténket a főépület romantikus Tetőteraszán a lenyugvó vékony holdsarló búcsúztatásával indítják. Majd megismerkedhetnek a kettőscsillagok és színpompás nyílthalmazok világával. Ezután óriástávcsövükkel megtekinthetik a tavaszi égbolt egyik legnagyobb csillaghalmazát. Végül a Vadászebek csillagkép hatalmas galaxisával zárják az estét.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Alcor-Mizar kettőscsillag: a Nagy Medve csillagkép szabad szemes kettőse távcsöveikben fedi fel igazi szépségét: a Mizar további két tündöklő komponensre bomlik fel!
Méhkas-halmaz (M44, Praesepe): a Rák csillagkép nyílthalmaza egész látómezőt betöltő élmény. Nem csak fiatal, kék színű, hanem vörös óriás csillagai között is elmerülhetnek.
Ezt követően csillagdájuk kisebb kupoláit érintve átsétálnak Budapest kupolába. Végül, de nem utolsó sorban óriástávcsövükkel az alábbi égi látványosságokat tekinthetik meg.
M5 gömbhalmaz: a Kígyótartó csillagkép legszebb gömbhalmazában több mint 100.000 csillag ragyog. Távcsőóriásuk segítségével a látómezőnket csillagok tucatjai töltik majd be.
M106 galaxis: a Vadászebek csillagkép galaxisszörnyetegét vizsgálják meg. Az átmeneti spirálgalaxis félig éléről néz felénk. Közepén egy szupernagy tömegű fekete lyuk pöffeszkedik.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.