Egyéb

Carmen

Klebelsberg Kultúrkúria
2024. április 20. (szombat) 19:00

Helyszín:

Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, II. kerület, Templom utca 2-10.

Bizet Carmenje az operairodalom egyik legnépszerűbb alkotása, és a belőle készült zenekari szvitek is a közönség kedvencei közé tartoznak. Scsedrin feldolgozása a legizgalma sabb ezek közül. Zenéje és a tavaszi megújulás ihlette képeket élő homokrajzolás során varázsolja a vászonra Cakó Ferenc Érdemes
és kiváló grafikusművész, animációs filmrendező.  A világon egyedülálló, a pillanat hatása alatt született produkció maradandó élményt jelent látogatóink számára.
Cakó Ferenc animációs filmjei közül a homokanimációs filmek hozták számára a legtöbb nemzetközi sikert. Ebből a műfajból fejlesztette ki a művész az élő homokrajz előadását. A zenére komponált homokanimációt speciális technikai megoldással élőben, a mozivászonra kivetítve élvezheti a közönség.
 A zene nem puszta aláfestés, hanem egyenrangú társművész, amely felerősíti a látványt, sőt időnként a látvány fakad a zenéből. A homokfestmények ábrázolt tartalmukon túli elemi hatása a múlandóság állandó érzékeltetése: a folyamatosan alakuló képek végső formájukat elnyerve megszűnnek létezni,
homokszemek sokaságává alakulnak vissza, így témájuktól függetlenül a kozmikus enyészet létélményévé válik a homokképeknek.
Cakó 1996-ban, a világon elsőként dolgozta ki az élő homokanimációs előadás ötletét. Azóta a zeneszámok ihlette élő-kavargó, filmszerűen pergő, látványos színpadi homokrajz-folyamát óriási kivetítőn kísérheti figyelemmel a nagyérdemű.