Egyéb

Galaxisok bűvöletében

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 10. (péntek) 21:15

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Elsőként a tavaszi égbolt egyik leghíresebb kettőscsillagát észlelhetik, majd elhagyva galaxisunkat annak szomszédjait fedezhetik fel. Herkules gömbhalmaza az egész látómezőt csillagok tucatjaival tölti ki. Kis kitérőt tesznek, ahol a Nagy Medve ikonikus galaxispárosa következik. Végül a Macskaszem-galaxis tekintetét pillanthatják meg óriástávcsövük segítségével.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Algieba (Gamma Leonis): Arab nevének jelentése az "oroszlán sörénye". Az Oroszlán csillagkép színes csillagpárosa 130 fényév távolságra van a Földtől és röpke 600 év alatt kerülik meg egymást.
M13 gömbhalmaz: az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog. Távcsőóriásuk segítségével a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
Szivar-galaxis és Bode galaxisa (M81, M82): a Nagy Medve csillagkép galaxispárosában a Bode galaxis hatalmas spirálkarjai, valamint az éléről látszó Szivar-galaxis központi porsávja vonja magára tekintetüket. Igazi kozmikus füstölgés.
Macskaszem vagy Krokodil szem galaxis (M94): a Vadászebek csillagkép egyik legszebb spirál galaxisa. A csillagváros központi, fényes területét egy halványabb külső gyűrű veszi körbe, ami egy macskának a szemére emlékeztet.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.