Egyéb

Az Eszkimó-köd fagyos tekintete

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. március 29. (péntek) 19:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Ezen az estén a Hajófara csillagkép nyílthalmaz párosának színpompás világába tekinthetnek be. Vörös óriások és kék színű csillagok káprázatos birodalma, és egy planetáris köd otthona. Végül egy égi eszkimó arcát csodálhatják meg.
Tervezett égitestek a bemutatón:
M47: A több mint másfél tucatnyi tagot számláló fényes nyílt csillaghalmazban többségében kék óriáscsillagok tündökölnek, de erős kontrasztként feltűnik egy-egy vörös óriás is. Aki nem hiszi, hogy a csillagok színesek, itt utánajárhat!
M46: Az előző nyílthalmaz mellett mosolygó nyílthalmaz teljes ellentéte társának. Jóval halványabb, de sokkal több csillaga elegáns égi porcukorszórásként jelenik meg. Sőt, a halmaz egy kakukktojás különlegességet, az NGC 2438 nevű apró planetáris ködöt is magában rejti!
Eszkimó-köd (NGC 2392): a kicsiny planetáris köd közepén egy fehér törpecsillag látható. Az élete végén járó csillag ledobta külső gázhéját, ami több körben rajzolja ki egy "eszkimó" arcát.


Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.