Egyéb

Kontrasztos kráterek és színpompás csillagok találkozója I.

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. május 11. (szombat) 20:45

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

Hűséges égi kísérőnk sarlója hatalmas kráterekkel és egy holdtengerrel várja az észlelőket. Majd a Nagy Medve és a Szűz csillagkép híres csillagpárosait észlelhetik és megismerkedhetnek a kettősök izgalmas világával. Végül elhagyják a Tejútrendszert és Herkules óriási gömbhalmazában merülhetk el.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Holdsarló: égi kísérőnk vékony sarlóján káprázatos képződményeket láthatnak. Megmártóznak a Mare Crisiumban, egy hatalmas, fekete színű bazalt tengerben. Továbbá a Langrenus, Vendelinus, Petavius fenséges kráterhármasát és azok központi csúcsait is megtekintik.
Alcor-Mizar kettőscsillag: a Nagy Medve csillagkép szabad szemes kettőse távcsöveikben fedi fel igazi szépségét: a Mizar további két tündöklő komponensre bomlik fel!
Porrima kettőscsillag (Gamma Virginis): a Szűz csillagképben található csillagpár nagyon hasonló színű és fényességű. A 39 fényévre lévő kettős 169 év alatt kerüli meg egymást.
M13 gömbhalmaz: az északi égbolt legfényesebb gömbhalmaza háromszázezer csillag összeolvadó fényével mosolyog ránk. Távcsőóriásuk segítségével a halmaz csillagok sokaságára bomlik, a szélén pedig póklábszerű csillagláncok nyúlnak ki belőle.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.