Egyéb

Ősi becsapódások nyomában. Holdfotózással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló
2024. április 19. (péntek) 20:30

Helyszín:

Svábhegyi Csillagvizsgáló
1121 Budapest, XII. kerület, Konkoly-Thege Miklós út 15-17.

A mai estén felkeresik a hold egyik legszebb sugársávos kráterét. Majd egy lávával feltöltött óriás és egy elnyúlt alakú kráter következik. Végül egy pompás csillaghalmazt észlelhetnek, melynek vörös és kék színű csillagai az egész látómezőt betöltik.
Tervezett égitestek a bemutatón:
Kepler kráter: a Viharok Óceánja sötét háttere előtt kontrasztosan bukkan elő a kicsiny Kepler sugárkráter. Több száz kilométeres sugársávjai és közel 3 km mélysége minket is megigéz.
Gassendi kráter: a Nedvesség Tengerének északi szélén fekszik a 110 km átmérőjű Gassendi kráter. Lávával feltöltött alján hatalmas rianások tekergőznek.
Schiller kráter: a Hold déli féltekéjén elterülő, ferde kráter 179 km hosszú, de mindössze 71 km széles. Érdekes alakját egy lapos szögben becsapódó kisbolygónak köszönheti.
Méhkas-halmaz (M44, Praesepe): a Rák csillagkép nyílthalmaza egész látómezőt betöltő élmény. Nem csak fiatal, kék színű, hanem vörös óriás csillagai között is elmerülhetünk.
A Hold túráról saját emlékfotóval térhetnek vissza, amit mobiltelefon adapterük segítségével készítenek majd el.
Az eseményen bemutatott objektumok eltérhetnek az előre meghirdetettektől, tekintettel az éppen aktuális légköri viszonyokra.